Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'vreba nešto veliko'

Astronomi u čudu: Otkriven misteriozni oblak koji je veći od Mliječne staze! Evo otkud je možda došao...

Znanstvenici vjeruju da je ovaj oblak možda odstranjen iz galaksije te je prvi oblak plina ove vrste koji su ikad vidjeli

Image
Foto: Shutterstock
RTL Vijesti/ 11.7.2021. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U  vakuumu međugalaktičkog prostora vreba nešto veliko. Znanstvenici su otrkili da je to ogroman oblak vrućeg, slabo užarenog plina, koji je veći od cijele Mliječne staze.

Znanstvenici vjeruju da je ovaj oblak možda izdvojen iz galaksije te je prvi oblak plina ove vrste koji su ikad vidjeli. Još je veće iznenađenje što se nije raspao, već je ostao skupljen stotinama milijuna godina, piše Science Alert.

"Ovo je uzbudljivo i ujedno iznenađujuće otkriće. Pokazuje da su iznenađenja uvijek moguća u astronomiji, kao najstarijoj prirodnoj znanosti", rekao je fizičar Ming Sun sa Sveučilišta Alabama u Huntsvilleu.

Image
Moguće je

Prvi Hrvat u svemiru. Buljubašić za Direkt: 'Straha ima, ali isplati se da vidim Zemlju kako se okreće...'

Image
Moguće je

Prvi Hrvat u svemiru. Buljubašić za Direkt: 'Straha ima, ali isplati se da vidim Zemlju kako se okreće...'

Masa oblaka je 10 milijardi puta veća od Sunca

Skupine galaksija galaksije koje su gravitacijski povezane. Grozd galaksije u kojem je pronađen oblak plina zove se Abell 1367 ili nakupina Lava, a udaljena je oko 300 milijuna svjetlosnih godina. Sadrži najmanje 72 velike galaksije i čini dio većeg kompleksa superklastera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Godine 2017. astronomi, koji su koristili japanski teleskop Subaru, primijetili su u Abellu 1367. mali, topli oblak; budući da njegovo podrijetlo nije bilo jasno, nastavili su ga proučavati s više instrumenata kako bi ga bolje pogledali.

Tim koji je vodio astronom Chong Ge sa Sveučilišta Alabama u Huntsvilleu koristio je ESA-in XMM-Newton rendgenski teleskop i Multi Unit Spectroscopic Explorer (MUSE) na vrlo velikom teleskopu, uz Subaru - i, na njihovo iznenađenje, otkrili su da je emisija X-zraka pokazala da je oblak veći nego što su prvo mislili.

Upravo se čita

Image
još jedan opoziv

Ovaj proizvod povlači se iz trgovina jer sadrži hepatitis E virus

Puno veća, zapravo, veća od naše galaksije, s masom oko 10 milijardi puta većom od mase Sunca. I nije se činilo da je povezan s bilo kojom poznatom galaksijom u jatu. Tamo je samo lebdio. No bogatstvo podataka omogućilo je istraživačima da izmjere temperaturu plina, zauzvrat pružajući naznake o njegovom porijeklu.

Temperatura oblaka kreće se između 10.000 i 10.000.000 Kelvina, što je u skladu s plinovima koji se mogu naći unutar galaksija, međuzvjezdanog medija. Puno blaži vrući plin unutar nakupinskog medija (prostor između galaksija u jatu) još je vrući i iznosi oko 100 milijuna Kelvina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

To sugerira da je oblak plina odstranjen iz galaksije dok se kretao kroz svemir. Ovo je fascinantno, ali nekako čudno jer istraživači nisu mogli pronaći nijednu obližnju galaksiju koja bi mogla objasniti nastanak oblaka.

S obzirom na veliku masu oblaka, tim je zaključio da je roditeljska galaksija iz koje se istrgnuo velika i masivna. To bi im moglo pomoći da pronađu o kojoj se galaksiji radi; drugi trag mogli bi biti tragovi plina koji se šire iz oblaka, a koji bi mogli usmjeravati u pravom smjeru.

Uz to, sada kada je identificiran jedan usamljeni oblak, znanstvenici imaju skup podataka koji će pomoći u identificiranju drugih takvih oblaka u budućnosti. To će pružiti dragocjene informacije o dinamici unutar klastera i raspodjeli materije u nakupinama galaksija, navodi Science Alert.

RTL Vijesti/ 11.7.2021. u 15:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'skromna i radišna igračica'

Hrvatska milijunašica podignula 6,5 milijuna kuna koje je osvojila na Eurojackpotu. Ima poruku i za ostale igrače

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba