danas nije običan dan / Astronomski fenomen: Jupiter i Venera u konjukciji, a dan je jednu sekundu duži

Konjukciju Jupitera i Venere možete vidjeti i prostim okom na zapadnom dijelu neba. Planeti inače udaljeni stotinama milijuna kilometara večeras se čine kao jedan

30.6.2015.
22:17
VOYO logo

Zemljina prva susjeda prema Suncu, Venera, te najveći planet u Sunčevu sustavu, Jupiter, večeras su se prividno približili jedno drugome toliko da izgledaju spojeni.

"Moraju biti u povoljnom položaju da ih možemo vidjeti, a upravo ovih dana se Venera i Jupiter jako dobro vide. Oni se već mjesecima vide i mogli smo iz dana u dan gledati kako se približavaju", kaže voditelj planetarija Tehničkog muzeja u Zagrebu Ante Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planeti su upravo sad golim okom vidljivi na zapadnom dijelu neba.

"Treba ih primjetiti prije nego budu jako nisko i vrlo ćemo ih lako uočiti jer su oni sjajniji od najsjajnijih zvijezda", kaže Radonić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konjukcija je bitna i onima koji vjeruju u astrologiju. Venera i Jupiter ovog su puta, kažu, u znaku Lava.

"Znači sve želje koje se noćas zamisle one bi se trebale do 5.8. ostvariti, a ja najviše volim da ta želja bude ljubav", kaže astrologinja Jadranka Kllea Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Venera je sinonim za ljubav i vrijednosti, a Jupiter za dobrotvorostvo.

"Znači mala sreća i velika sreća zajedno ne može biti drugo nego sreća. Znači ljubav, financije i naravno kako kome pada u natalnu kartu", kaže astrologinja Jadranka Kllea Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj dan nije neobičan samo zbog konjukcije, već i zato što će trajati sekundu dulje!

"U stvarnosti dan ne traje 86 400 sekundi nego je u prosjeku nekakvih 2 tisućinke dulji od toga, a razlog je što zemljina rotacija malo usporava ponekad", kaže RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je posljedica jakih vulkanskih erupcija na Zemlji, potresa i procesa u atmosferi. Zato znanstvenici određuju kolika je rotacija Zemlje pomoću vrlo preciznih satelita i kvazara.

"S vremena na vrijeme kada se nakupe te tisućinke onda se mora ta jedna sekunda vratiti pa se onda za jedan dan odluči da će trajati sekundu dulje", objašnjava RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta odgoda u vremenu za jednu sekundu dogodit će se upravo u ponoć. Mnogi u šali kažu da tako Grčka ima sekundu ekstra vremena da vrati ratu kredita MMF-u.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo