Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Etnografski muzej

Autorica izložbe 'Tragovi romantičnog djetinjstva': 'Igračke su rađene ručno, odjeća je tada šivana po najnov...

Kaže kako su izložbu upravo nazvali "Tragovi romantičnog djetinjstva" zato jer igračke nije mogao imati svatko

RTL Danas/ 4.11.2021. u 19:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Igračke i dalje vladaju Etnografskim muzejom.  "Tragovi romantičnog djetinjstva" - gostujuća je izložba Muzeja za umjetnost i obrt svečano otvorena prije sat vremena u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Jelena Pajić koja je među prvima razgledala izložbu koja će vas vratiti u djetinjstvo, razgovarala je s autoricom izložbe Arijanom Koprčinom. 

Kaže kako su igračke nekada od onih današnjih su potpuno drugačije: "Prvenstveno zato jer su igračke rađene ručno, to nisu igračke koje su industrijske. Posebno ono što je na njima nama danas fascinantno, prvo one su izrađene porculanskih glavica, prirodna kosa, odjeća je šivana po tada najnovijoj modi." 

Kaže kako su izložbu upravo nazvali "Tragovi romantičnog djetinjstva" zato jer igračke nije mogao imati svatko: "Čini nam se  da su djetinjstva djevojčica i dječaka koji su se tada igrali  s igračkama  bila vjerojatno ljepša od nekih njihovih suvremenika. Bila su skupocjene, naravno. I danas su neke igračke skupocjene, ali mi ovdje govorio o zaista visokoj vrijednosti igračaka, a najstarija lutka je drvena lutka Dora, velike dimenzije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kaže kako je to lutka  s kojom se igrala kraljica Viktorija. 

Naglašava kako je ova izložba dio velikog projekta doktorice znanosti Iris Biškušić Bašić: "Mi smo jedna od gostujućih izložbi, nakon nas izložbu će pripremiti Jasmina Kosanović sa svojim lutkicama koje ona sama izrađuje, međutim nakon toga sudjelovat će i neki drugi muzeji."

RTL Danas/ 4.11.2021. u 19:44
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Imaš priču? Javi nam se!

Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.

Pošalji priču