svemirska utrka / Bezos želi nastaviti utrku za osvajanje Mjeseca: Nudi 2 milijarde dolara za izradu svemirske letjelice

Image
Foto: Shutterstock

NASA je već u travnju dodijelila SpaceX-u ugovor o izgradnji svemirske letjelice

27.7.2021.
9:40
Shutterstock
VOYO logo

Nakon što je prošli tjedan otputovao u svemir Jeff Bezos je ponudio da američkoj svemirskoj agenciji (NASA) pokrije do 2 milijarde dolara troškova ako dodjeli njegovoj tvrtki Blue Origin ugovor za izradu svemirske letjelice za slijetanje na Mjesec.

Međutim, NASA je već u travnju dodijelila SpaceX-u, u vlasništvu suparničkog milijardera Elona Muska, ugovor o izgradnji svemirske letjelice koja bi već već 2024. godine odvela astronaute na površinu mjeseca. Prihvćanjem Muskove ponude NASA je odbila ponude Blue Origin-a i dobavljača obrane Dynetics, piše The Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sve za moć /

Hirevima megabogatih nema kraja, posljednji u nizu je svemirski turizam. Evo zašto je to scenarij katastrofe za čovječanstvo

Image
sve za moć /

Hirevima megabogatih nema kraja, posljednji u nizu je svemirski turizam. Evo zašto je to scenarij katastrofe za čovječanstvo

NASA nije pretjerano zainteresirana za Bezosovu ponudu 

Prije nego što je odabrala SpaceX, Nasa je tražila prijedloge za svemirsku letjelicu koja će odvesti astronaute na površinu Mjeseca u okviru svog programa Artemis za povratak ljudi na Mjesec prvi put od 1972. 

Iako se očekivalo da dvije tvrtke mogu sudjelovati u projektu, NASA zbog nedostatka sredstava može dodijeliti ugovor samo jednoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASA je od 3.3 milijarde dolara, koliko je zatražila od Kongresa, dobila samo 850 milijuna dolara za izgradnju letjelice. U pismu administratoru NASA-e Billu Nelsonu, Bezos je rekao da će se Blue Origin platiti orbitalnu misiju i nadoknaditi sve troškove agencije, a u zamjenu je zatražio da Blue Origin dobije čvrsti ugovor s fiksnom cijenom.

"NASA se povukla iz svoje izvorne strategije pribavljanja sredstava iz dva izvora zbog uočenih kratkoročnih proračunskih problema, a ova ponuda uklanja tu prepreku", napisao je Bezos u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik agencije rekao je da su upoznati s Bezosovim pismom, ali odbijaju dalje komentirati, pozivajući se na pritužbu Blue Origina koju su podnjeli Uredu za odgovornost američke vlade optužujući agenciju da SpaceX-u daje nepravednu prednost.

Odluka GAO-a očekuje se početkom kolovoza, iako su izvori iz industrije rekli da Blue Origin mogućnost preokreta smatra malo vjerojatnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo