Mobiteli nove generacije / Bili smo u tech središtu svijeta: 'Flagship sa šlagom, molim!'

Novinar RTL-a otputovao je u San Francisco gdje je Samsung predstavio mobitele nove generacije

26.2.2019.
14:30
VOYO logo

"Samo mrdaj, miško. Jako dobro to radiš". Mislim si to u sebi  i ne mogu vjerovati da sam i ja taj naivac koji je u samo pola minute uspio razviti gotovo pa prijateljski osjećaj prema Malcolmu. Robotu koji mi upravo priprema kavu u kafiću Coffee X u San Franciscu. Mrda, trese se, izvija i stvarno muški mućka tu šalicu. Nakon što je izveo svoj ples i pružio mi kavu, krenuo sam dalje.

Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Samsung konferencija u San Franciscu

Pješice prema Bill Graham Civic Auditorium centru u kojemu se uskoro održava veliko Samsungovo predstavljanje novih flagship uređaja. Dok hodam, mislim si kako me u svijetu pametnih telefona više ništa ne može oduševiti. Dosegnuli su svoj maksimum. Da, svaki novi model ima sve bolju i bolju kameru. Da, svaki ima jači procesor, više memorije, malo razvijeniji AI, ali to je uglavnom to. Nema neke revolucije na pomolu. Tek prvi gutljaj Malcolmove kave mi je, zajedno s kofeinom, ulio i malo optimizma. Jer napokon sam, treći dan u Friscu, okusio prvu kavu koja nije razvodnjena splačina. Ova je čak imala i okus. I to gotovo čokoladni, prilično bogat. Možda će ovo ipak biti dobar dan, pomislio sam i do goleme dvorane stigao sa smiješkom na licu. Gužva na ulazu, novinari sa svih strana svijeta pune dvoranu, projekcije se protežu od stropa do poda, stotine kamera uperene prema podiju čekaju početak, žamor postaje sve nestrpljiviji. A ja nekako – hladan. Nakon više velikih prezentacija postao sam imun na šou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samsung Galaxy Fold - savitljivi mobitel

Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Samsung konferencija u San Franciscu

A tad je na scenu stupio mali Korejac imena DJ Koh i već prve minute njegove prezentacije postao sam glup sam pred sobom. Jer predstavio je ono o čemu sam već dosta toga načuo, ali nisam očekivao da je već spremno za predstavljanje svijetu. Samsung Galaxy Fold - savitljivi mobitel. U sekundi se dogodi magija i mobitel od 4,6 inča se u dva pokreta ruke pretvori u nešto poput tableta s velikim zaslonom od 7,3 inča. Kao da gledaš iluzionista i sav si napet da otkriješ kako te je zeznuo. Ovdje ima magije, ali nema trika i nema prevare. Veći zaslon može se savijati s pomoću tehnologije Infinity Flex, bez da se čuje onaj užasni "krc", posmrtni hropac ekrana koji je barem jednom čuo svatko od nas.

Veliki i mali ekran se spajaju, nastaje jedan veliki s kojim ćeš moći činiti baš sve - i to u pokretu. 6 kamera, multitasking s 3 aplikacije istodobno i ostale điđe kod Galaxy Folda manje su važne jer,  ljudi, napokon se dogodilo nešto novo! Da, u Americi će ovaj pametni telefon stajati 1.980 dolara od 26. travnja, kad prvi primjerci stižu u trgovine, a u Europi čak 2.000 eura, od sredine svibnja. Ne, ovaj si telefon neće moći priuštiti gotovo nitko od nas, ali napokon se dogodilo ono nešto što bi, samo možda, moglo razvoj uređaja koje svi nosimo u džepu usmjeriti u nekom novom pravcu. Šteta što Fold nije bio spreman da ga primim u svoje šape i osobno se uvjerim kako radi ono što smo svi vidjeli kod malog Korejca i na velikom platnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Samsung konferencija u San Franciscu

Ostali uređaji iz serije Galaxy nisu zakazali

Ali zato sam mogao isprobati druge uređaje iz serije Galaxy, a koji su malo pali u drugi plan nakon najave Folda. Što nije fer prema njima jer serija Galaxy S već 10 godina slovi kao kruna toga što Android uređaji mogu ponuditi. Nijedan od tri predstavljena modela, najjači S10+, "obični" S10 i jeftinija varijanta S10e, nisu zakazali. Da, imaju sve ono što označava taj maleni, nikako ne revolucionaran, ali važan korak naprijed. Bolja kamera - točnije njih tri sa stražnje strane (S10e ima dvije), koje rade čuda i lako dobivate ultraširoki, srednji i jako krupni kadar, a svaki je suludo oštar. Chipset takav da sve leti i prije nego li je prst stigao do ekrana, a uređaji donose i još neke novosti. Otisak prsta dobio je, napokon, pravu nadogradnju. Tehnologijom Ultrasonic fingerprint ne mora se kao dosad prstom ciljati točno određen dio mobitela pa psovati kad nije uhvatio, pa psovati još prostije kad nije uhvatio ni treći put... Ovoga kod nove generacije otiska prsta nema. Stavite palac bilo gdje na ekran i- gotovo!

Sam taj ekran izgleda stvarno odlično. I to se vidi na prvu, ne morate ništa znati ni o tehnologiji Dynamic AMOLED niti morate brojiti piksele. Dovoljno je da samo gledate i uživate u slici. Obično su mobiteli ti koji stalno traže punjenje i često su, osobito na putu, zahtjevniji od male djece. Međutim, serija Galaxy S10 ima jako dobru autonomiju. U Samsungu su toliko sigurni u nju da su hrabro dodali opciju Wireless power share s pomoću koje vaš mobitel bežično može napajati i druge uređaje s bežičnim punjenjem koje imate. Čak i dok se vaš S10 puni. Zamislite samo da vam mobitel napaja power bank! Ne znam je li svijet spreman na takvu ironiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narudžbe za uređaje u Hrvatskoj već su krenule

Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Samsung konferencija u San Franciscu

A mi se u Hrvatskoj polako možemo spremati za nove Galaxyje jer su narudžbe za uređaje već krenule. Cijene nisu baš narodske, ali tako to ide ako želite uređaje s vrha ponude, uz koje vam ne treba ni fotoaparat ni laptop. 5.799 kn za najjeftiniji S10e (5,8' inča), 6.999 kn za S10 (6,1 inča) i 7.699 kn za najjači Galaxy S10+ (6,4 inča). O onom najzvučnijem, Galaxy Foldu, ne morate ni razmišljati jer niste toliko bogati.

Ja ću možda trezvenije razmišljati kad budem siromašniji za 4 dolara uložena u ledenu kavu koju upravo trpam u papirnatu vrećicu. Sam, bez trgovca, bez blagajnice ili bilo koga. Samo moj mobitel i ja u trgovini Amazon Go u California Street. Skeniraš aplikaciju na ulasku u trgovinu - i to je to. Trpaš stvari, ne moraš ih dalje čak ni očitavati, ne čekaš na blagajni jer je i nema. Samo izađeš iz trgovine, a sustav ti s računa skine novac. Jedno je kad čitaš o tome u nekom članku, a dosta je nestvaran osjećaj kad si sam taj koji tako kupuje. Čak mi je bilo malo i drago kad mi je sa zakašnjenjem, na putu prema aerodromu, stigao račun. Jer robot se zeznuo. Naplatio mi je salatu koju sam dignuo s police, ali sam je brzo tamo vratio i nisam je ubacio u svoju vrećicu. To je trebao prepoznati jer to bi prepoznala i teta Biba koja radi na blagajni mog kvartovskog dućana. Ipak se i nakon godine dana od pokretanja Amazon Goa tehnologija mora brusiti da bi bila pouzdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dario Todorović
Image
Foto: Dario Todorović

Samsung konferencija u San Franciscu

Drago mi je zbog toga. Jer upravo se vraćam u svoju malu zemlju u kojoj se tehnološki razvoj sporije događa nego u ultraprogresivnom San Franciscu, tech središtu našeg planeta. Savitljivi mobitel jedva čekam barem isprobati jer on nam stiže već za koji mjesec. Hladni Amazon Go pak, u kojem se ne čuje čak ni žamor, nek zasad ostane Amerikancima. Vraćam se ja svojoj teti Bibi. Da, spora je. Da, uspijeva napraviti red i kad je u dućanu samo troje ljudi. Da, samo broji dane do penzije. Ali kako ona samo razglaba o vremenu i nasmije te kad imaš loš dan, to nijedan robot naučiti neće.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo