Biografija / Tko je Ana Begić Tahiri?

Image
Foto: Mateja Vrčković

Od poznate uloge omiljene prodavačice Bibe do plesnih vještina u ‘Plesu sa zvijezdama’, Ana Begić Tahiri je nagrađivana zagrebačka kazališna i filmska glumica.

15.11.2021.
20:52
Mateja Vrčković
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Ana Begić Tahiri rođena je 27.8.1979. u Zagrebu.

Školovanje

Ana Begić Tahiri je završila osnovnu i srednju školu (XII gimnaziju) u Zagrebu.  Nakon što je pohađala i  Učilište ZeKaeM, 2005. diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Ana Begić se udala za Danijela Tahirija 2010. s kojim ima kćer Lanu (rođena 2011.).

U listopadu 2020. Ana Begić Tahiri se obratila medijima s porukom prevencije raka dojke s obzirom na borbu njene majke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade i nominacije

  • Nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta ('Daleka zemlja', HNK)
  • 2003. Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladog umjetnika do 28 godina za ulogu Wande ('Nevjesta od vjetra', Slobodan Šnajder, HNK). 
  • 2006. Nagrada Mila Dimitrijevića za ulogu Maše  ('Tri sestre', Anton P. Čehov, HNK). 
  • 2007. Nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju žensku sporednu ulogu ('San ljetne noći', William Shakespeare, Dubrovačke ljetne igre)
  • 2008. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za žensku ulogu na 11. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC ASSITEJ ('Debela', Mala scena)
  • 2016. Glavna nagrada za žensku ulogu na 40. danima satire Fadila Hadžića ( 'Na kraju tjedna', Bobo Jelčić, HNK).  

Od studentice do prve predstave 

Tijekom studija na drugoj godini Akademiji dramske umjetnosti, Ana Begić je dobila ulogu u predstavi 'Daleka zemlja' u režiji Joška Juvančića (HNK), gdje je kasnije primljena u stalni angažman.

Prijelaz na filmsko platno

Jednu od prvih filmskih uloga Ana je dobila u filmu 'Milostiva smrt' (2000.), a godinu dana kasnije u filmu Branka Schmidta 'Kraljica noći' (2001.). Kasniji uspjeh je zapamćen u poznatim filmovima poput 'Metastaze' (2009), 'Bella Biondina' (2011.), 'Svećenikova djeca' (2013.)  i 'Ti mene nosiš' (2015.). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazališni uspjeh i HNK

U sklopu HNK, svoje glumačko umijeće Begić je pokazala s ulogama u predstavama 'Kolumbo', 'Očevi i sinovi', 'Octopussy', 'Nevjesta od vjetra', 'Kralj umire', 'Trilogija o ljetovanju', 'Tri sestre', 'Dundo Maroje', 'Ljudi od voska', 'Vučjak' i 'Višnjik'. 

Od zapamćenih uloga u Gavelli, Begić je bila dio ansambla u predstavama ‘Popcorn’ i ‘Opasne veze’. U sklopu projekta 'Uključi se knjigom' gostovala je i u Zadru s predstavom 'Ja, trudnica'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačke ljetne igre

Na Dubrovačkim ljetnim igrama Ana begić Tahiri je nastupala u predstavama 'Ingropani interesi', 'Don Quijote', 'San ljetne noći' i 'Orestija'.

Televizijski uspjeh

Osim 'Bibinog svijeta', po čemu je možda Ana Begić Tahiri najprepoznatljiva na televizijskom ekranu, također je glumila u drugim popularnim serijama kao što su 'Naša mala klinika' (2005.), 'Odmori se, zaslužio si' (2006.), 'Bitange i princeze' (2008.), 'Lud, zbunjen, normalan' (2013.), 'Ko te šiša' (2020.) i 'Dar Mar' (2020.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bibin svijet'

18. travnja 2006. RTL televizija je počela s emitiranjem zabavne serije 'Bibin svijet' u kojoj je glavna uloga Bibe pripala Ani Begić Tahiri. Uloga prodavačice, koja je brza na jeziku, pomalo buntovnog, no simpatičnog duha, osvojila je gledatelje svojim svakodnevnim pustolovinama, bilo to na poslu ili kod kuće. Serija je završila s emitiranjem 15. siječnja 2011. i imala je 4 sezone. Prema istraživanju ABG Plusa, 'Bibin svijet' serija je bila jedna od  najgledanijih hrvatskih humorističnih komada u 2008. godini. 

'Ples sa zvijezdama'

03. studenog 2012. Ana Begić Tahiri se pridružila novom krugu natjecatelja u 'Plesu sa zvijezdama' (HRT) u 7. sezoni. S partnerom Hrvojem Kraševac nije ušla u finale, ali je svejedno oduševila publiku svojim plesačkim sposobnostima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Volim Hrvatsku'

Popularan game show 'Volim Hrvatsku' (HRT produkcija) bio je lansiran iste godine s voditeljem Mirkom Fodorom. Od 2012. do 2020. Ana Begić Tahiri je sudjelovala kao natjecateljica. 

Gostovanje u drugim emisijama

Ana Begić Tahiri je gostovala u emisijama 'RTL predstavlja: Oskari' (2014.), 'Budi mi prijatelj' (2014.), 'Svakodnevno' (2015.),  'Pet na pet' (2015.), 'Moja mama kuha najbolje'  (2015.), 'Žene, povjerljivo!' (2017.), 'Gospodin Savršeni: Late Night' (2018.), 'Kod nas doma' (2019.) i  'Zvijezde pod hipnozom' (2019.).  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Animirane uloge 

Ana Begić Tahiri broji i popriličan broj uloga, odnosno, posudbe glasa u animiranim filmovima počevši od 'Kralja lavova' (2003.) do nastavka 'Angry Birds 2' (2019.). Možda najzapamćenije glasove Ana Begić je posudila Stelli u 'Preko ograde' (2006.), Narednici u 'Zootropoli' (2016.), direktorici June u 'Petru Zecimiru' (2018.) i Rio Moralesu u 'Spider-Manu: Novi svijet' (2018.).

Ambasadorica Poliklinike Bagatin 

Osim vezano uz glumu, lice Ane Begić Tahiri je postalo i poznato u medijima po promoviranju make-over tretmana u suradnji s Poliklinikom Bagatin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa



Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo