Biografija / Biografija: Blaženko Boban

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od brodostrojarskog tehničara, domovinskog branitelja do gradonačelnika Solina, doznaj sve o Blaženku Bobanu, saborskom zastupniku Splitsko-dalmatinske županije.

27.10.2021.
12:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Blaženko Boban rođen je 27. kolovoza 1960. u Splitu. 

Školovanje

Blaženko Boban je završio Pomorsku školu u Splitu, steknuvši SSS spremu kao brodostrojarski tehničar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Boban ima suprugu Maricu i troje djece: Matka, Boženu i Tomislava. Živi u Solinu. 

Hrvatski branitelj

Za svoje sudjelovanje u ratnom razdoblju od 1993.-1995., Boban je odlikovan spomenicom Domovinskog rata i primio je orden za 'Oluju'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TDM, HEP i mjesni usponi 

Od 1983 do 2004. Boban je radio u TDM-u, tvornici dizel motora. Od 1993. do 1997, odslužio je svoj prvi mandat kao gradski vijećnik, dok od 2001. do 2005. drugi. Ujedno, u tome razdoblju od 1997. do 2005. obnašao je funkciju predsjednika mjesnog odbora u dva mandata. Od 2001. do 2005. bio je i predsjednik kluba vijećnika. U kratkom periodu od 2004. do 2005. zaposlio se u HEP Proizvodnji. 

Gradonačelnik Solina 

Od 2005 do 2016. Boban je u tri mandata obnašao dužnost kao gradonačelnik grada Solina. U tome periodu, poticanjem rasta grada, Solin je dobitnik više hrvatskih i europskih priznanja te je tako u travnju 2015.  u ime Grada Solina 'kao grad velikog potencijala za ulaganje', Boban preuzeo nagradu Europskog poduzetničkog zbora u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usponi s HDZ-om

Pridruživši se HDZ-u, Boban je obnašao funkciju predsjednika HDZ-a grada Solina i podpredsjednika Županijske organizacije Splitsko-dalmatinske županije HDZ-a. Postao je i član Visokog časnog suda i član Središnjeg odbora HDZ-a. 

Saborski zastupnik 

U svibnju 2016. Boban je podnio ostavku nakon 11 godine službe na funkciji gradonačelnika Solina, kako bi od 19. listopada 2016. preuzeo dužnosti saborskog zastupnika Splitsko-dalmatinske županije, pobijedivši Ranka Ostojića, koji je završio na drugom mjestu. U Solinu na poziciji gradonačelnika zamijenio ga je Dalibor Ninčević, također član HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke afere

Požar na filmskom setu

Početkom svibnja 2021. u medijima je izašla navodna izjava Blaženka Bobana da je on sâm bio odgovaran za podmetanje požara 2005. na filmskom setu na Manastirinama u Solinu. Prije više od petnaest godina, američka produkcija 20th Century Fox je trebala snimiti u Hrvatskoj film 'Omen 666' s irskim redateljem Johnom Mooreom. Ideja snimanja o antikristu se nije mnogima svidjela, posebno nadbiskupiji ili kao što je izjasnio i svoje negodovanje Božo Biškupić, bivši hrvatski ministar kulture. Navodno, na filmskom setu je izbio požar zbog kojeg je produkcija stala i morala se prelocirati drugdje. Premještanje seta je navodno studio koštao barem pola milijuna dolara. 

Navodno priznanje Blaženka Bobana je uhvatila na kameri ekipa Slobodne Dalmacije, dok je dotični obilazio područje Salone s ministricom turizma Nikolinom Brnjac. Video možete vidjeti ovdje. Uskoro nakon toga, krenule su i šale preko Facebooka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah nakon izjave u medijima, Boban je kasnije izjavio da nije on podmetnuo požar. 

Gdje je Blaženko Boban sada? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu 2021. mediji su objavili da je Blaženko Boban bio pozitivan na koronu.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo