Biografija / Biografija: Branko Bačić

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Od inženjera geodezije do saborskog zastupnika i predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a, doznaj sve o Branku Bačiću na jednom mjestu.

27.10.2021.
10:48
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Branko Bačić rođen je 07. lipnja 1959. u Dubrovniku. 

Školovanje

Osnovnu školu i Opću gimnaziju, Bačić je završio u Blatu, dok Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 1982. godine stekavši VSS obrazovanje kao  diplomirani inženjer geodezije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Branko Bačić ima suprugu Željku Bačić i dvije kćeri: Maricu i Anu. Kao ljubitelj vina, utemeljitelj je udruge vinara i vinogradara Društva prijatelja „Vino u tradiciji življenja“ u Blatu na Korčuli, gdje i živi sa svojom obitelji. U mlađim danima igrao je nogomet. 

Od fakulteta do pozicije direktora u Upravi za katastar i geodetske poslove

 Nakon završetka fakulteta, Bačić se vratio na Korčulu te od 1982. do 1993. radio je u Upravi za katastar i geodetske poslove, gdje je dogurao do pozicije direktora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domovinski branitelj

Početkom Domovinskog rata, Bačić je kao vojnik sudjelovao u obrani Stona, a zatim i u oslobađanju Dubrovačkog primorja, poznato kao Južno bojište u razdoblju rata 1991. i 1992. godine. 

Načelnik Općine Blato na Korčuli

1993. godine Bačić se vratio u svoj obiteljski dom, gdje je sve do 2004. obnašao funkciju načelnika Općine Blato na Korčuli kroz tri mandata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture

Bačić se počeo baviti politikom od 1990. godine i dosada je bio šest puta izabran za saborskog zastupnika. Sljedeće godine nakon prvog mandata u siječnju 2004., imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa, turizma i razvitka.  Na parlamentarnim izborima 2007., ponovno je izabran za zastupnika u Hrvatski sabor te sljedeće godine  imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Od 2005. godine također je pet puta biran za vijećnika u Županijsku skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša

2010. godine Bačić je imenovan ministrom graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša te uskoro predlaže Zakon o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, referiran kao 'Bačićevi stanovi' koji je Hrvatski sabor usvojio. Također, 2011. godine obnašao je dužnost predsjednika Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru.

Potpredsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo

Tijekom svog četvrtog mandata, Bačić je bio izabran za potpredsjednika Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a do potpredsjednika HDZ-a

Branko Bačić je član Hrvatske demokratske zajednice od 1990. godine kada se i počeo aktivnije baviti politikom. Vezan uz rodni kraj, tri puta je bio izabran za predsjednika Županijskog odbora Hrvatske demokratske zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. 

Tijekom svog petog (2016.) i šestog mandata (2020.), Bačić je izabran za predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, dok dužnost Glavnog tajnika Hrvatske demokratske zajednice obavljao je od 2009. do 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku 2020., Bačić je izabran za potpredsjednika HDZ-a uz Olega Butkovića, Ivana Anušića i Zdravka Bušića. Za predsjednika HDZ-a izabran je Andrej Plenković, dok za zamjenika Tomo Medved.

Političke afere

Afera Fimi media

Tijekom Afere Fimi media, Bačić je bio glavni tajnik HDZ-a, član Predsjedništva stranke i državni tajnik u Sanaderovoj vladi te se tako našao usred poznatog skandala. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prve nepravomoćne presude u ožujku 2014., Bačić je odigrao ulogu primopredaje novca USKOK-u po nalogu Jadranke Kosor. Novac koji se nalazio u HDZ-ovoj blagajni prijavljen je na 2 milijuna kuna i 300 tisuća eura.  

Osim Ive Sanadera u aferi Fimi media, teretili su se kao pomagači Mladen Barišić, Branka Pavošević, Ratko Maček i Nevenka Jurak. Prema optužnici USKOK-a sumnjičilo se da se novcem preko marketinške agencije Fimi Media opskrbljivao crni fond HDZ-a i privatni džepovi bivšeg premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema odluci Vrhovnog suda, HDZ nije proglašen kriminalističkom strankom, no morat će isplatiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok Ivo Sanader odraditi sedam godina zatvora.

U listopadu 2021., Bačić je izjavio da se osjeća 'razočaranim' u nezakonitim radnjama Ive Sanadera. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Branko Bačić sada? 

Branko Bačić još uvijek obnavlja dužnost predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru. Osim što se u medijima Bačić oglasio vezano uz Aferu Fimi Media, u srpnju 2021. izjavio je i svoje stajalište vezano uz pokušaj Povjerenstva za nepravilnosti poslijeratne obnove. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo