Biografija / Tko je Darko Horvat?

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Od inženjera elektrotehnike i računarstva do ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, doznaj sve o Darku Horvatu koji se trenutno nalazi u Remetincu zbog istrage na korupciju.

22.2.2022.
16:21
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Darko Horvat rođen je 28. rujna 1970. u Čakovcu.

Školovanje

Darko Horvat je diplomirao u Sloveniji na Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko na Univerzi v Mariboru 1996., smjer energetska elektronika. Prema Zakonu o priznavanju istovrijednosti stranih školskih svjedodžbi i diploma, priznalo mu se zvanje diplomiranog inženjera elektrotehnike (VSS VII/1).  Kasnije 2006. Horvat je upisao poslijediplomski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Darko Horvat ima suprugu Sanju i dvoje djece. S obitelji živi u obiteljskoj kući u Donjoj Dubravi u Međimurju. 

Od inženjera pripravnika do direktora u HEP-u

Nedugo nakon diplome 1996. Darko Horvat se zaposlio u HEP Distribuciji (Koprivnica) kao inženjer pripravnik, a 2006. imenovan je direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., “Elektra” Čakovec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulazak u HDZ i političke ambicije

Darko Horvat učlanio se u HDZ 1999. godine, što mu je stvorilo kasnije priliku da postane član Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i Povjerenstva za off-set programe u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva ( u razdoblju od 2008. do 2011.). Ujedno je 2008. proglašen ravnateljem Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Kasnije 2010., imenovan je ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Povratak u HEP i Plinacro

U razdoblju od 2009. do 2011. Darko Horvat je postao predsjednikom Nadzornog odbora HEP-a i predsjednikom Nadzornog odbora Plinacra. U razdoblju od 2010. do 2011. obnašao je funkciju predsjednika Stručnog povjerenstva za praćenje tržišta nafte i naftnih derivata te voditelja Radne skupine koja je bila zadužena za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva prema odrednicama Europske Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raskid s Ministarstvom gospodarstva 

Zbog političkih promjena, u veljači 2012. Darko Horvat je raskinuo ugovor s Ministarstvom gospodarstva te prešao u tvrtku EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega, gdje je kao član Uprave bio odgovoran za proizvodnju i razvoj. 

Potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a 

Od 2016. Darko Horvat je imenovan predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji te jedan od šest potpredsjednika HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poduzetništva i obrta 

U razdoblju od siječnja do listopada 2016. Darko Horvat je imenovan ministrom poduzetništva i obrta tijekom Vlade Tihomira Oreškovića.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Od svibnja 2018. do srpnja 2020. Darko Horvat je obnašao funkciju ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta tijekom Vlade Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

U razdoblju od srpnja 2020. do veljače 2022. Darko Horvat je obnašao funkciju ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pod Vladom Plenkovića.

Političke afere

Afera Vjetroelektrane

Usred afere Vjetroelektrane našao se i pod sumnjom Darko Horvat, kojeg je ispitala policija još 2020. zbog navodne sumnje na poveznicu s Josipom Rimac (bivše gradonačelnice grada Knina) i cijelom operacijom korupcije zbog koje je i završila u zatvoru. Ipak, zbog nedostatka dokaza USKOK je uhitio samo Anu Mandac, Horvatovu bivšu pomoćnicu pod sumnjom da je navodno sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2022. mediji su objavili da je Darko Horvat uhićen zbog sumnje na zlouporabu svoga položaja što se nastavlja na Aferu Vjetroelektrane nakon što je policija pretresla njegovu kuću u Međimurju i odvela ga u Zagreb na daljnje ispitivanje. Navodno, osumnjičeni su još Boris Milošević (potpredsjednik Vlade), Tomislav Tolušić (bivši ministar poljoprivrede) i ponovno Ana Mandac (bivša Horvatova pomoćnica). Navodno, novi dokazi su SMS poruke koje su isplivale u javnost i koje upućuju na mrežu korupcije vezano uz programe poticaja i tvrtke koje nisu udovoljavale kriterijama, ali su dobile novce iz državnog proračuna. Navodno, upleteni su još Velimir Žunac (državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja) i Katica Mišković (ravnateljica uprave ).

19. veljače 2022. Darko Horvat je podnio ostavku s mjesta ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Darko Horvat sada? 

Trenutno, Darko Horvat se nalazi u Remetincu dok se nastavlja istraga USKOK-a.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo