Biografija / Životni put Gabrijele Žalac: Od studentskih dana do popisa svih afera

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Od diplomirane ekonomistice, pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije do ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, doznaj sve o Gabrijeli Žalac koju je dočekao pad nakon niza afera.

13.11.2021.
18:00
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Gabrijela Žalac je rođena 04. veljače 1979. u Vinkovcima. 

Školovanje

Gabrijela Žalac je završila osnovnu školu Antuna Gustava Matoša i srednju gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. 1997. godine upisala je Ekonomski fakultet u Osijeku, smjer Financijski menadžment te diplomirala 2002. godine. Par godina kasnije u 2009. upisala je doktorski studij Menadžmenta na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Gabrijela Žalac (djevojačko Ivanković) ima supruga Marija Žalca i troje djece s kojima živi u Vinkovcima. 

Prvi posao u tvrtki Dugylno d.o.o.

Nakon diplome, od 2000. do 2002. Žalac se zaposlila kao komercijalistica i administrativna referentica u tvrtki Dugylno d.o.o. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od vježbenice do stručne suradnice 

Od 2003. do 2005. godine, Žalac se prebacila u županijski ured Vukovarsko-srijemske županije, gdje počinje kao vježbenica, a zatim stručna suradnica za europske integracije pod okriljem tadašnjeg župana Nikole Šafera (HSS) u nastavku s novim županom Božom Galićem (HDZ) 2005. 

Od pomoćnice do pročelnice 

2007. godine Gabrijela Žalac preuzima poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i kapitalna ulaganja Vukovarsko-srijemske županije.  2010. godine izabrana je za vršiteljicu dužnosti pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 2011. do 2015. Žalac postaje pročelnicom Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije.

Od direktorice agencije do ministrice 

2016. godine Žalac mijenja smjer u karijeri i preuzima funkciju direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19. listopada 2016. godine Gabrijela Žalac je izabrana za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 14. Vladi Andreja Plenkovića (HDZ).

Ulazak u HDZ

Navodno, Gabrijelu Žalac su roditelji učlanili u HDZ još početkom 90-tih, iako se može naći podatak da je aktivan član tek od 2007.  Ujedno je članica Odbora za regionalni razvoj i EU fondove te Odbora za gospodarstvo Hrvatske demokratske zajednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke afere

Prometna nesreća s nevažećom vozačkom dozvolom

Navodno, 09. ožujka 2019. Žalac je skrivila prometnu nesreću sa svojim Peugeot 308 u Vinkovcima u kojoj je teško ozlijeđena 10-godišnja djevojčica nakon što je neoprezno pretrčavala cestu. Dolaskom policije ustvrdilo se da je Žalac vozila s nevažećom vozačkom dozvolom, koja je istekla u lipnju 2016. Kao posljedicom toga, Žalac je navodno morala platiti 500 kuna kazne te je ponudila svoju ostavku na mjestu ministrice. Izjavu Andreja Plenkovića možete vidjeti ovdje. O odgovornosti ministrice Gabrijele Žalac za prometnu nesreću oglasila se i  Kolinda Grabar Kitarović (bivša predsjednica RH).

Afera Mercedes 

U ožujku 2019. mediji su objavili novo vlasništvo Mercedesa E klase na posjedu Gabrijele Žalac s obzirom da takvo vozilo vrijedi barem 50.000 eura.  Potom se navodno doznalo da je Mercedes u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila 'Star rent-a-car', čiji je vlasnik Josip Stojanović Jolly. Isprva, Žalac je navodno izjavila da taj automobil pripada njezinim roditeljima, a zatim da je ipak rentan. Kasnije je navodno dodala, da je vozilo kod nje, jer kod roditelja nema mjesta. S obzirom da Žalac ima dugogodišnje prijateljstvo s vlasnikom 'Star rent-a-car', postavilo se i pitanje iskorištavanja tog poznanstva.  Navodno, u lipnju 2019. mediji su prenijeli da je čak i USKOK uskočio u istraživanje Afere Mercedes.Video možete vidjeti ovdje. O sumnji na korupciju i posjednišvu Merecedesa, oglasio se i Davor Bernardić (predsjednik SDP-a). Izjavu Andreja Plenkovića o aferi možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Vjetroelektrane

U travnju 2021. mediji su prenijeli da je USKOK proširio svoju istragu u Aferi Vjetroelektrane  na još osam osoba, među njima i bivšu ministricu Gabrijelu Žalac. Navodno, Žalac  se sumnjičila na uplitanje poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se osigurao kredit za financiranje izgradnje jednog vjetroparka, iako glavna osumnjičenica u Aferi Vjetroelektrane je bila Josipa Rimac (HDZ), bivša gradonačelnica Knina i saborska zastupnica koja je bila uhićena krajem svibnja 2020. pod optužbom za primanje mita u iznosu od 40.000 eura. 

Ujedno, bilo je i pitanje navodnog sređivanja državnog ispita od strane Rimac bratu Gabrijele Žalac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Softver

Navodno, Afera Softver kreće još od rujna 2017. kada je na raspisanom javnom natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije pobijedila tvrtka Ampelos u vlasništvu Marija Jukića, zajedno s  InfoDom d.o.o. tvrtkom. Ujedno, jedine tvrtke koje su se i prijavile na natječaj. Projekt je bio razvoj Informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem, odnosno izrada softvera. Isprva, Ministarstvo je trebalo utrošiti 5.764.800,00 kuna, no 2017. su procijenili vrijednost na 9.860.000,00 kuna.

2018. tvrtka Ampelos je sklopila ugovor s Ministarstvom vrijedan 13 milijuna kuna bez PDV-a (16 milijuna sa PDV-om) za izradu softverskog sustava, iako prema poslovnim knjigama trošak izrade je iznosio 2,9 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno, nakon što je novac bio u cijelosti uplaćen na račun tvrtke Ampelos, sljedećeg dana je bilo povučeno 10.8 milijuna kuna. Od toga, 8.5 milijuna je otišlo na isplatu dobiti i plaćanje poreza na dobit, dok 2.3 milijuna kuna na pozajmicu jedinom zaposleniku. Nakon plaćanja poreza, sugeriralo se da je Marku Jukiću otišlo 9.2 milijuna kuna.

U srpnju 2019. mediji su prenijeli da se traži smjenjivanje ministrice Žalac, zajedno s Tomislavom Tolušićem (potpredsjednik Vlade i ministra poljoprivrede),  Milanom Kujundžićem (ministar zdravstva) i Markom Pavićem (ministar rada i mirovinskoga sustav).  U kolovozu 2019., prema nesulužbenim informacija, mediji su prenijeli da USKOK provodi istragu nad navedenim ministrima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27. rujna 2021. policija je s nalogom za pretres navodno zaplijenila dio kompjuterske opreme i dokumentaciju u Ministarstvu.

Krajem listopada 2021. MUP je navodno potvrdio da provodi kriminalističko istraživanje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije vezano uz Aferu Softver zbog sumnje na kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. studenog 2021. mediji su prenijeli da je po nalogu Ureda europskog tužitelja (EPPO) uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac zajedno s Tomislavom Petricom  ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa projekata EU) s  još dvije osobe. 

Gdje je Gabrijela Žalac sada? 

17. srpnja 2019. godine, Gabrijela Žalac je smijenjena s funkcije ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Vezano uz Aferu Softver uhićena je 10. studenog 2021. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa





Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo