Biografija / Tko je Josip Aladrović?

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od regionalnog direktora Croatie osiguranja do ministra rada i mirovinskog sustava, doznaj sve o Josipu Aladroviću (HDZ), kojem prijeti optužnica za zlouporabu položaja.

22.2.2022.
16:37
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Josip Aladrović rođen je 10. ožujka 1985. u Požegi.

Školovanje

Nakon završene Osnovne škole i Opće gimnazije u Požegi (2004.), Josip Aladrović je upisao Ekonomski fakultet  u Zagrebu i diplomirao 2009. Potom je upisao postdiplomski studij “Vodstvo” i stekao univ. spec. oec zvanje 2014. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život 

Josip Aladrović ima suprugu i jedno dijete. Od 2006. supruga je zaposlena u zagrebačkoj Ustanovi za upravljanje sportskim objektima. Prije mirovine, otac Marijan Aladrović je bio požeško-slavonski župan, također predsjednik Gradskog vijeća Pleternice i voditelj podružnice Hrvatskih šuma u Požegi. Poznato je da Josip ima rođaka Dragana Kovačevića (predsjednika Uprave Janaf), koji je bio uhićen u Aferi Janaf od strane USKOK-a kao jedan od glavnih osumnjičenika za primanje mita. 

Od savjetnika do regionalnog direktora Croatia osiguranja

Odmah nakon fakulteta Josip Aladrović je počeo raditi kao savjetnik za prodaju korporativnim klijentima kod Croatie osiguranja d.d. (2009.-2012.). Tri godine kasnije prebacio se na privremenu funkciju specijalista za osiguranje, a nakon toga preuzeo ulogu šefa odjela za prodaju osiguranja malim i srednjim poduzetnicima (2012.-2014.). Nakon toga je promaknut u regionalnog voditelja poslovnih odnosa (2014. - 2016.), a potom u pomoćnika direktora Podružnice za korporativne klijente (2016.). Te iste godine promaknut je u regionalnog direktora za korporativne klijente (2016.-2017.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ i stranačke dužnosti

Josip Aladrović se priključio HDZ-u još u mlađim danima, gdje je u sklopu stranke obavljao dužnost  tajnika Odbora za financije (2014. - 2017.) i predsjednika Odbora za financije (2017. - 2019.). 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje

Nakon Croatie osiguranja, Josip Aladrović je prešao u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, gdje je obnašao funkciju ravnatelja skoro tri godine (2017.-2019.). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskog sustava

U srpnju 2020. Josip Aladrović je preuzeo mjesto bivšeg ministra Marka Pavića u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. 

Političke afere

Aladrović kao klijent Franje Varga

U veljači 2022. mediji su objavili da se sve više pojavljuju indikacije da je Josip Aladrović koristio usluge Franje Varga, koji je bio upleten u poznatu aferu SMS. Navodno, još u kolovozu 2019. Aladrović je angažirao Vargu (bivšeg policijskog informatičara) kako bi doznao tko stoji iza anonimnih dojava koje ga optužuju za nezakonito zapošljavanje dok je još bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Zauzvrat, Aladrović bi sredio Vargi prijevremenu mirovinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno, čeka se hoće li DORH i službeno podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra Aladrovića, koji pak navodno priprema svoju ostavku. 

Gdje je Josip Aladrović sada? 

Josip Aladrović još uvijek obnaša funkciju ministra rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo