Biografija / Tko je Josip Manolić?

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Josip Manolić, poznat kao Joža najdugovječniji je hrvatski političar, jedan od osnivača HDZ-a, drugi po redu predsjednik Vlade RH, prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora i bivši pripadnik UDBA-e.

22.11.2021.
10:22
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u Kalinovcu (Koprivničko-križevačka županija).

Školovanje

Joža Manolić je  diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1960.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Joža Manolić je imao dvije supruge. Prva se zvala Marija Eker Manolić i preminula je 2003. u 82. godini života. Druga supruga se zvala Mirjana Ribarić s kojom se vjenčao 2016., no par je bio zajedno svega četiri godine, nakon što je Mirjana preminula 2020. od raka. 

Političke ambicije i Drugi svjetski rat

Joža Manolić se počeo aktivnije baviti politikom već sa 17 godina (1937.), dok 1938. postaje omladinskim i sindikalnim rukovoditeljem. U razdoblju od 1941. do 1945. tijekom Drugog svjetskog rata obnašao je dužnosti organizacijskog sekretara PK SKOJ-a za Hrvatsku. 1944. po ustroju OZNA-e glavni je zapovjednik u akciji oslobođenja Bjelovara i okolice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik odjela za izvršenje kaznenih sankcija (uhićenje Alojzija Stepinca)

1946. Joža Manolić dobiva poziciju načelnika odjela za izvršenje kaznenih sankcija u Zagrebu, što je tada spadalo pod Sekretarijat za unutrašnje poslove. Tijekom njegovih dužnosti, 11. listopada 1946. uhićen je kardinal Alojzije Stepinac što će kasnije nakon njegove smrti dovesto do istrage zbog okolnosti smrti i sumnje trovanja. 

1948. Manolić postaje glavni načelnik u Sekretarijatu unutrašnjih poslova NR Hrvatske te jedan od visokorangiranih dužnosnika UDBA-e. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1960. postaje šefom Sekretarijata unutarnjih poslova u SFRJ.

Ulazak u Sabor SR Hrvatske

1965. Manolić prvi puta ulazi u Sabor SR Hrvatske, gdje obnaša funkciju predsjednika organizaciono-političkog odbora i predsjednika zakonodavno-pravne komisije. Ujedno je član Ustavne komisije. 1969. Manolić je izabran po drugi puta u Sabor. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanje HDZ-a 

Promjenom političke klime i upoznavanjem Franje Tuđmana, 1989. Joža Manolić sudjeluje kao jedan od osnivača HDZ-a. 

Drugi predsjednik Vlade RH

24. kolovoza 1990., Joža Manolić postaje potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske. Svoju dužnost obnaša sve do 17. srpnja 1991. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi predsjednik Županijskog doma Hrvatskog sabora

Od 22. ožujka 1993. do 23. svibnja 1994. Manolić je obnašao dužnost predsjednika Županijskog doma Sabora Republike Hrvatske.

Napuštanje HDZ-a  i osnivanje HND-a

1994. Manolić zbog internih političkih nesuglasica razilazi s HDZ-om te 1995. osniva stranku Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), čiji predsjednik postaje 1996. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke afere

Afera utamničenja i trovanje Alojzije Stepinca

Poznato suđenje, a zatim utamničenje i smrt pod sumnjivim okolnostima kardinala Alojzije Stepinca je i dalje aktualno s obzirom na njegov značaj u religijskom i političkom aspektu. S obzirom da je Josip Manolić tada bio visoki dužnosnik UDBA-e, zadužen za sve političke zatvorenike, kao i za Stepinca, njegov potpis se može pronaći i na obdukcijskom listu pokojnog kardinala, gdje navodno pokušava prikriti istinu da je Stepinac bio otrovan i zračen. No takve navodne tvrdnje su ostale samo tvrdnje zbog nedostatka dokaza, posebno od strane svećenika Jurja Batelja. 

Manolić Vs. Karamarko

U lipnju 2015. mediji su objavili da je Manolić optužio tadašnjeg predsjednika Tomislava Karamarka da je radio za UDBU, na što mu je ovaj uzvratio prijetnjom protutužbe. U kolovozu 2015. mediji su objavili da je Karamarko putem svog odvjetnika Veljka Miljevića podnio tužbu protiv Manolića, odnosno i Nacionala koji je objavio intervju s izjavom Manolića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2015. na sudskom ročištu Općinskog građanskog suda, mediji su prenijeli da se Karamarko izjavio nevinim te da nije bio doušnik UDBA-e. Za štetu koju mu je nanio Nacional zatražio je navodno 200.001 kunu odštete. U siječnju 2016. mediji su objavili da je mirovno vijeće zatražilo da u roku od tri mjeseca Karamarko i Manolić riješe međusobno spor mirovnim putem, ukoliko ne, da će se suđenje nastaviti. 

Nedugo nakon toga u istome mjesecu, mediji su objavili da je Općinski sud u Zagrebu presudio u korist Karamarka.  Navodno, Nacional mora isplatiti 70.000 kuna odštete te ujedno platiti nešto više od 6000 kuna za sudske troškove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Agrokor

U listopadu 2017. mediji su prenijeli da je Josip Manolić bio pozvan kao svjedok u Aferi Agrokor. Pred Istražno povjerenstvo pozvani su bili i Ante Todorić stariji i Stjepan Mesić. U studenom 2017. Manolić se opet pojavio kao svjedok na sjednici saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, gdje je navodno izjavio da iako je sudjelovao u osnivanju Agrokora i predlaganju Antu Todorića za ministra poljoprivrede, no da nije bio upleten u 'sustav' Agrokora koji je nastao kasnije, kao i sporni kredit sa Zagrebačkom bankom. Video možete vidjeti ovdje

Gdje je Josip Manolić sada? 

Josip Manolić se više ne bavi politikom, iako je i dalje počasni predsjednik HND-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2021. mediji su prenijeli da je Josip Manolić prebolio koronu, nakon što je proslavio svoj 101. rođendan. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo