Biografija / Tko je Klaudija Bubalo?

Image
Foto: RTL.hr

Klaudija Bubalo je jedna od najboljih hrvatskih rukometašica u povijesti koja još uvijek drži rekord od 769 golova i osvojeno francusko prvenstvo i kup za Metz.

21.11.2021.
10:23
RTL.hr
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Klaudija Bubalo rođena je 17. ožujka 1970.

Školovanje

Klaudija Bubalo je završila Osnovnu školu Ante Kovačića u Zagrebu. 2013. diplomirala je kao magistar kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade

  • Rektorova nagrada za studentski rad 'Analiza davanja i primanja nizova pogodaka u rukometnoj igri' (1996./97.)
  • Državna nagrada za šport 'Franjo Bučar' (2019.)

Osoban život 

Klaudija Bubalo ima supruga Marka i dva sina: Bornu (rođen 2005.) i Brunu (rođen 2009.). Zahvaljujući visini od 180 cm i strasti za sportom, postala je jedna od najpoznatijih hrvatskih rukometašica. Sin Borna (visok 192cm) krenuo je majčinim stopama, igrajući za PPD Zagreb na poziciji lijevog vanjskog. 

Ljubav prema sportu od mladih dana

Talent za rukometom u Klaudije Bubalo je bio prepoznat još ranih dana od strane profesora tjelesnog u petom razredu osnovne. Uskoro nakon toga, uslijedila su školska i gradska prvenstva, gdje su je zamijetili profesionalni treneri iz klubova, kao što je to bila ŽRK Lokomotiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juniorska reprezentacija na Svjetskom prvenstvu

Od 1987. Klaudija je počela igrati s reprezentacijom Jugoslavije za svjetsko juniorsko prvenstvo. Godinu dana kasnije sa 18 godina na poziciji vanjske igračice osvojila je juniorsko prvenstvo Jugoslavije s RK Lokomotivom. Ujedno je proglašena najboljom igračicom prvenstva i osvajačicom Kupa Jugoslavije s RK Lokomotiva. 1989. osvojila je četvrto mjesto na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Nigeriji s reprezentacijom Jugoslavije. Ubrzo nakon prve pobjede prešla je u poziciju seniora. 

Prvo zlato na Mediteranskim igrama 1991.

Prvo zlato Klaudija Bubalo je osvojila za reprezentaciju Jugoslavije, gdje je igrala na Mediteranskim igrama 1991. u Ateni. Također je nastupila na Mediteranskim igrama još 1993. (Languedoc-Roussilon) osvojivši zlato i 1997. (Bari) srebro igrajući za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolja rukometašica Hrvatske

1994. Klaudija Bubalo je proglašena najboljom rukometašicom Hrvatske. Te iste godine sudionica je Europskog prvenstva u Njemačkoj. 1995. sudionica je svjetskog rukometnog prvenstva u Danskoj, dok 1996. Europskog rukometnog prvenstva u Mađarskoj. Te iste godine, ušla je u finale međunarodnog Kupa pobjednika Kupova. 1997. sudionica je svjetskog rukometnog prvenstva u Njemačkoj, dok 1998. finalist međunarodnog Kupa pobjednika Kupova. 

Četiri godine s Metzom

Dolaskom uspjeha i sve veće prepoznatljivosti, Klaudija je uskoro počela primati i strane ponude od klubova poput Borussia Dortmund i Bekkelaget, no odlučila se za francuski klub Metz s kojim je bila od 1999. do 2003. Tijekom karijere s Metzom osvojila je francusko prvenstvo i kup 2000. i 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u Hrvatsku

Nakon života u Francuskoj, Klaudija se vratila za Hrvatsku te počela igrati za Brodosplit Inženjering, no nakon šest mjeseci prestala je zbog teške ozljede. Tijekom utakmice u Virovitici, Klaudiji se navodno zabio komad letvice u nogu (predio butine), tijekom pada zbog lošeg parketa. Dobila je šav od 15 cm i kraj rukometne karijere. 

Povratak u Lokomotivu

Od 2004. Klaudija Bubalo se vratilo svojim početnim korijenima, no ovoga puta na mjesto direktorice u RK Lokomotiva s kojim je postigla daljnje uspjehe. Ujedno je postala predsjednicom Društva sportaša veterana i rekreativaca (od 2015.) te predsjednicom Zaklade Društva sportaša veterana i rekreativaca (od 2014.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Klaudija Bubalo sada? 

Klaudija Bubalo je i dalje angažirana oko promicanja rukometa i žena u sportu.  Član  je upravnog odbora Zagrebačkog rukometnog savez, skupštine Hrvatskog rukometnog saveza i skupštine Zagrebačkog rukometnog saveza. 

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo