Biografija / Tko je Kolinda Grabar-Kitarović?

Image
Foto: RTL/Pixsell

Od ministrice europskih integracija do veleposlanice u Kanadi, doznaj sve o Kolindi Grabar-Kitarović, prvoj ženi predsjednici i četvrtoj po redu u povijesti hrvatske države.

19.12.2021.
10:27
RTL/Pixsell
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Kolinda Grabar-Kitarović rođena je 29. travnja 1968. u Rijeci.

Školovanje

Osnovnu školu Kolinda Grabar-Kitarović započela je u Jelenju, a završila u Dražicama. Nakon upisa na tadašnji Centar za kadrove i obrazovanje u kulturi (danas Prva riječka hrvatska gimnazija), programom školske razmjene otputovala je u Los Alamos (SAD), gdje je u sklopu američke obitelji i obrazovnog sustava, završila četvrti razred. Povratkom u Hrvatsku, upisala je engleski i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je diplomirala 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 2000. stekla je titulu magistra znanosti. Te iste godine odlazi u Beč, gdje završava Diplomatsku akademiju te ujedno stječe akademski naziv magistre međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. 

Potaknuta strašću za učenjem, svoje preddoktorsko istraživanje buduća predsjednica obavlja u razdoblju od 2002. do 2003. na Sveučilištu „George Washington“ (SAD) kao dobitnica Fulbrightove stipendije iz područja međunarodnih odnosa i sigurnosne politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade i priznanja

Kolinda Grabar-Kitarović dobitnica je Predsjednikove medalja za znanstveni, društveni i politički rad tijekom svog istraživanja u SAD-u. Ujedno je dobitnica stipendije Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard (SAD, 2009.). 

Tijekom funkcije obnašanja dužnosti predsjednice RH 2015., Kolindi je dodijeljena Međunarodna nagrada Isa-beg Ishaković za zapaženu podršku Bosni i Hercegovini na putu euroatlantskih integracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dobitnica Fulbright nagrade za životno djelo, koja joj je dodijeljena 2019. godine. 

Osoban život

Kolinda Grabar-Kitarović ima supruga Jakova Kitarovića i dvoje djece; kćer Katarinu i sina Luku. Roditelji Branko i Dubravka Grabar potječu s područja Grobinšćine (kraj oko sela Grobnik u Primorsko-goranskoj županiji) i Kolinda je njihovo prvo dijete uz  pet godina mlađeg brata Branka. Otac Kolinde je poginuo u borbi za grad Rijeka tijekom Drugog svjetskog rata u proljeće 1945. tijekom njemačkog osvajanja vojarne sv. Katarina.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak karijere u u Ministarstvu znanosti i tehnologije

Svoju karijeru Kolinda Grabar-Kitarović započinje 1992. u Ministarstvu znanosti i tehnologije još tijekom studija. Sljedeće godine prelazi u Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske, gdje obnaša razne dužnosti sve do 1995. kada postaje pročelnica Odjela za Sjevernu Ameriku. Dvije godine kasnije odlazi u Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kanadi, isprva kao diplomatska savjetnica, a zatim kao ministrica savjetnica.

Od zastupničkog mandata do ministrice europskih integracija

Na parlamentarnim izborima 22. prosinca 2003., Kolinda Grabar-Kitarović ulazi u Hrvatski sabor kao zastupnica HDZ-a te obnaša svoju dužnost do 11. siječnja 2008. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od 23. prosinca 2003. do 17. veljače 2005. obnaša funkciju ministrice europskih integracija, dok od 17. veljače 2005. do 12. siječnja 2008. spajanjem s Ministarstvom vanjskih poslova titula njezine funkcije se mijenja u ministricu vanjskih poslova i europskih integracija. Ujedno, 18. siječnja 2005. postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o članstvu Europskoj uniji.  

Veleposlanica RH u SAD-u

Nakon dužnosti ministrice, od 2008. Kolinda Grabar-Kitarović preuzima funkciju veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Prateći diplomatske vode, u razdoblju od 2011. do 2014. preuzima dužnost pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Time postaje prva žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika te najviše rangirana žena u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta predsjednica Republike Hrvatske

Svoju kandidaturu za predsjedničke izbore Kolinda Grabar-Kitarović je potvrdila službeno 12. lipnja 2014. kao predstavnica HDZ-a, dok svoj izborni program „Za bolju Hrvatsku“ predstavila je u studenom. U prvom krugu izbora odnijela je 37,22% glasova, dok u drugom je pobijedila Ivu Josipovića s 50,74% glasova, što su mnogi komentirali da je bilo „za dlaku“. 

Ceremonija inauguracije se održala 15. veljače 2015., dok je svoje nove dužnosti prve ženske predsjednice Kolinda preuzela 19. veljače. Njezin mandat je trajao do 18. Veljače 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba za drugi mandat

Na novim izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2019./2020., Kolinda Grabar-Kitarović (ovoga puta kao nezavisni kandidat) je dobila najviše glasova uz Zorana Milanovića (SDP), no ipak je izgubila u drugom krugu osvojivši samo 47,33% glasova. 

Nove međunarodne ambicije i postignuća

Nakon poraza na izborima, Kolinda Grabar-Kitarović je ožujku 2019. izabrana za predsjednicu Vijeća žena svjetskih lidera (Council of World Women Leaders), dok 2020. postala je članicom Međunarodnog olimpijskog odbora, i to kao četvrta osoba i prva žena iz Hrvatske od njihovog osnutka do danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Kolinda Grabar-Kitarović sada? 

Kolinda Grabar-Kitarović je još vrlo aktivna u političkim vodama te raznim međunarodnim projektima kao što je Halifax International Security Forum na kojem je sudjelovala u studenom 2021. Ujedno je imenovana suradnicom na američkom sveučilištu Sine Institute of Policy and Politics u Washingtonu DC, vezano uz održavanje seminara pod nazivom „Building Policy Consensus on the World Stage: the Pitfalls, Progress and Possibilities“.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo