Biografija / Tko je Kraljica Elizabeta II.?

Image
Foto: AP

Kraljica Elizabeta II. je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, jedna od najmoćnijih i najstarijih monarha u modernome svijetu i ikona britanske nacije.

8.12.2021.
8:37
AP
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Kraljica Elizabeta II. rođena je kao Elizabeth Alexandra Mary 21. travnja 1926. u Londonu (UK). 

Školovanje

Poput većine djece kraljevske obitelji, Elizabeth nije stekla formalno obrazovanje u školi ili na fakultetu, već je zajedno sa svojom sestrom Margaret bila podučavana 'kod kuće' od strane svoje guvernante  Marion Crawford, a kasnije od učitelja povijesti, glazbe, jezika i drugih.  O kraljevskim običajima i životu, najveći utjecaj su joj bile baka Kraljica Mary i majka Elizabeth. Tek kada joj je otac postao kraljem, Elizabeth je morala početi učiti o ustavnom pravu i zakonima te jezike poput francuskog i njemačkog. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Kraljica Elizabeth II. je najstarije dijete tadašnjeg princa Alberta, vojvode od Yorka, i Elizabeth Bowes-Lyon, vojvotkinje od Yorka. Iako se nije očekivalo da će jednoga dana preuzeti britansku krunu i prijestolje, od malena je imala uvid u kraljevske dužnosti preko svoga djeda kralja Đure V., a kasnije svoga oca koji je preuzeo ime Đuro VI. Kraljica Elizabeta ima samo četiri godine mlađu sestru Margaret (vojvotkinju od Snowdona) rođenu 21. kolovoza 1930.

20. studenog 1947. kraljica Elizabeth II. se udala za pet godina starijeg vojvodu od Edinburgha, princa Philipa Mountbattena, grčkih i danskih korijena, koji je vjenčanjem ujedno postao i britanski građanin. Tada je imala samo 21 godinu i jedna od spornih stvari je bila Philipova pravoslavna vjera, no ženidbom, princ je prešao na anglikansku vjeru. Tijekom braka, dobili su četvero djece: princa Charlesa (1948.), princezu Anne (1950.), princa Andrewa, vojvodu od Yorka (1960.) i princa Edwarda,  grofa od Wessexa (1964.).  Princ Philip je umro 9. travnja 2021. u svojoj 99 godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od princeze do nasljednice prijestolja

Nakon stričeve abdikacije, kralja Eduarda VIII., njezin otac Đuro VI.  je postao kraljem 12. svibnja 1937. u svojoj 42 godini te time učinio Elizabeth svojom budućom nasljednicom. Poput svojih prethodnika, Kraljica Elizabeta II. je bila okrunjena u Westminsterskoj opatiji 02. lipnja 1953. godine. 

Od buduće kraljice do mehaničara

Elizabeth je već prije same krunidbe počela preuzimati na sebe dužnosti budućeg vladara, kao što je to obraćanje naciji po prvi puta preko radija 1940. zbog dolaska Drugog svjetskog rata. Također je bila imenovana glavnim pukovnikom Grenadirske garde od strane oca te se prvi put pojavila u javnosti u inspekciji trupa 1942. s novom funkcijom. Kako se rat oduživao i sve više je nestajalo radne snage koju su većinom prije činili muškarci, 1945. Elizabeth se pridružila Pomoćnoj teritorijalnoj službi te je zajedno s time počela trenirati i za stručnog vozača i mehaničara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladavina

Nakon krunidbe, kraljica Elizabetha II. se preselila u Buckinghamsku palaču, što je i shodno britanskim vladarima jer se smatra službenom rezidencijom, no kraljica posjeduje i druge domove koje više preferira te čak niti danas nije uvijek u Buckinghamskoj rezidenciji.  

Početak Elizabethine vladavine nije bio obilježen najboljim razdobljem. Britansko carstvo se još uvijek oporavljalo od posljedica rata, vladala je nezaposlenost i nestašica hrane. Od 1953. do 1954. kraljica se uputila na šestomjesečni put oko svijeta te bila prvi monarh koji je posjetio svoje kolonije u Australiji, Novom Zelandu i na Fidžiju. Nakon toga, 1957. čak je posjetila i Sjedinjene Američke Države te Kanadu. Danas, smatra se britanskim monarhom najduljeg staža

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se politika i pogled na mornarhe počeo mijenjati 50-tih i 60-tih, Britansko Carstvo je počelo gubiti svoje kolonije kako su sve više počele stjecati neovisnost. Stvaranje Commonwealtha je omogućilo državama koje su prije bile ovisne o Ujedinjenom Kraljevstvu da sada kraljicu priznaju samo simbolično u sklopu diplomatske suradnje. Ipak, kraljica Elizabeta je danas najstariji vladajući britanski monarh, iako zapravo nema velike političke moći. Svoje političko opredjeljenje mora uvijek držati za sebe i ne miješati se u odluke Parlamenta.  

U svibnju 2013. bivši predsjednik RH Ivo Josipović je posjetio kraljicu Elizabetu II. Video možete vidjeti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju 2014. bilježi se i kraljičin posjet papi Franji u Vatikanu. Video možete vidjeti ovdje

U ožujku 2017. kraljica Elizabeta II. je dala svoj formalni pristanak za Brexit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljevski skandali

Vezano uz obitelj kraljice Elizabete II. najpoznatija su dva obiteljska skandala: jedan vezan uz razvod njezina sina Charlesa i princeze Diane te njezina tragična smrt i drugi, vezan uz unuka princa Harryja te njegov odlazak iz kraljevske obitelji nakon ženidbe za američku glumicu Meghan Markle (vojvotkinju od Sussexa). 

Gdje je kraljica Elizabeta II. sada?

U listopadu 2021. mediji su objavili da je zbog preporuke doktora kraljica Elizabeta II. morala odgoditi mnoge službene dužnosti i putovanja. U svojoj 95 godini, kraljica se još uvijek drži dobroga zdravlja, no postavlja se pitanje njezina nasljednika između sina Charlesa i unuka Williama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo