Biografija / Tko je Lidija Bačić?

Image
Foto: Instagram

Lidija Bačić je poznata splitska pjevačica, glumica i model. Od natjecanja na festivalima i Dori, do pet studijskih albuma i hitova poput 'Viski', 'Nezamjenjiva' i 'Kaktus', doznaj sve o popularnoj zvijezdi glazbene scene.

16.11.2021.
16:16
Instagram
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Lidija Bačić rođena je 4. kolovoza 1985. u Splitu.

Školovanje

Lidija Bačić je završila osnovnu i srednju školu u Splitu.  Upisala je studij ekonomije, ali ga nije završila zbog pjevačke karijere. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Lidija Bačić ima brata Franka i dvije sestre: Doru i Luciu. Ljubavan život drži prilično privatnim, iako se u medijima 2014. nagađalo da je bila romantično povezana s manekenom Robertom Batarilom za vrijeme snimanja spota 'Kaktus'. Također se nagađalo da je 2016. imala kratku vezu s menadžerom Renisom Gržinić.

Nagrade

  • 1. Nagrada žirija za pjesmu "Kiša" (Zagrebfest, 2008.)
  • 1. Nagrada publike za pjesmu "Kiša" (Zagrebfest, 2008.)
  • Najbolja skladba za pjesmu "Kiša" (Zagrebfest, 2008.)
  • Najbolji debitant za pjesmu "Kraj" (Mostar, 2009.)
  • Najbolja interpretacija za pjesmu "Ne moren kontra sebe" (MIK, 2009.)
  • Najbolji debitant za pjesmu "Ne moren kontra sebe" (MIK, 2009.)
  • Srebrna plaketa za pjesmu "Kiša" (Sunčane Skale, 2009.)
  • Najbolja interpretacija za pjesmu "Pogled" (Zagrebfest, 2009.)
  • 3. Nagrada žirija za pjesmu "Pogled" (Zagrebfest, 2009.)
  • 1. nagrada žirija za pjesmu "Zarobljeno vrijeme" (MEF, 2009.)
  • Najbolja interpretacija za pjesmu "Zarobljeno vrijeme"(MEF, 2009.)
  • 1. Nagrada po izboru izvođača za pjesmu "Dijete Božje" (Uskrsfest, 2010.)
  • 2. Nagrada žirija za pjesmu "Dijete Božje" (Uskrsfest, 2010.)
  • 3. Nagrada žirija za pjesmu "Majčina ljubav" (Mostar, 2010.)
  • Najbolji debitant za pjesmu "Nisan sritna ja uz njega" (Mediafest, 2010.)
  • Grand Prix za pjesmu "Nisan sritna ja uz njega" (Melodije hrvatskog juga, 2010.)
  • 1. Nagrada žirija za pjesmu "Ako te ikad izgubim" (Zadarfest, 2010.)
  • Najdopadljivija pjesma po izboru radio slušatelja "Neka se vino toči" (MIK, 2011.)
  • Najbolja interpretacija za pjesmu "Gospe od žalosti" (Splitski festival, 2011.)
  • Najbolja interpretacija za pjesmu "Ja ću samo tvoja bit" (Šibenski festival, 2012.)

Karijera 

Od Dječjeg festivala do prve Dore

Navodno, ljubav prema glazbi i poticaj je dolazio od majke Anđelke te se Lidija počela baviti pjevanjem već s 10 godina. 1997. pristupila je natjecanju na Dečjem festivalu i izvela pjesmu 'Zaljubljeni dječak' s kojom je odnijela svoju prvu pobjedu i prvo mjesto od strane žirija i publike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vokal grupe Perle 

2001. s grupom Perle Lidija Bačić je sudjelovala na Dori s pjesmom 'Pokraj bistra izvora'. Ujedno iste godine nastupa na Melodijama Hrvatskog Jadrana s pjesmom 'Na kamenu'. S grupom Perle, Lidija je provela sedam godina. 

Druga Dora i prvi Grand Prix

2002. Lidija Bačić ponovno nastupa na Dori s pjesmom 'Nemirna rijeka'. Ujedno iste godine nastupa na Splitskom festivalu s pjesmom 'Riči' za koju osvaja Grand Prix nagradu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni vokal grupe Rafael

Od 2003. Lidija nastupa s grupom Rafael s kojom pobjeđuje na Uskrs festu s pjesmom 'Znak pobjede'. 2004. godine na istom festivalu, osvaja drugu nagradu s pjesmom 'Stvoreni za nebo'. 

Solo karijera

Od 2008. Lidija Bačić započinje solo karijeru u suradnji s kompozitorom Markom Tomasovićem. Prvi singl  'Dan iza vječnosti' je zapravo inačica engleske verzije All I'll Ever Need, koja je postigla znatan uspjeh na radijskim postajama. Drugi singl 'Kiša', Lidija je izvela na Zagrebfestu '08 u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Ujedno, za tu pjesmu osvaja svoj drugi Grand Prix, dok Tomasović nagradu za najbolju skladbu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Era festivala i prvi album 'Majčina ljubav'

Od 2009. Lidija nastavlja nastupati na festivalima te izdaje svoj prvi solo album 'Majčina ljubav'. 2010. na Uskrs festu osvaja 1. nagradu s pjesmom 'Dijete Božje' i 2. nagradu za izvedbu s klapom 'Grobnik'. Iste godine, Lidija nastupa na festivalu Melodije Mostara i osvaja 3. nagradu za pjesmu 'Majčina ljubav'. Kasnije nastupa na Mediafestu s pjesmom 'Nisan sritna ja uz njega' i osvaja nagradu za najuspješniju debitanticu. Zatim slijede Melodije Istre i Kvarnera, gdje nastupa s pjesmom 'Ne govori da san ti jedina' i 'Ne morem kontra sebe', za koju osvaja nagradu za najbolju interpretaciju i najbolju debitanticu. Ujedno, s pjesmom 'Ne moren kontra sebe' Lidija Bačić se našla na nacionalnoj top listi. Na Splitskom festivalu izvodi pjesmu 'Dvi lipe riči' te osvaja 5. mjesto po broju glasova publike. Na međunarodnom festivalu Sunčane skale (Herceg Novi) izvodi 'Pjesmu ljeta' i osvaja 2. mjesto i srebrnu plaketu. S pjesmom 'Zarobljeno vrijeme' osvaja 5. mjesto.

Krajem ljeta 2010. nastupa na Melodijama hrvatskog juga (Opuzen) i osvaja Grand prix s pjesmom 'Nisan sritna ja uz njega'. Na Zadarfestu pak pobjeđuje s pjesmom 'Ako te ikad izgubim'. Kraj godine, pjevačica je proslavila na splitskoj rivi u sklopu programa Nove godine te nastupila zajedno s pjevačem Oliverom Dragojevićem i Marijanom Banom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sljedećem festivalu Melodije Istre i Kvarnera s pjesmom 'Neka se vino toči', Lidija osvaja nagradu za najdopadljiviju pjesmu po izboru radio slušatelja i 4. mjesto po glasovima publike. Na Splitskom festivalu s pjesmom 'Gospe od žalosti' osvaja nagradu za najbolju interpretaciju. 

Drugi solo album

2011. Lidija Bačić započinje suradnju s Tomislavom Bralićem  i izdaje pjesmu 'Pisma nas je vezala', koja se ujedno nalazi i na njenom drugom solo albumu 'Daj da noćas poludimo'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbene suradnje

2012. Lidija snima duet 'Dalmatinac i Dalmatinka' s Mladenom Grdovićem, koji je objavljen u sklopu njegovog albuma 'Za tebe živim ja'. Glazbu potpisuje Marko Tomasović, koji je ujedno s Lidijom surađivao i na drugom albumu, dok tekst potpisuje Željko Pavičić. 

Na Splitskom festivalu izvodi prvi puta pjesmu 'Crnokosi'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s Branimirom Mihaljevićem objavljuje pjesmu 'Naivna sam, ali nisam luda'. Tekst pjesme i glazbu potpisuje Dušan Bačić.

Sljedeću glazbenu suradnju ostvaruje 2013. s Igorom Ivanovićem i Marijom Luketa s pjesmom 'Vozačka dozvola', koju prestavlja na Splitskom festivalu. Tekst pjesme i glazbu potpisuje Robert Pilepić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na CMC festivalu s pjevačem Miroslavom Škorom izvodi duet s pjesmom 'Kupila cura mala'. Uskoro, Lidija izbacuje i svoju hit pjesmu 'Viski'. 

2014. godine započinje turneju po Sloveniji te ostvaruje glazbenu suradnju s M&M – Matevž i Miha sastavom i izvodi pjesmu 'Još te ćekam'. Sljedeće pjesme koje objavljuje su 'Nasmij se sestro', 'Krivi čovjek' i 'Adio'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2015. Lidija objavljuje pjesmu 'Odlično se snalazim' i '100% možda', koju ujedno predstavlja na CMC Festivalu. 2016. slijede novi hitovi 'Sat otkucava', 'Prokleto dobro ljubiš', 'Prvi Božić bez tebe', 'Kompas', 'Nezamenjiva' i 'Od ljubavi pijana'. 

Treći solo album

2015. godine Lidija Bačić izdaje svoj treći solo album 'Viski' koji se s istoimenim hitom smatra vrhuncem njene karijere. 2016. slijede novi hitovi 'Sat otkucava', 'Prokleto dobro ljubiš', 'Prvi Božić bez tebe', 'Kompas', 'Nezamenjiva' i 'Od ljubavi pijana'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi hitovi i četvrti solo album

2017. Lidija objavljuje "Solo" pjesmu u duetu s pjevačem Lukom Basiem, koja postiže odličan uspjeh na vrhu regionalnih top ljestvica. Slijede hitovi 'Šok', 'Ko da živim unazad', 'Jedna je noć' i 'Glupačo moja'. 

Iste godine svoj četvrti solo album izbacuje pod nazivom 'Tijelo kao pjesma'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2018. nastupa na CMC festivalu s pjesmom '3 minute'. Slijede novi hitovi 'Neka ljubav nova' i duet 'Vino Rumeno' s grupom Vigor. 

2019. Lidija je nastupila ponovno na Dori s pjesmom 'Tek je počelo', no zbog svog outfita našla se na meti medija i publike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najava petog albuma

Nedugo nakon Dore, Lidija je najavila da radi na svom petom solo albumu pod nazivom 'Revolucija'. 

Filmske i televizijske uloge

2018. godine Lidija Bačić je prešla u glumačke vode te je tako gostovala u seriji 'Ko te šiša' i 'Na granici'. Pod redateljskom palicom Barbare Vekarić, može se vidjeti i u filmu 'Aleksi' gdje glumi lik imenom Lille, odnosno sebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo