Biografija / Tko je Mario Kapulica?

Image

Poznat kao 'Plenkovićev čovjek' i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a, doznaj sve o Mariju Kapulica i njegovoj povezanosti s Tuđmanom i HDZ-om.

8.12.2021.
9:23
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Mario Kapulica rođen je 5. ožujka 1969. u Zagrebu.

Školovanje

Mario Kapulica je završio specijalistički diplomski stručni studij Upravljanje odnosima s javnošću na Edward Bernays Visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka s HDZ-om

Mario Kapulica se pridružio HDZ-u još kao student 1990. godine, nakon što je navodno prisustvovao na javnoj tribini 28. veljače 1989. godine u Zagrebu, gdje je u Klubu Društva hrvatskih književnika odslušao Franju Tuđmana o osnivanju Hrvatske demokratske zajednice. Ujedno, 1990. Kapulica postaje član Središnjeg odbora HDZ-a i prvi predsjednik Mladeži HDZ-a (opet 1994. i 1996.). Član predsjedništva HDZ-a je od 1993. do 1998., dok je te finalne godine izabran i za predsjednika njenog Nacionalnog odbora.

Od zastupnika do savjetnika Predsjednika za nacionalnu sigurnost

1995. Mario Kapulica je izabran za zastupnika u Trećem sazivu Zastupničkog doma Hrvatskog sabora. Također je inicijator Zakona o Hrvatskom studentskom zboru. Pod Franjom Tuđmanom 1998. godine postaje pomoćnikom savjetnika Predsjednika za nacionalnu sigurnost, gdje obnaša svoju dužnost do 2000. Ujedno postaje članom Predsjedničkog vijeća za unutarnju politiku, nacionalnu sigurnost i oružane snage  u razdoblju od 1999. do 2000. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajnik Vijeća Središnjeg odbora HDZ-a

U razdoblju od 1998. do 2000. Mario Kapulica obnaša dužnost tajnika Vijeća Središnjeg odbora HDZ-a, dok je 1999. također koordinirao osnivanje stranačkih zajednica. 

Odlazak iz HDZ-a i osnivanje nove stranke

Nakon dužnosti tajnika, Kapulica se povlači iz HDZ i uzima pauzu sve do 2015., kada opet obnavlja svoje članstvo u HDZ-u. Jedan od glavnih razloga, je navodno bio dolazak Ive Sanadera te zajedno s Ivićem Pašalićem, Kapulica osniva Hrvatski blok. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u HDZ i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a

Mnogi povratak Kapulice u HDZ vežu uz promjenu dolaska Andreja Plenkovića, koji ga u prosincu 2016. imenuje svojim savjetnikom. U siječnju 2017. Mario Kapulica je izabran za predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a 'Dr. Franjo Tuđman'. U siječnju 2021. mediji su objavili njegov komentar na temu 'Tko je pravi tuđmanovac?' tijekom stranačkih izbora. Video možete vidjeti ovdje

Zastupnički mandat

Od 22. srpnja 2020. Mario Kapulica je počeo obnašati svoj zastupnički mandat kao zamjeniku zastupnika Zvonke Milasa. Ujedno je član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove (od 22.07.2020.) i član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije (od 31.07.2020.). Potpredsjednik je Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost (od 31.07.2020.). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Mario Kapulica sada? 

U studenom 2021. mediji su objavili da je Kapulica izabran i za drugi mandat, dok je za zamjenika predsjednika izabran Tomislav Družak. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo