Biografija / Biografija: Milijan Brkić

Image
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Od zapovjednika specijalne jedinice Alfa do političke zvijezde HDZ-a, desna ruka Karamarka i potpredsjednik Hrvatskog sabora, doznajte sve o Milijanu Brkiću koji se nakon 20 godina politike povukao u privatan sektor.

27.10.2021.
10:55
Dalibor Urukalović/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Milijan Brkić rođen je 25. listopada 1970. u Ljubuškom (Bosna i Hercegovina).

Školovanje

S osam godina, Brkićeva obitelj se preselila u kvart Dubec u Zagrebu (1978.), gdje je nastavio svoje školovanje i kasnije upisao srednju tehničku školu Nikole Tesle. Diplomirao je na Visokoj policijskoj školi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Zagrebu te stekao VSS spremu kao stručni specijalist kriminalistike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Od 1995. do 2017. godine bio je u braku s Karmen Brkić s kojom ima troje djece. Još tijekom rata stekao je nadimak Vaso. 

Od domovinskog branitelja do zapovjednika Alfa jedinice

Dolaskom Domovinskog rata, Brkić se dragovoljno prijavio te završio u akcijama na Plesu i Kostajnici, nakon čega se pridružio specijalnoj policijskoj jedinici Alfa u kojoj je napredovao do položaja zapovjednika. Sudjelovao je i u akciji Maslenica i operaciji Bljesak, tijekom koje je zadobio lakšu ozljedu. Za svoje ratne zasluge trebao je dobiti stan od MUP-a na Malešnici, no Brkić je odbio ne bi li stan dobila Marina Dešćak, udovica njegovog suborca Vladimira Dešćaka, koji je poginuo tijekom operacije Bljesak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijevremena mirovina 

2001. godine, Brkić je kao zapovjednik ALFE odbio zapovijed da u Sinju uhiti Mirka Norca, s kojim se sprijateljio 1992. tijekom obrane Livna pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine. Nakon što se Norc dobrovoljno predao, Brkić ga je odveo u riječki pritvor. Ipak, posljedicom toga, Brkić je bio degradiran te je otišao u prijevremenu mirovinu s 33 godine. 

Privremeno, dugogodišnji prijatelj, dr. Nikica Gabrić, zaposlio ga je u svojoj Klinici Svjetlost kao šefa osiguranja i svojeg osobnog vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desna ruka Karamarka i HDZ

Navodno, u članstvo HDZ-a Milijana Brkića je uveo Tomislav Karamarko 2000. godine. kojeg poznaje još od 1995. godine iz policijskih krugova. Kako je Karamarko 2005. postao šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), Brkić je došao na mjesto zamjenika načelnika odjela za unutarnju kontrolu. Ubrzo je postavljen i za šefa zagrebačke SOA-e. 

Povratak u MUP

Brkić se vratio u MUP 2008. postavši zamjenik tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera. Bio je zadužen za tri sektora: specijalnu policiju, krim-policiju te za Centar za forenzička pitanja. Navodno, poziciju zamjenika dobio je na prijedlog Fabera, a imenovao ga je tadašnji prijatelj i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U medijima, ime Brkića se pojavljuje kao vođa operacije u slučaju Dragana Paravinje (višestrukog silovatelja i ubojice) i u slučaju uhićenja Sretka Kalinića, zvanog Zver.

Glavni tajnik, a zatim i potpredsjednik HDZ-a

U prosincu 2011. Brkić je ušao u Sabor, dok 2012. postao je glavni tajnik HDZ-a, a ubrzo nakon toga i potpredsjednikom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednik Hrvatskog Sabora 

U 9. sazivu Sabora, Brkić od 2016. do 2020. obnaša dužnost potpredsjednika Hrvatskog Sabora. U tome periodu član je Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i član Odbora za ratne veterane. Ujedno, član je Istražnog povjerenstva za Agrokor od 11.10.2017. do 20.11.2017.

Političke afere

Afera lažne diplome

U studenom 2012. u medijima se počela prenositi vijest o plagijatima diplomskih radova iz Visoke policijske škole, uključujući i diplomski rad Milijana Brkića s kojim je diplomirao 2011. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku 2014. Visoka policijska škola poništila je diplomu Milijanu Brkiću zbog utvrđivanja da se radi o plagijatu od diplomskog rada njegova mentora Stanke Tomića iz 2009. 

U srpnju 2015. diploma je vraćena Milijanu Brkiću, nakon što je sutkinja Upravnog suda Tamara Bogdanović poništila odluku Visoke policijske škole, iako je utvrđeno da je 70 % rada prepisano iz njegova mentora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera SMS

Milijan Brkić povezuje se s Aferom SMS preko svog kuma i bivšeg kolege iz MUP-a Blaža Curića, koji je navodno dojavio Franji Vargi da je pod istragom USKOK-a. U rujnu 2018. godine, Franjo Varga je pod optužnicom USKOK-a izrađivao lažnu SMS komunikaciju za Zdravka Mamića ne bi li mu to pomoglo u obrani s Osječkim županijskim sudom. Tijekom istrage, Varga je izjavio da je njegove usluge koristio Ivica Todorić, ali i Milijan Brkić. To je otvorilo novu sumnju da je Milijan Brkić koristio sličnu uslugu od Varge prema potrebi HDZ-a. Video možete vidjeti ovdje i ovdje

Vezano uz Aferu SMS, mediji su poveznicu Brkića s Curićem prozvali i Afera Kum. Komentar premijera Plenkovića možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Elitna prostitucija

U listopadu 2018., Milijan Brkić (kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije) našao se pod sumnjom potkopavanja policijske istrage Elitna prostitucija, nakon što je tjednik Nacional objavio policijske dokumente iz 2011. godine. Prema istrazi DORH-a radilo se o lancu prostitucije koji je koristio sâm vrh policije, odvjetništva, sudstva te moćnika iz područja politike i sporta. Iako je glavna meta istrage bio Tomislav Karamarko, kao njegova desna ruka Brkić se isto našao pod istragom zbog navodnog curenja informacija i nestalom spisu (11 stranica koje su nestale iz ureda tužiteljice Željke Pokupec).  U međuvremenu, kolege iz HDZ-a su se nastojali ograditi od takvih optužbi

Navodno, na meti za curenje informacija se našao i policajac Mislav Merkeš, bivši voditelj odsjeka za nadzor organiziranog kriminaliteta PUZ-a. Iako se izjavio nevinim, završio je u pritvoru, zajedno sa svojom suprugom, koja je isto tada radila u policiji. Izjavu Merkeša za RTL možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao jedno od mjesta prostitucije i glavni svodnik pod istragom se našao salon za masažu "Pancho sport klub” u vlasništvu Nebojše Perunovića.

U travnju 2019., Državno odvjetništvo je izjavilo da nisu uspjeli dokazati osnovanu sumnju za počinjenje kaznenih djela od strane Brkića u istrazi. Video možete vidjeti ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajem 2018. godine, Brkić je podigao dvije tužbe protiv tjednika Nacional zbog navodne povrede osobnosti i duševnih boli sa zahtjevom za nadoknadu štete u iznosu od 90 tisuća kuna. U ožujku 2021. mediji su prenijeli da je sutkinja Općinskog suda Ivana Galić odbila obje tužbe te naložila Brkiću plaćanje sudskih troškova te iznos do 15 tisuća kuna.

Afera Pozajmica PPD-a

Tijekom 2014. godine (u lipnju, listopadu i studenom), Prvo plinarsko društvo (PPD) je dalo pozajmicu HDZ-u u iznosu od 4,2 milijuna kuna. Prema izjavi Pavla Vujnovca, vlasnika PPD-a, tu pozajmicu je zatražio Milijan Brkić mimo znanja HDZ-a te je došlo do skandala kada je u lipnju 2016. PPD zatražio povrat novca. Glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka je izdao priopćenje da su pozajmice bile transparentne uz znanje vrha HDZ-a te da su financijska izvješća uredno dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Opatovina projekt 

U listopadu 2018., u mediji su prenijeli da se pod istragom USKOK-a našao i brat Milijana Brkića, Jozo Brkić zbog svojih raznih investicija i Opatovina projekta s obitelji Šola. O padu obitelji Šola možete vidjeti ovdje.

Navodno, Sandi Šola je spomenuo projekt ulaganja Milijanu, koji je pak to prenio svome bratu koji je tada bio u Australiji. Do ulaganja, na kraju nije došlo, prema izjavi Joze Brkića, no u suvlasništvu Opatovina projekta našla se Milijanova supruga Karmen (sada bivša), kao i Marija Jurčević, supruga Josipa Jurčevića s udjelom od 7,78 posto u tvrtki. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po navodima iz optužnice, ne bi li tvrtka Opatovina projekt isplatila kredite koje je digla, usred afere se našla i Karlovačka banka, iz koje se navodno 'nezakonito' izvuklo najmanje 100 milijuna kuna. 

Poveznicu s Karlovačkom bankom ima i sâm Milijan Brkić koji je krajem 2007. dobio kredit od 560.000 eura. Taj dug je trebao biti otplaćen za 30 godina, ali obitelj Brkić ga je isplatila za manje od četiri godine. S obzirom na prijavljenu zaradu Milijana Brkića od oko 220.000 kuna godišnje i njegove supruge Karmen od 64.000 kuna, ostalo je nepoznanica kako su ga uspjeli podmiriti. U svibnju 2006. dobio je i drugi kredit od Karlovačke banke s kojim je navodno kupio dionice Plive. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, pokazalo se da Milijan Brkić ima 3809 dionica Karlovačke banke, što je otvorilo nova pitanja i upletenosti u aferu, no  zasada, Brkić je samo poslužio kao svjedok u istrazi.

Afera kredita 

Osim kredita s Karlovačkom bankom, Brkić se navodno zaduživao i u drugim bankama. Tako sa Štedbankom na kredit od 114 tisuća kuna za kupnju dionica  (rujan 2007.) i 4,1 milijun kuna za kupnju stana (studeni 2007.); od Privredne banke  na 1,4 milijuna kuna (travanj 2008.) te opet sa Štedbankom od 44 tisuće kuna (studeni 2009.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozajmice se povezuju i s Antom Gašparom, koji je navodno u rujnu 2007. pozajmio Brkiću za kupnju dionica Karlovačke banke. Također, iste godine, njegova supruga je kupila za pola milijuna kuna dionice brokerske tvrtke Era kapital, čiji je osnivač upravo Ante Gašpar. Kasnije u 2009., tvrtka Era kapital se spojila s Karlovačkom bankom.

Gdje je Milijan Brkić sada? 

U ožujku 2020., Brkić je podržavao HDZ-ov program 'Odvažno za Hrvatsku' na čelu s Brankom Bačićem na unutarstranačkim izborima, što je rezultiralo pobjedom Andreja Plenkovića.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2020., povlačilo se pitanje političke karijere Brkića, odnosno njegovog ostanka u stranci, na što je Andrej Plenković komentirao: „O tom potom, nisam još dobio nijedan prijedlog.“ Uskoro nakon toga, Brkić se nije našao na listi

U rujnu 2020., nakon izlaska iz politike, objavljeno je da se Milijan Brkić zaposlio u tvrtki Powerplay Advisory d.o.o. u vlasništvu Višeslava Vukojevića, sina bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića. Video možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U studenom 2020. mediji su prenijeli kako se Milijan Brkić zarazio Covidom-19 te da je hospitaliziran u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević''.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo