Biografija / Tko je Miroslav Ćiro Blažević?

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Miroslav Blažević Ćiro je svjetski poznati nogometni trener i izbornik od Švicarske, Irana do Kine, no možda ponajviše u srcu Zagrepčana kao ‘trener svih trenera’ koji je donio slavu Dinamu i plasiranje hrvatskih igrača na svjetske scenu.

22.11.2021.
10:44
Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Miroslav Blažević 'Ćiro' rođen je 10. veljače 1935. u Travniku (BIH).

Školovanje

Osnovnu školu Miroslav Blažević 'Ćiro' je završio u rodnom Travniku, no daljnje školovanje nije nastavio zbog profesionalnog igranja nogometa, a kasnije zbog poziva trenera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Miroslav ima suprugu Zdenku (djevojačko Đorđević) i troje djece: Barbaru, Katarinu i Miroslava. U braku su od 1961. Ćiro je jedno od šestero djece obitelji Blažević. Sestra Angelina je umrla kao beba, dok brat Ivica s godinu dana. Dva brata su umrla tijekom rata, dok sestra Jozefina je jedina preostala te živi u Zagrebu. 

Nadimak 'Ćiro' je navodno dobio nakon što je kao dijete gledao jednu kazališnu predstavu s lutkom koja se zvala Ćiro te su ga djeca prozvala istim imenom zbog slične govorne mane kakvom se služio trbuhozborac. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade

  • Državna nagrada za sport 'Franjo Bučar' (1998. kao prva nagrada za pojedince i iste godine nagrada za ekipe kao član reprezentacije/ 2007. nagrada za životno djelo) 

Počeci nogometne karijere

Ćiro se počeo baviti nogometom od mlađih nogu, počevši u svom rodnom Travniku pridruživši se klubu Bratstvo 1954. godine. Godinu kasnije, odlazi u Zagreb i pridružuje se klubu Lokomotiva. Ipak, to ne traje dugo te se vraća natrag za BIH, ovoga puta u Sarajevo, gdje igra za FK Sarajevo. U Hrvatsku se tek vraća 1958., no odlazi u Rijeku gdje ostaje sve do 1961. 

Nakon toga, dobiva ponudu da igra za švicarski nogometni klub FC Sion. Godinu dana nakon toga, odlazi u FC Moutier, no prestaje igrati 1966. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenerske vode u Švicarskoj

Prijelaz od igrača do trenera, Ćiro je započeo 1968. godine u švicarskom klubu FC Vevey. Zatim se 1971. prebacio u drugi švicarski klub FC Sion za koji je igrao samo par godina prije te 1974. osvojio Nogometni kup Švicarske. 1976. prebacio se u Lausanne-Sport te ostao do 1979.

Povratak u Hrvatsku i HNK Rijeka

1979. nakon trenerske karijere u Švicarskoj, Ćiro se vratio za Hrvatsku i to isprva u HNK Rijeku, gdje je postigao uspjeh plasiranja na 10. mjesto u jugoslavenskoj nogometnoj ligi. Također je s timom došao do četvrtfinala UEFA Kupa i finala Kupa Balkana 1979./1980. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slava Dinamu

Nakon uspjeha u Rijeci, 1980. Ćiro je dobio ponudu da stane na čelo kluba Dinamo u Zagrebu. Iskazavši ponovno svoje trenerske vještine, Ćiro je proslavio Dinamo osvajanjem Prvenstva Jugoslavije u nogometu 1981./1982. Ujedno, to je bilo prvi puta nakon više od dva desetljeća da je zagrebački klub odnio titulu prvaka s prvim jugoslavenskim naslovom. 1983. s Dinamom osvaja Kup maršala Tita. 

Povratak u inozemne vode 

1984. Ćiro se ipak vraća za Švicarsku nakon ponude da trenira klub Grasshopper iz Züricha s kojim osvaja Prvenstvo Švicarske. Pokušao je s njime doći i do Lige Prvaka 1984/1985, no neuspješno te ga uskoro napušta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1986. Ćiro se vraća u tadašnju Jugoslaviju te trenira klub FK Priština na Kosovu s kojim ulazi u prvu ligu Prvenstva Jugoslavije u nogometu. Nakon toga, kratko se vraća po drugi put u Dinamo, no nezadovoljan 1988. napušta klub i odlazi trenirati francuski klub Nantes, gdje ostaje sve do 1990. Nakon Francuske, Ćiro trenira grčki klub PAOK iz Soluna, no ne zadržava se predugo, jer ga ambicije opet vuku natrag prema Hrvatskoj.

Novi uspjeh Dinama

Nakon povratka, Ćiro po treći put postaje trener Dinama te 1993. osvaja Prvenstvo Hrvatske u nogometu, dok 1994. Kup Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska nogometna reprezentacija

Nakon novog uspjeha u Dinamu, Ćiro preuzima vođenje Hrvatske nogometne reprezentacije, pod čijim vodstvom ostvaruje prve kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u nogometu 1996. Ujedno, Hrvatska osvaja prvo mjesto u grupi te se kvalificira za Euro 96 u Engleskoj. Te godine, Hrvatska je pobijedila Tursku i Dansku, no izgubila od Portugala i zatim Njemačke u četvrtfinalu, koja je i osvojila prvenstvo. Navodno, došlo je do okršaja između Ćire i tadašnjeg suca, Šveđanina Leif Sundella, kojeg je optužio za pristranost Njemačkoj. 

Nakratko, od siječnja do lipnja 1996. Ćiro se vratio u HNK Rijeka radi pomoći treneru Nenadu Gračanu kao savjetnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetsko prvenstvo u nogometu i brončana medalja

S poznatim igračima kao što su Zvonimir Boban, Davor Šuker, Slaven Bilić i Robert Prosinečki, Ćiro je predvodio Hrvatsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1998. u Francuskoj, gdje je osvojila treće mjesto. Ovoga puta, pobijedila je Njemačku s iznenađujućom pobjedom 3:0. Uskoro nakon toga, Ćiro je proglašen najboljim trenerom.

Manje slavni dani Dinama

Nakon slavnih dana, ipak 2000. Hrvatska se nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo. Ćiro se zatim fokusirao na uspostavu novog tima u Dinamu za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002., no posljedicom neuspjeha, daje svoju ostavku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelazak u Iran 

U razdoblju od 2001. do 2002. Ćiro trenira Nogometnu reprezentaciju Irana, no gubi od Irske u kvalifikacijskom play-off-u za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2002. Nakon toga, tim preuzima Branko Ivanković, njegov pomoćnik. 

Ponovni povratak u RH i Dinamu

Nakratko, 2002. Ćiro preuzima funkciju na čelu NK Osijek, no vraća se u Dinamo s kojim 2003. osvaja hrvatsko prvenstvo. Navodno, zbog sukoba sa Zdravkom Mamićem, tadašnjim potpredsjednikom Dinama, odlazi iz Dinama i nekoliko mjeseci vodi NK Muru u Sloveniji te NK Varaždin. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme s Hajdukom

2005. Ćiro obnavlja svoju karijeru s Hajdukom, na iznenađenje svih s obzirom na suparništvo s Dinamom. Iako je s poznatim splitskim nogometnim klubom osvojio hrvatski Superkup, zbog sljedećih poraza odlazi s pozicije i mijenja ga Igor Štimac.

Opet Švicarska

Krajem 2005. do ljeta 2006. Ćiro odlazi natrag u Švicarsku da bi trenirao Neuchâtel Xamax FCS, no usprkos značajnim pobjedama, nije uspio plasirati klub u Prvu ligu te su pretrpjeli poraz od njegovog bivšeg kluba FC Sion. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u RH i NK Zagreb

Povratkom u RH, u razdoblju od 2006. do 2008. Ćiro je stao na čelo NK Zagreb trenirajući mladu ekipu. Postignuvši uspjeh plasiranja na treće mjesto nakon Dinama i Hajduka kvalificirao se za Intertoto kup 2007. godine, no doživljava poraz. 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Nakon NK Zagreb, u srpnju 2008. Ćiro je izabran za novog trenera Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine zamijenivši Mehu Kodru, koji je navodno bio otpušten nakon sukoba zbog odbijanja igre s Iranom. Iako isprva Ćiro nije bio dočekan raširenih ruku, tim se uspio plasirati u play-off kvalifikaciji za Svjetsko prvenstvo u nogometu 2010. No nakon poraza s Portugalom, podnosi ostavku te napušta BIH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina i AFC Liga Prvaka

U prosincu 2009. Ćiro je sklopio ugovor s nogometnim klubom Shanghai Shenhua te otišao u Kinu, gdje je uspio pozicionirati tim na treće mjesto kvalifikacija za AFC Ligu prvaka. Nakon toga, krajem 2010. postavljen je za menadžera Olimpijske reprezentacije Kine. U ljeto 2011. podnio je ostavku, jer nije uspio s kvalifikacijom za Ljetne olimpijske igre 2012. godine. 

Opet Iran i Mes Kerman

Nakon Kine, Ćiro je potpisao ugovor s iranskim klubom Mes Kerman, no početkom 2012. smijenjen je kao glavni trener. Video možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak u NK Zagreb

Krajem 2012. Ćiro se vratio natrag za RH ne bi li uspostavio bolji tim i pobjede za NK Zagreb, no nakon neuspješne sezone i navodnih internih sukoba, u svibnju 2013. najavio je svoj odlazak.  

Sloboda Tuzla

Početkom 2014., Ćiro je potpisao ugovor s klubom Sloboda iz Tuzle ne bi li plasirao tim do Premijer lige Bosne i Hercegovine, što mu je i pošlo za rukom. Od ukupno 15 utakmica, Sloboda je pobijedila u 13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NK Zadar

Početkom rujna 2014. nakon slavne pobjede u Tuzli, Ćiro je prešao u NK Zadar, gdje je imenovan menadžerom. Ipak, godinu dana kasnije, početkom 2015. napušta NK Zadar.  

2016. pojavljuje se u medijima kao komentator prognoze igrača Modrića i za finale Eura u Francuskoj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke ambicije i HDZ

Osim što je bio poznat po nogometu, Ćiro je bio i poznat kao favorit predsjednika Franje Tuđmana, zbog kojeg se navodno priključio HDZ-u. Kasnije, zbog nezadovoljstva političkim promjenama, odlučuje se kandidirati za predsjednika RH 2005., no gubi od Stjepana Mesića, završivši na 9. mjestu s 17.847 glasova (0,80 %). 

2016. Ćiro se pojavljuje na parlamentarnim izborima kao nositeljem liste Milana Bandića za XI. izbornu jedinicu, no dobiva samo 259 glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Miroslav Blažević 'Ćiro' sada? 

U svibnju 2019. na društvenim mrežama pojavila se lažna osmrtnica Ćire Blaževića. Njegov komentar možete vidjeti ovdje.

U veljači 2021. mediji su prenijeli da se Ćiro cijepio protiv Covida-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rujnu 2021. mediji su prenijeli da Ćiro opet boluje od trećeg povratka karcinoma, koji je 2004. krenuo od prostate, a 2011. pak dijagnosticiran kao rak kože. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo