Biografija / Tko je Stjepan Čuraj?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od predsjednika HNS-a do saborskog zastupnika i državnog tajnika u Ministarstvu financija, doznaj sve o Stjepanu Čuraj, budućem ministru graditeljstva, prostornog uređenja i imovine, koji se našao usred 'imovinskog' skandala!

22.2.2022.
18:53
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Stjepan Čuraj rođen je 19. prosinca 1980. u Osijeku.

Školovanje

Stjepan Čuraj završio je Ekonomski fakultet u Osijeku i Pravni fakultet u Osijeku (stručni specijalistički studij javne uprave) stekavši VSS spremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Stjepan Čuraj ima suprugu i dvoje djece: sina i kćer. Supruga je privatna obrtnica i u svome vlasništvu ima dvije firme: Inuendo obrt za promidžbu i Ondaeur d.o.o.

Od prvih poslova do privatnog obrta

Nakon studija, svoju prvu funkciju Stjepan Čuraj je obnašao u Koaliciji za promociju i zaštitu ljudskih prava kao menadžer projekta za NGO poslove (od 2007. do 2010.). Nakon toga, zaposlio se u firmi Športski objekti d.o.o., gdje je počeo kao voditelj razvoja i investicija (od 2010. do 2011.), potom uznapredovao kao zamjenik direktora (od 2011. do 2013.) i dogurao do funkcije samog direktora (od 2013. do 2017.). Usporedno s time u IPK d.d. Osijek obnašao je funkciju predsjednika Uprave (2012.-2013.) Također od 2008., Stjepan Čuraj je suvlasnik marketinške i konzultacijske agencije Inuendo sa svojom suprugom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor kampanje Ivice Vrkića

Stjepan Čuraj je sudjelovao u dvije političke kampanje za izbor gradonačelnika Osijeka s kandidatom Ivicom Vrkićem, prva je bila 2013. dok druga 2017.

Od Janafa do predsjednika HNS-a

U razdoblju od 2013. do 2017., Stjepan Čuraj je obnašao i funkciju dopredsjednika Nadzornog odbora u Janafu. U prosincu 2020. na 17. Saboru HNS-a izabran je za predsjednika Hrvatske narodne stranke (HNS) preuzevši funkciju od Predraga Štromara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od saborskog zastupnika do državnog tajnika u Ministarstvu financija

Svoje saborske dužnosti Stjepan Čuraj obnašao je od 9. lipnja 2017. (kao zamjeniku zastupnika Ivana Vrdoljaka) do 22. srpnja 2020. Tijekom svog zastupničkog mandata bio je član Odbora za gospodarstvo, član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, član Odbora za pravosuđe, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, potpredsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport, član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative. Također je bio privremeni član Odbora za zakonodavstvo, zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative i član Istražnog povjerenstva za Agrokor. 

U rujnu 2020. Stjepan Čuraj je izabran za državnog tajnika u Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući ministar graditeljstva, prostornog uređenja i imovine

Prema objavama u medijima, Stjepan Čuraj bi mogao na prijedlog premijera Andreja Plenkovića zamijeniti Darka Horvata u stolici ministra graditeljstva, prostornog uređenja i imovine. 

Političke afere

Afera državnog stana u ZG

U veljači 2022. mediji su objavili da Stjepan Čuraj od svih 10 državnih dužnosnika kojima ministarstva plaćaju najam privatnih stanova, njegova obitelj je dobila najveći u Zagrebu te se postavilo pitanje njegove imovine i prihoda. Navodno, država sufinancira oko 6754 kune za četverosobni stan od 112.55 četvornih metara na Črnomercu obitelji Čuraj. Razlog dobivanja stana je bilo da se izbjegnu putni troškovi od Osijeka (gdje također Čuraji imaju privatan stan od 120 kvadrata) i jer nije bilo 'adekvatnog' državnog stana za njihove potrebe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stjepan Čuraj prema imovinskoj kartici dobiva mjesečno 23.503 kuna bruto plaće, vozi Škodu Superb i ima dva kredita u Zagrebačkoj banci. Također, njegova obitelj dobiva prihod od vlasništva dvije firme, a žena mu vozi Mercedes. U svome vlasništvu ujedno imaju dvije garaže i Stjepan Čuraj je suvlasnik s trećim osobama stana u Osijeku od 55 kvadrata. Navodno, Čuraj ima štednju u kunama (178.000 kuna) i eurima (20.200 eura). 

Gdje je Stjepan Čuraj sada? 

Stjepan Čuraj još uvijek obnaša funkciju državnog tajnika u Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo