Biografija / Tko je Stjepan Mesić?

Image

Stjepan Mesić je bio drugi predsjednik RH i jedini predsjednik s drugim mandatom u povijesti RH, ujedno osnivač HND-a, bivši predsjednik Vlade, Hrvatskog sabora i negdašnjeg SFRJ-a.

9.1.2022.
10:45
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Stjepan Mesić rođen je 24. prosinca 1934. u Orahovici. 

Školovanje

Stjepan Mesić je pohađao gimnaziju u Osijeku i Požegi, a diplomirao je pravo na Sveučilištu u Zagrebu 1961. Tek nakon odsluženja vojnog roka položio je pravosudni ispit. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Stjepan Mesić ima suprugu Milku (rođena Dudunić) i dvije kćeri Dunju i Sašu. Otac Josip se preoženio nakon smrti majke Magdalene (rođena Pernar), koja je umrla kada je Stjepan imao samo 17 mjeseci te je tako odrastao s pomajkom Mileom Jović i polubratom Slavkom i polusestrom Jelicom. Iz prvog braka, Stjepan je također imao sestru Mariju, koja je bila poslana u Francusku nedugo nakon majčine smrti. 

U slobodno vrijeme, Stjepan Mesić se voli posvećivati pisanju te je tako  objavio „Kako smo srušili Jugoslaviju – politički memoari“ (1992.) i  „Kako je srušena Jugoslavija“ (1994.). Jedno od zadnjih djelo izdano je 2010. pod nazivom „Doba ekonomske diplomacije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od direktora do gradonačelnika Orahovice

Nakon studija i vojnog roka, svoj pripravnički staž Stjepan Mesić je odradio na Općinskom sudu u Orahovici i u kotarskom pravobranilaštvu u Našicama. Ispočetka slijedi „pravnički“ smjer postavši 1963. sudac Općinskog suda  u Orahovici, no zatim odlazi u privatan sektor te 1964. postaje direktorom sektora općih poslova u poduzeću Univerzal Corporation. 

Ulazak Mesića u politiku može se povezati kroz vjerojatni utjecaj i angažiranost oca Josipa, koji se 1941. pridružio partizanima, a kasnije postao predsjednikom Narodnooslobodilačkog odbora u Našicama (kasnije i u Osijeku). Također, Josip Mesić je obnašao funkciju zastupnika u Ustavotvornoj skupštini FNRJ, a kasnije u Saveznoj skupštini FNRJ sve do funkcije zastupnika u Saboru SRH. Bio je aktivan u politici sve do 1955. kada je umro obnašajući dužnost predsjednika kotara Orahovica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno, Stjepan Mesić se pridružio Komunističkoj partiji Jugoslavije (KPJ) još kao mladić, tijekom srednje škole. Preseljenjem u Zagreb, 1965. izabran je za zastupnika tadašnjeg Sabora SR Hrvatske, a 1966. ulazi u Općinsko vijeće Orahovice kao neovisan građanin. Godinu dana kasnije 1967., postaje gradonačelnikom Orahovice.

Političke promjene i progoni 

Kao gradonačelnik Orahovice, Stjepan Mesić je poticao gospodarstvo i rast privatnih firmi, što se sukobilo s načelom komunističke partije koju je do tada zastupao. Navodno, čak ga je i Tito optužio da uvodi kapitalizam u Jugoslaviju, nakon što je pokrenuo građenje prve privatne tvornice. Ipak, Mesić je još priklonjen partiji jer 1967. na govoru u Saboru osuđuje sastavljače „Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika“, prozvavši ih „političkim diverzantima koji razaraju temelje Jugoslavije“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, promjenom stavova, Stjepan Mesić se sve više okreće prema Matici Hrvatskoj i njenim članovima te je tako 1972. optužen zbog neprijateljske propagande, jer je podržao Hrvatsko proljeće. Osuđen je na godinu dana zatvora 1975. godine, što je morao odslužiti u Staroj Gradiški. 

Ulazak u HDZ i politički usponi     

Nakon izlaska iz zatvora, Stjepan Mesić se 1976. zaposlio u Arhitektonskom birou, gdje je počeo kao tajnik, a završio kao direktor 1981. Tek devet godina kasnije, odlučio se vratiti natrag u politiku te tako 1990. postao je članom HDZ-a. Unutar stranke obnašao je dužnost tajnika, a kasnije predsjednika Izvršnog odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 30. svibnja do 24. kolovoza 1990. postaje prvim predsjednikom Vlade RH. 

U razdoblju od 30. lipnja do 06. prosinca 1991. bio je glavni tajnik Franje Tuđmana u Pokretu nesvrstanih, dok u istome razdoblju, obnašao je i funkciju predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ-a). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivanjem nezavisne RH, Mesić je podnio ostavku te od 07. rujan 1992. do 24. svibnja 1994. obnašao je ulogu predsjednika u Hrvatskom saboru.  

Odlazak iz HDZ-a i nastanak HND-a

Krajem svibnja 1994. kada je otišao iz Hrvatskog sabora, Stjepan Mesić je napustio HDZ te osnovao novu stranku Hrvatske nezavisne demokrate (HNS). Kao jedan od razloga, iznosi se neslaganje unutar HDZ-a s Franjom Tuđmanom i Gojkom Šušakom oko tadašnje i buduće pozicije BIH. Kasnije 1997., Mesić je napustio svoju stranku i priključio se Hrvatskoj narodnoj stranci (HNS-u), gdje je obnašao funkciju izvršnog potpredsjednika stranke. Na parlamentarnim izborima 2000. pokušao se vratiti na zastupničko mjesto, no doživljava poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi predsjednik Republike Hrvatske

Na novim predsjedničkim izborima, Stjepan Mesić poražava Dražena Budišu u drugom krugu te 19. veljače 2000. postaje drugim po redu predsjednikom RH nakon Franje Tuđmana. Tijekom svog prvog mandata, Stjepan Mesić je izazvao negativne kritike umirovljenjem barem 11 hrvatskih generala. Ujedno je pokrenuo diplomatske odnose sa Srbijom i Crnom Gorom, što je nadodalo negodovanju javnosti na račun Domovinskog rata. Ipak, Mesić se pozitivno zalagao da Hrvatska postane članicom Europske unije i NATO-a.  Ujedno je pokrenuo diplomatske odnose s Izraelom. 

Jedini predsjednik RH s drugim mandatom 

2005. Stjepan Mesić se iznova kandidirao za predsjednika te odnio pobjedu nad Jadrankom Kosor. Na funkciji predsjednika bio je do 18. veljače 2010. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Stjepan Mesić sada? 

U svojoj starijoj dobi, Stjepan Mesić je još vrlo aktivan u političkim vodama. Sredinom prosinca 2021. mediji su objavili da sudjelovao na video Globalnom kongresu II „G-Global, Svijet 21. stoljeća“, koji se održao 14. i 15. prosinca 2021. povodom proslave 30-godišnjice neovisnosti Kazahstana i 10-obljetnice projekta „G-Global“.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo