Biografija / Tko je Tomislav Ćorić?

Image
Foto: Željko Hladika/PIXSELL

Od docenta na Ekonomskom fakultetu do ministra gospodarstva i održivog razvoja, doznaj sve o Tomislavu Ćoriću (HDZ) koji bi mogao pasti zbog afere Vjetroelektrane.

22.2.2022.
16:43
Željko Hladika/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Tomislav Ćorić rođen je 17. studenog 1979. u Metkoviću. 

Školovanje

Osnovnu školu i gimnaziju, Tomislav Ćorić je završio u Pločama. Na studij odlazi u Zagreb i upisuje Ekonomski fakultet, gdje je 2011. završio i doktorat iz ekonomskih znanosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Tomislav Ćorić je u braku s Dubravkom Sinčić Ćorić, koja je redovna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, gdje su se i upoznali.

Od asistenta do docenta na Ekonomskom fakultetu

Odmah nakon prve diplome, Tomislav Ćorić je postao asistent u Katedri za financije na fakultetu, gdje je nastavio studij za magistra ekonomije (2003.-2011.). Nakon toga je postao viši asistent (2011.-2013.) i naposljetku docent (2013.-2016.) u sklopu iste katedre. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ i zastupnički mandat

Par godina nakon doktorata, Tomislav Ćorić se počeo sve više baviti politikom te kao član HDZ-a preuzeo je dužnosti predsjednik Odbora za financije HDZ-a (2014. - 2017.), a postao je i član Predsjedništva GO HDZ (2016., Grad Zagreb). 

Dužnosti saborskog zastupnika preuzeo je 2016.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar rada i mirovinskoga sustava

Nakon uloge docenta na Ekonomskom fakultetu, Tomislav Ćorić je stupio na poziciju Nade Šikić kao ministar rada i mirovinskoga sustava u razdoblju od listopada 2016. do lipnja 2017. godine.

Ministar zaštite okoliša i energetike

Uskoro nakon toga Ćorić je preuzeo funkciju Slavena Dobrovića, ministra zaštite okoliša i energetike u razdoblju od lipnja 2017. do srpnja 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar gospodarstva i održivog razvoja

U srpnju 2020. Tomislav Ćorić je imenovan novim ministrom gospodarstva i održivog razvoja. 

Političke afere

Afera Krš-Pađane / Afera Vjetroelektrane

Još krajem 2021. mediji su objavili da prema iskazu Domagoja Validžića (bivšeg pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike), navodno je upleten u aferu Vjetroelektrane i Tomislav Ćorić. Prema navodnom iskazu koji je predan USKOK-u, Ćorić je inzistirao da se investitorima (kao što je to tvrtka C.E.M.P.) pogoduje vezano uz vjetropark Krš-Pađene, iako nisu zadovoljili formalne uvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U veljači 2022. mediji su objavili da se istraga USKOK-a nastavlja, iako se zasada Ćorić izjašnjava nedužnim u cijeloj aferi. Procijenjena šteta bi mogla iznositi oko 1.9 milijardi kuna ukoliko se dokažu nepravilnosti. Navodno, u centru Zagreba okupilo se na tisuće prosvjednika koji su zahtijevali Ćorićevu ostavku na mjestu ministra. 

Gdje je Tomislav Ćorić sada? 

Tomislav Ćorić je još uvijek na funkciji ministra gospodarstva i održivog razvoja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo