Biografija / Biografija: Tomislav Karamarko

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Od povjesničara do političke zvijezde HDZ-a, od predane borbe protiv kriminala do slavnog pada u Aferi SMS kao Prvi potpredsjednik Vlade RH, doznaj sve o Tomislavu Karamarko, koji se na kraju i sam pronašao na klupi optuženika.

19.10.2021.
17:49
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Tomislav Karamarko rođen je 25. svibnja 1959. godine u selu Kruševo u Zadarskoj županiji.

Školovanje 

Nakon što je završio osnovnu školu u Obrovcu, Tomislav Karamarko se preselio s obitelji u Zagreb, gdje je završio srednju školu. Iako upisuje Pravni fakultet u Zagrebu 1979. godine, nakon tri godine prebacuje se na Filozofski fakultet, smjer Povijest. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život 

Karamarko broji dva braka; prvi s Enisom Muftić (od 1993. do 2011. godine) u kojem je dobio sina Martina (rođen 1997.) i kćer Lanu (rođena 1995.) te s Anom Šarić (od 2015. do danas) s kojom ima kćer Katarinu (rođena 2015.). 

Od Povjesničara do suosnivača HDZ-a

Prvo zaposlenje kao Povjesničar, Tomislav Karamarko dobiva 1987. godine u Državnom arhivu, no već kreće u ozbiljne političke vode 1989. godine kao jedan od utemeljitelja HDZ-a. Dužnosti šefa Kabineta obnaša od 1991. umjesto tadašnjeg predsjednika Vlade Josipa Manolića i od 1992. Franje Gregurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od Načelnika PU Zagrebačke do pomoćnika ministra unutarnjih poslova

Nakon dužnosti šefa Kabineta, 1993. godine Karamarko je imenovan načelnikom Policijske uprave zagrebačke, odakle kreće njegova borba protiv gospodarskog kriminala u Hrvatskoj. Odnosi s HDZ-om su navodno distancirani zbog kritika nekih kolega na račun spomenute pozicije. Od 1996. do 1998. godine Karamarko djeluje kao pomoćnik ministra unutarnjih poslova

Od voditelja Mesićevog izbornog stožera do savjetnika za nacionalnu sigurnost

U 2000. godini Karamarko nastavlja svoju aktivnost u političkim vodama tako što postaje voditeljem izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića, koji i pobjeđuje na izborima. Uskoro nakon toga imenovan je savjetnikom za nacionalnu sigurnost u Uredu Predsjednika. Zbog navodnih razlika u stavu politike, Karamarko se odvaja od Mesića 2002. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Protuobavještajne agencije i SOA-e

Borba za kriminalom ipak ne napušta Karamarka te 2004. godine postaje ravnateljem Protuobavještajne agencije, a kasnije ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Ministar unutarnjih poslova i povratak HDZ-u

U listopadu 2008., ponukan političkom scenom i tragičnim događajima u Zagrebu, Karamarko je imenovan ministrom unutarnjih poslova. Prihvativši natrag HDZ, napreduje do saborskog mandata 2011., dok 2012. odnosi pobjedu za predsjednika HDZ-a, pretekavši Jadranku Kosor i Milana Kujundžića u drugom krugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpredsjednik Vlade RH

Nakon pobjede za predsjednika HDZ-a, Karamarko se 2015. godine nakratko vraća u zastupničku stolicu, dok u ožujku 2016. Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a najavljuje nove unutarstranačke izbore. Kao jedini kandidat za predsjednika stranke na glasačkom listiću, Karamarko odnosi pobjedu. 

Političke afere

Afera Konzultantica

Nakon pobjede na izborima u travnju 2016. godine, sve više se pokreće lavina političke afere poznata kao Afera Konzultantica. Prema sukobu interesa otkrilo se da je tvrtka Drimia d.o.o. u vlasništvu Ane Karamarko poslovala s tvrtkom Peritus Savjetovanje d.o.o. u vlasništvu Josipa Petrovića, konzultantom mađarske naftne kompanije MOL i koja je u arbitražnom sporu s hrvatskom INO-om. Prema financijskim izvještajima, tvrtka Peritus je u dvije godine isplatila skoro pola milijuna kuna tvrtki Drimia. Usprkos izjavi Karamarka da može odvajati poslovno od privatnog, mnogi su istupili sa zahtjevom za njegovu ostavku, među njima koalicijska stranka MOST i Drago Prgomet, tadašnji premijer Tihomir Orešković i protivnik Zoran Milanović iz SDP-a, sadašnji predsjednik države. O traženju ostavke izjasnio se i Vladimir Šeks, jedan od predsjednika HDZ-a. Izjavu Karamarka o ostavci, pogledajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju 2016. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdilo sukob interesa te da  Karamarko mora odstupiti od funkcije prvog potpredsjednika Vlade. Ovaj trenutak je zapamćen u medijima kao pad „Vlade Tihomira Oreškovića“ te u kolovozu 2016. na čelo HDZ-a dolazi Andrej Plenković. Video možete vidjeti ovdje.

Protiv odluke Upravnog suda, a kasnije i Visokog upravnog suda, Karamarko nastavlja svoju pravnu borbu te se čak žali i Ustavnom sudu. U srpnju 2017. Ustavni sud ukida odluku upravnih sudova (iako ne i samu odluku Povjerenstva) na što je Karamarko reagirao porukom nade za prekid takvog „monstruoznog progona“ preko Facebooka. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu višemjesečne akcije USKOK-a pod policijskim kodnim imenom “Flajš”  u svibnju 2020., uhićena je i Ana Karamarko, s optužbom protiv utaje poreza. 

Afera SMS

U rujnu 2018. osvanula je Afera SMS u medijima koja je povezivala Tomislava Karamarka sa Zdravkom Mamićem i Franjom Vargom. Navodno, dok je Zdravko Mamić, bivši šef Dinama bio u pravnoj borbi s Osječkim županijskim sudom, prema izjavi Karamarko mu je proslijedio telefonski broj Franje Varga, sada bivši MUP-ov informatičar. Komentar Karmarka za RTL o Aferi SMS možete vidjeti ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema optužnici USKOK-a, Varga je od sredine 2017. do rujna 2018. stvarao lažnu SMS komunikaciju između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i osječkih sudaca u svrhu nedužnosti Zdravka Mamića i Ivice Todorića ne bi li izgledalo kao da su žrtve političkih progona. S obzirom da mu je o informaciji istrage dojavio Blaž Curić, bivši vozač bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, i on se našao na optuženičkoj klupi za suučesništvo. Početkom 2021. Franjo Varga je osuđen na 3 i pol godine zatvora, dok Blaž Curić na dvije godine.

Tijekom istrage, spominjala se i upletenost Milijana Brkića (tadašnjeg podpredsjednika Hrvatskog Sabora), koji je poznavao Blaža Curića sa sumnjom da je i on koristio usluge Varge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom ročištu u rujnu 2020., Karamarko je opravdao svoj izostanak visokim tlakom i liječničkom potvrdom, dok u studenom 2020., izjavio je da poznaje Curića još iz doba kada je radio u MUP-u, dok Vargu od 2016. Također, izjavio je da Varga nikada nije tražio novac, no da mu je nekad slao ispomoć kao što su pelene i slično, a među donacijama i laptop, koji je postao jedan od dokaza u istrazi. Video možete vidjeti ovdje.

Zasada, Karamarku u Aferi SMS ništa nije presuđeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera Elitna Prostitucija

Kao glavna meta istrage DORH-a u lancu prostitucije, našao se Karamarko zajedno s Milijanom Brkićem, iako na kraju, na temelju ili pak nedostatku dokaza nije se uspjela podignuti optužnica za kazneno djelo. Afera Elitna prostitucija pojavila se u medijima u listopadu 2018. nakon što je tjednik Nacional objavio policijske dokumente još iz 2011.  Sumnjalo se na veliko zataškavanje određenih osoba iz MUP-a koji su dojavljivali informacije i kočili istragu. 

Gdje je Tomislav Karamarko sada? 

Dok traje žalbeni proces protiv presude u Aferi SMS od strane osuđenih, Karamarko se povukao iz medija i javnog života. U ožujku 2021. dao je izjavu za RTL direkt, iako godinu prije se navodilo u medijima da bi se mogao vratiti u politiku uz predsjednicu Neovisnih za Hrvatsku, Brunu Esih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2020. njegova žena Ana Karamarko je puštena iz pritvora te se brani sa slobode protiv „zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju“ prema riječima njezinog odvjetnika Ive Farčića. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo