Biografija / Tko je Vladimir Canjuga?

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Vladimir Canjuga je jedan od najpoznatijih rukometnih trenera , izbornik zlatnih kadeta i svjetski osvajač trofeja: od skromnih početaka u Ivancu do titule svjetskih prvaka.

21.11.2021.
10:14
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Vladimir Canjuga rođen je 03. travnja 1960. u Ivancu. 

Školovanje

Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Canjuga je završio u Ivancu, dok studij Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrade

  • Nagrada Dražen Petrović za uspjeh Svjetskog prvaka u Tunisu 2009. 

Od aktivnog igrača do trenera

Vladimir Canjuga se počeo baviti rukometom u mladoj dobi, no profesionalnije kao trener na prvoj godini faksa kada je imao 20 godina i njegov talent je prepoznao trener Krešimir Pavlin. Uskoro nakon toga, Canjuga je okupio ekipu u Ivancu koju je trenirao vikendima tijekom studija. Sa svojom selekcijom igrača uspio je ući u Prvu ligu. Među njima, igrao je i njegov brat, zatim Kušter, Levanić, Halamek, Bencek, Lukavečki i drugi. 

EKOL Ivančica

U razdoblju od 1993. do 1997. Canjuga je bio trener Vedranu Zrniću, Ivanu Baliću, Davoru Dominikoviću, Denisu Špoljariću i drugim poznatim talentima koji su se kasnije natjecali na Svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Krajem 90-tih godina priključio se klubu EKOL Ivančica u svom rodnom Ivancu gradeći daljnju karijeru kao trener i prepoznatljivost 'rukometnog grada'. 2002. u Solunu s ekipom Srednje škole Ivanec bio je drugi na Svjetskom prvenstvu srednjih škola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivanec kao grad rukometa i prvo srebro 

Sljedećih šest sezona Canjuga je proveo u ženskom rukometnom klubu Koka, no kasnije se opet vratio muškoj reprezentaciji. 2004. godine Canjugina ekipa Čupić, Blažević, Kopljar, Duvnjak i ostali, igrali su na Europskom prvenstvu u Beogradu i osvojili srebro, dok 2005. bili su treći na Svjetskom prvenstvu u Kataru. U razdoblju od 2005. do 2007. Canjuga je trenirao čakovečki klub Pipo IPC, postižući daljnji uspjeh, uvijek na drugom ili trećem mjestu. Došavši do Prve lige, borili su se za finale Kupa sa Zagrebom za naslov prvaka.  

Od bronce do svjetskog prvaka

2007. na Mediteranskim igrama na Cipru, Canjuga je vodio ekipu s poznatim imenima poput Vedrana Huđa i Alena Grda, osvojivši broncu. 2008. na Europskom prvenstvu u Češkoj, Canjugina ekipa je došla do petog mjesta, dok 2009. na Svjetskom prvenstvu u Tunisu osvojili su naslov svjetskog prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijske igre 

U razdoblju od 2010. do 2014. Canjuga je vodio hrvatsku žensku reprezentaciju s kojom je sudjelovao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2011., zatim na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. te na Mediteranskim igrama u Turskoj 2013. osvojivši broncu. 2014. sudjelovali su i na Europskom prvenstvu u Danskoj, no nisu se uspjeli plasirati u finale. 

Gdje je Vladimir Canjuga sada? 

U srpnju 2021. mediji su objavili da će Vladimir Canjuga trenirati muški rukometni klub Čakovec. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo