Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Biografija

Tko je Zlatko Tomčić?

Od inženjera građevine do predsjednika HSS-a te kratkoročnog vršitelja dužnosti predsjednika RH nakon Tuđmana, doznaj sve o bivšem predsjedniku Hrvatskoga sabora Zlatku Tomčiću.

shimmer fallback
RTL.HR/ 22.12.2021. u 9:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Datum i mjesto rođenja

Zlatko Tomčić rođen je 10. srpnja 1945. u Zagrebu. 

Školovanje 

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje Zlatko Tomčić je završio u Srijemskoj Mitrovici. Potom je upisao Građevinski fakultet u Beogradu, gdje je stekao diplomu inženjera građevine. 

Osoban život

Zlatko Tomčić ima suprugu Slavicu Tomčić i tri kćeri, od kojih je najpoznatija Martina Tomčić, hrvatska mezzosopranistica. 

Od Poreča do Zagreba

Nakon fakulteta, Zlatko Tomčić se uputio u Poreč, gdje se zaposlio u turističkom poduzeću „Rivijera“. Ondje ostaje deset godina te upoznaje svoju suprugu Slavicu s kojom se ženi 1972. godine. Četiri godine kasnije, seli se u Zagreb i zapošljava u „Novogradnji“, gdje postaje direktorom sve do 1990. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Političke vode

Zlatko Tomčić je još tijekom boravka u Poreču imao priliku postati članom Saveza komunista, no on to odbija. Tek 1990. učlanuje se u Hrvatsku seljačku stranku (HSS), kada ujedno gubi i poziciju direktora te pokreće zadrugu „Naša sloga“. Nedugo nakon toga postaje članom Glavnog odbora HSS-a, a četiri godine kasnije predsjednikom HSS-a.

Na funkciji predsjednika HSS-a ostaje do prosinca 2005., kada ga mijenja Josip Friščić. 

Upravo se čita

Image
lažne covid potvrde

Više od 200 ljudi pod najvećom istragom Uskoka u našoj povijesti: Među osumnjičenima i Tony Cetinski?

Od ministra graditeljstva do zastupnika u Hrvatskom saboru

Zlatko Tomčić postaje ministrom graditeljstva 1993. godine tijekom vlade Nikice Valentića (HDZ), dok za zastupnika HS-a 1995. godine. 

Predsjednik 4. saziva Hrvatskog sabora

Nakon isteka mandata Vlatka Pavletića (HDZ), za novog predsjednika HS-a je izabran Zlatko Tomčić, u trajanju funkcije od 02. veljače 2000. do 22. prosinca 2003., kada ga nasljeđuje Vladimir Šeks (HDZ). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Privremeni predsjednik Republike Hrvatske

U privremenom periodu, Zlatko Tomčić je u razdoblju od 02. veljače 2000. do 18. veljače 2000. preuzeo dužnosti predsjednika RH s obzirom na smrt predsjednika Franje Tuđmana koji je preminuo u prosincu 1999.  Prije njega funkciju vršitelja dužnosti u razdoblju od 10. prosinca 1999. do 02. veljače 2000. obnašao je Vlatko Pavletić. Za novog predsjednika RH odabran je Stjepan Mesić. 

Drugi zastupnički mandat

Zlatko Tomčić je 22. prosinca 2003. godine ponovo izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru. Tijekom tog razdoblja bio je član Odbora za prostorno uređenje i zaštitu okoliša, član Odbora za vanjsku politiku i član Nacionalnog odbora. 

Povlačenje iz politike

Nakon gubitka na izborima za  predsjednika HSS-a 2005. te davanjem ostavke 2006. na mjesto saborskog zastupnika, Zlatko Tomćić se povlači iz politike i potpuno posvećuje svojoj privatnoj građevinskoj firmi Capital ING, osnovanom još 1991. u Zagrebu. 

Gdje je Zlatko Tomčić sada? 

Sa svojom obitelji Zlatko Tomčić živi u naselju Čret, koje je udaljeno oko 50-ak km od Zagreba u Krapinsko-zagorskoj županiji. U travnju 2010. mediji su izvijestili da je došlo do pokušaja krađe iz obiteljskog doma Zlatka Tomčića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
RTL.HR/ 22.12.2021. u 9:58
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
a događa se...

VIDEO Neugodnjak za Bulja, Jandroković ga pokušao upozoriti: 'Nešto bih vam rekao, al' ne mogu javno'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba