Biografija / Tko je Zoran Milanović?

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od pravnika i zamjenika ministra vanjskih poslova do predsjednika SDP-a i petog predsjednika Republike Hrvatske, doznaj sve o Zoranu Milanoviću.

19.12.2021.
9:48
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Datum i mjesto rođenja

Zoran Milanović rođen je 30. listopada 1966. godine u Zagrebu.

Školovanje

Osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje (Centar za upravu i pravosuđe), Zoran Milanović je stekao u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu (1990.) te dobio Rektorovu nagradu tijekom studija. Ujedno je sudjelovao na međunarodnom natjecanju vodećih europskih pravnih fakulteta na Međunarodnom sudu u Haagu. Osam godina kasnije magistrirao je pravo Europske unije na Flamanskom sveučilištu u Bruxellesu (V.U.B., 1998.). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osoban život

Zoran Milanović ima suprugu Sanju Musić Milanović s kojom je u braku od 1994. i dva sina, Antu Jakova Milanovića i Marka Milanovića. S roditeljima Stipe i Đurđica (rođena Matasić) odrastao je na Trnju i kasnije Črnomercu. Otac mu je rodom iz Glavica kod Sinja, dok majka iz Senja. 

Par mjeseci prije predsjedničkih izbora, Zoran je proživio osobnu tragediju, izgubivši oca u kolovozu 2019. te brata Krešimira u rujnu te iste godine. Posljedicom toga, bile su otkazane njegove predizborne aktivnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pravničkog staža do Ministarstva vanjskih poslova RH

Nakon fakulteta, Zoran Milanović je započeo svoj pravnički staž na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Tri godine poslije, zaposlio se u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske (1993.). U tome razdoblju, bio je sudionik mirovne misije OESS-a u Azerbajdžanu (1994.), savjetnik u hrvatskoj misiji pri Europskoj uniji i NATO-u u Bruxellesu (od 1996. do 1999.). Nakon položenog magisterija Milanović se vraća u Ministarstvo vanjskih poslova te par godina kasnije izabran je za pomoćnika Tonina Picule, ministra vanjskih poslova RH zadužen za političku multilateralu (2003.). 

Od predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP-a) do zastupnika u Hrvatskom Saboru

Zoran Milanović učlanio se u SDP 1999. godine. Kasnije, izabran je u Glavni odbor SDP-a 2004., dok 2006. nakratko obnaša funkciju glasnogovornika SDP-a. U rujnu 2006. izabran je za koordinatora rada SDP-a u četvrtoj izbornoj jedinici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razdoblju od lipnja 2007. do studenog 2016., Zoran Milanović je obnašao funkciju predsjednika SDP-a, naslijedivši poziciju Ivice Račana. Ujedno je djelovao kao predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije. 

Svoj zastupnički mandat u Hrvatskom saboru Milanović je započeo početkom 2008. Te iste godine pa sve do 2011. bio je i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru te član Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukuriku koalicija

Jedan od značajnijih uspjeha SDP-a i Milanovića je pobjeda Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima 2011. godine. Kukuriku koalicija se sastojala od Socijaldemokratske partije Hrvatske( pod predsjednikom Zoranom Milanovićem), Hrvatske narodne stranke (pod predsjednicom Vesnom Pusić), Istarskog demokratskog sabora (pod predsjednikom Ivanom Jakovčićem) i Hrvatske stranke umirovljenika (pod predsjednikom Silvanom Hrelja).  

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske

Pobjedom Kukuriku koalicije, 23. prosinca 2011. Zoran Milanović izabran je za predsjednika Vlade Republike Hrvatske, naslijedivši Jadranku Kosor. Svoju funkciju je obnašao sve do 22. siječnja 2016. kada na njegovo mjesto dolazi Davor Bernardić. Ujedno te iste godine Milanović odlazi s mjesta predsjednika SDP-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatne i diplomatske vode

Nakon povlačenja s političke scene 2016., Milanović osniva savjetničku tvrtku EuroAlba Advisory, dok sljedeće godine postaje savjetnik albanskom premijeru Ediju Rami. 

Također 2017., postaje predsjednikom Diplomatskog vijeća Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti predsjednik Republike Hrvatske

Vrativši se u političke vode, već 2018. se navodno govorilo o Milanovićevoj kandidaturi za predsjednika RH, dok službena potvrda dolazi u lipnju 2019. putem Facebook stranice samog Milanovića. 

19. veljače 2020. u drugom krugu s više 104 tisuće glasova, Zoran Milanović je izabran za petog predsjednika Republike Hrvatske, naslijedivši poziciju Kolinde Grabar-Kitarović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje je Zoran Milanović sada? 

Zoran Milanović obnaša funkciju sadašnjeg predsjednika Republike Hrvatske. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo