Kraj ljudskog roda / Biste li preživjeli zombie apokalipsu? Vjerojatno ne, kaže nova studija

Image
Foto: AP Images

Kada bi se zombi virus širio brzinom dvostruko većom od brzine širenja kuge, nakon sto dana svjetska populacija brojala bi tristotinjak ljudi

30.1.2017.
20:13
AP Images
VOYO logo

Šanse da preživite zombi apokalipsu su dakle vrlo male. Zaključak je ovo prave znanstvene studije revije Journal of Physics Special Topics, kojoj je posebnost to što u njoj radove objavljuju studenti fizike sveučilišta iz Leicestera. Četvero je studenata tako odlučilo izračunati koliko brzo bi se "zombie virus" proširio planetom.

Iako tema zvuči prije kao da je namjenjena diskusiji u baru nego znanstvenoj studiji, četvero studenata koji su na njoj radili služili su se pravim znanstvenim metodama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi izračunali brzinu širenja virusa, bazirali su se na modelu širenja zaraze koje upotrebljavaju epidemiološke službe. Brzina širenja virusa je dakako posve proizvoljna - budući su fizičari uzeli kao osnovnu vrijednost brzinu dvostruko veću od one širenja kuge. Uz to su prepostavili da će zombiji, kao bića bez mozga, zaboraviti na jelo i pilo te zapravo umrijeti nakon dvadesetak dana.

Pretpostavka je da bi, ako zaraza dolazi iz jednog izvora (jedne osobe) bilo potrebno dvadesetak dana da se znatan dio svjetske populacije zarazi. No od trenutka kada bi se to dogodilo, zaraza bi se munjevito širila, a nakon sto dana ostalo bi manje od tristotinjak nezaraženih osoba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, svatko ima pravo na pogrešku, pa pogotovo i mladi znanstvenici. Nakon prvih izračuna, zaključili su da nisu u obzir uzeli dovoljno varijabli, primjerice onu koja podrazumijeva da će se ljudi pokušati obraniti od bezmozgovnih napadača. Prema novijim izračunima, zombijima bi trebale tri godine da posve nestanu, a ljudska bi vrsta u tom slučaju - opstala, te bi trideset godina nakon pojave zaraze opet dosegla razinu od 500 milijuna ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo