srebro za hrvatsku / Bravo! Naš srednjoškolac znanstvenik dokazao kako tvornička hrana utječe na okus piletine

Image
Foto: Facebook / V. gimnazija

Nikola Pishciutta u Hrvatsku je odnio srebro istraživanjem na koji način domaća i tvornička hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te na okus njihova mesa

30.4.2018.
21:21
Facebook / V. gimnazija
VOYO logo

Nikola Pischiutta, učenik trećeg razreda V. gimnazije Zagreb u Hrvatsku je odnio srebro. Još dok je bio u prvom razredu, Nikola je za zadatak dobio samostalno izraditi znanstveni rad pa je tako odlučio istražiti na koji način domaća i tvornička hrana utječu na razvoj i ponašanje pilića te na okus njihova mesa. Sada je tim istraživanjem i radom pod naslovom "The impact of food on the development and behaviour of chickens Gallus gallus domesticus L." osvojio drugo mjesto na prestižnom Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika.

Tako se ovogodišnji ICYS (International Conference of Young Scientist) održao u Beogradu te se među najboljim učenicima iz 32 zemlje našao i Nikola uz mentorstvo profesorice Romane Halapir Franković. Inače, ICYS je natjecanje za mlade znanstvenike srednjoškolce od 14 do 18 godina, a cilj organizatora je upoznati srednjoškolce s metodama znanstvenog istraživanja, što uključuje razne faze istraživačkog rada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikola je za portal srednja.hr otkrio kako je funkcioniralo istraživanje - jednostavno je podijelio piliće i dvije skupine po deset članova i jednu skupinu hranio domaćom, a drugu tvorničkom hranom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju smo došli do zanimljivih zaključaka: pilići koji jedu domaću hranu sporije rastu, ali se pravilnije razvijaju, za njihov uzgoj potrebno je oko 50 posto manje uloženog novca, ali oko 75 posto više vremena da postignu istu masu, također meso pilića hranjenih domaćom hranom je ukusnije. Najbitniji zaključak bi bio da vrsta hrane bitno utječe na razvoj pilića te na okus pilećeg mesa", otkrio je. 

Nikolu je znanost oduvijek zanimala, ali nije samo u tome odličan. Zanima se za latinski i logiku te je iz tih predmeta sudjelovao na županijskim natjecanjima. Zagovara da se djecu potiče na vlastito razmišljanje, a ne davati im gotove informacije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da bi sustav uvijek mogao biti bolji što se tiče poticanja nadarenih učenika, makar mislim i da puno ovisi o učeniku, njegovoj motivaciji za rad te o njegovom profesoru i školi koji također imaju važnu ulogu u prepoznavanju potencijala i poticanju motivacije kod učenika", ispričao je za srednja.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo