'ko tebe šta pita? / Britanac nakon trinaest godine života u Hrvatskoj: 'Evo zašto se Hrvati nikada neće promijeniti!'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bloger Paul Bradbury napisao je post u kojem opisuje vlastito iskustvo uskraćivanja prava na kritičko mišljenje u Hrvatskoj jer je stranac

21.4.2016.
14:55
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Britanac Paul Bradbury, koji već nekoliko godina živi na Hvaru i vodi blog Total Croatia News, ovaj put je uzburkao valove interneta posljednjim postom naslovljenim 'Je li strancima u Hrvatskoj dopušteno imati mišljenje'.

Image
pa sad ti dođi /

Englez s hvarskom adresom 'oprao' HTZ: njihov veliki projekt 'Hrvatska 365' nazvao sramotnim!

Image
pa sad ti dođi /

Englez s hvarskom adresom 'oprao' HTZ: njihov veliki projekt 'Hrvatska 365' nazvao sramotnim!

Britanskog pisca, već poznatog u hrvatskoj javnosti po analiziranju i kritiziranju hrvatskog turizma, ovaj put su zasmetali negativni komentari. Naime, osvrnuo se na trolove koji mu zamjeraju što piše o Lijepoj našoj, naglašavajući kako mu kao strancu ne dopuštaju izražavanje mišljenja o Hrvatskoj, zemlji u kojoj živi skoro trinaest godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije pošteno da stranc ima najbolji website o Hvaru", napisao je kako je to klasični komentar kojeg mu često upute. 

Naglašava kako voli Hrvate, ali ga fascinira način na koji građani Hrvatske funkcioniraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo poluretardirana nacija okružena prekrasnom prirodom", jednom mu je rekao jedan hrvatski diplomat, piše Paul. Dodaje kako je tu izjavu podijelio s 20-ak prijatelja iz Hrvatske i svi su se uz smijeh složili. I tu Paul vidi problem! Dok građani Hrvatske sami pljuju po vlastitoj domovini, političkoj i društvenoj situaciji, ništa nije čudno. Međutim, ako to isto učini stranac, makar godinama proživljava sve to u suživotu s njima, onda se svi dignu na zadnje noge i zgroze kako je 'furešti' mogao napasti nešto naše.

"Iako se privotno mnogi slože s mojim mišljenjem o neučinkovitim službenicima ili nedostatku informacija, ako se usudim pisati o nečem poput rasporedu vožnje buseva u Jelsi, čak i prijatelji koji su se slagali sa mnom prije tjedan dana, sada me unfrendaju na Facebooku i okreću glavu od mene na cesti. Štoviše, pridružuju se kampanji diskreditiranja stranca jer se usudio napisati nešto negativno o lokalnoj sredini", napisao je na blogu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Bradbury naglašava kako voli živjeti u Hrvatskoj, bez obzira na sve nedostatke ove države.

"Da je suprotno, zaista se ne bi trudio toliko promovirati Hrvatsku u inozemstvu. Isto tako smatram da imam pravo na mišljenje. Dok ljudi u Hrvatskoj provode cijele dane prigovarajući što sve ne valja u zemlji, kada stranac odluči artikulirati svoje mišljenje, to postaje nedopustivo. To je jedan od razloga zašto se Hrvati nikada neće promijeniti - zato što ne žele ili nisu sposobni prihvatiti konstruktivnu kritiku", zaključio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli post možete pročitati OVDJE!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo