nevjerojatan pothvat / Britanski avanturist ušao u povijest: veslao od San Francisca preko Tihog Oceana do Australije!

Image
Foto: Twitter

Beeden je kasnio oko mjesec dana u odnosu na svoje planove zbog vremenskih uvjeta koji su usporili put, pa je putovanje bilo teže nego što je očekivao da će biti

27.12.2015.
12:37
Twitter
VOYO logo

Britanski avanturist John Beeden prvi je sam preveslao 7400 nautičkih milja (13.705 km) preko Tihog oceana i avanturu završio na sjeveru Australije, objavili su mediji.

Beeden, 53, napustio je San Francisco 1. lipnja u svojem šestmetarskom brodiću Socks II a u Cairns je uplovio 27. prosinca, veslajući u prosjeku 15 sati na dan tijekom 209 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Biti prva osoba koja je postigla tako nešto zaista je nevjerojatno, još toga nisam potpuno svjestan", rekao je Beeden australskoj nacionalnoj televiziji.

Beeden je kasnio oko mjesec dana u odnosu na svoje planove zbog vremenskih uvjeta koji su usporili put, pa je putovanje bilo teže nego što je očekivao da će biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom 2011. Beeden je sam preveslao 2600 nautičkih milja preko Atlantskog oceana u 53 dana, no kazao je da je teže savladati Tihi ocean.

"Kad sam krenuo iz San Francisca, nisam shvaćao kako će to biti teško - došao sam više puta do ruba i mislio sam da neću više biti u stanju nastaviti", kazao je Beeden.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme puta povremeno bi viđao ljude dok je prolazio pored otoka i uzimao namirnice, no nakon sedam mjeseci samoće na moru smatrao je "zaista čudnim" vratiti se ponovno među ljude i buku.

"Čudno je to, no dobro je vratiti se kao što je na neki način također dobro biti vani, na pučini", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većinu vremena najbliža ljudska bića bila su mu - posada svemirske postaje 250 kilometara iznad njega.  

Njegova kanadska supruga Cheryl i dvoje djece tinejdžera pozdravilo ga je na doku u Cairnsu kad je pristao u pratnji mnoštva lokalnih čamaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski veslač Peter Bird 1983. gotovo je uspio u pothvatu da prevesla iz San Francisca do Australije, ali ga je australska mornarica spasila pored Barrier Reef samo 33 milje od kopna, nakon 294 dana na moru.

Bird je još nekoliko puta pokušaj ponovio, no nestao je na moru 1996.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo