Čekaju se reakcije / Britanski znanstvenici na tragu cjepiva protiv 'obične' prehlade koji bi mogao spašavati živote

Image
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Londonski su znanstvenici nadomak velikom otkriću u procesu razvoja nazalnog spreja SynGEM-a, koji bi mogao spriječiti razvoj prehlade

24.11.2016.
13:32
Filip Brala/PIXSELL
VOYO logo

"Obična" prehlada uskoro bi mogla postati stvar prošlosti zahvaljujući rezultatima rada grupe londonskih znanstvenika koji su na tragu učinkovitom cjepivu protiv te bolesti, a zasad su ga uspješno testirali na miševima, piše britanski Independent

Obična prehlada je akutna virusna upala sluznice nosa koja katkad zahvaća i ždrijelo, a naziva se i rinitisom. Prehlada je vrlo blaga bolest jer je ne prati povišena temperatura, a klinički je karakteriziraju hunjavica i kihanje, začepljen nos te osjećaj suhoće ždrijela. Obična prehlada najčešće je bolest čovjeka uopće, a u nekim se slučajevima može zakomplicirati i postati vrlo opasna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Londonski su znanstvenici nadomak velikom otkriću u procesu razvoja nazalnog spreja SynGEM-a, koji bi mogao spriječiti razvoj prehlade. 

Nakon uspješnog testiranja na laboratorijskim miševima SynGem se upravo testira na ljudima, preciznije na 36 dobrovoljaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da "obična" prehlada malo koga zaobiđe, osobito tijekom zimskih mjeseci, ovo bi mogao biti velik korak naprijed u medicini, ali problem, podsjećaju znanstvenici, predstavlja oko 200 poznatih virusa koji tu bolest izazivaju. 

Običnu prehladu uzrokuju različiti respiratorni virusi, u pravilu oni slabije patogenosti, odnosno s manjom agresivnošću. Uzročnici 80 posto prehlada su tri virusa - rinovirusi, koronavirusi i respiratorni sincicijski virus ili RSV. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbrojniji su i najvažniji rinovirusi, a poznato je više od 100 različitih tipova. Po učestalosti zatim dolaze koronavirusi, virusi parainfluence i adenovirusi, dok je kod male djece posebno zastupljen respiratorni sincicijski virus. Ljeti prehladu obično uzrokuju enterovirusi

"Činjenica da postoji tako puno virusa koji uzrokuju prehladu otežava nam posao pronalaska učinkovitog cjepiva koje bi djelovalo na sve", kaže profesor eksperimentalne medicine na londonskome Imperial Collegeu, Peter Openshaw, koji već 30 godina sa suradnicima istražuje prehladu, gripu i njihove uzročnike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Openshaw je zajedno sa suradnicima razvio cjepivo u spreju koje se upravo testira na 36 dobrovoljaca. Ukoliko se kod njih razviju antitijela, obrambene supstancije imunosnog sustava koje djeluju na virus, to će značiti da SynGEM djeluje. 

Ako se pokaže da je sprej učinkovit, spasit će se nebrojeni životi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prehlada može završiti i smrtnim ishodom", kaže Openshaw, objašnjavajući da ova, za neke tek "dosadna" hunjavica, za one slabijeg imuniteta može završiti fatalno. To se posebno odnosi na sasvim malu djecu i starije osobe. 

S obzirom na to da su za širenje virusa koji uzrokuju prehladu najveći "krivci" djeca i stariji ljudi, londonski znanstvenici nadaju se da će upravo te dvije dobne skupine pozitivno reagirati na cjepivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad nam preostaje da još malo pričekamo i vidimo reakciju kod 36 dobrovoljaca, kaže prof. Openshaw. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo