Rasplodni slovenski medvjed / Casanova među medvjedima poslan na Pirineje da osnaži vrstu: napravio kaos jer se pari s vlastitim potomstvom!

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljele poplacije smeđih medvjeda u tom području

6.4.2016.
8:57
Thinkstock
VOYO logo

Slovenski medvjed Pyros koji je poslan na Pireneje kako bi osnažio vrstu, svojim je reprodukcijskim sposobnostima nadmašio sva očekivanja, a pošto se pari i s vlastitim potomstvom španjolski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste, piše revija El Mundo de los Pirineos.

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljele poplacije smeđih medvjeda u tom području. Zajedno s njim bile su tada donirane i dvije medvjedice, Živa i Velba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirenejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pyros, kojemu je 27 godina, postao je potpuno dominantan na gorju koje dijeli Španjolsku od Francuske.

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste u Španjolskoj je napravljeno više varijanti za rješenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među njima su odstrijel, kastracija, ali i Pyrosov "izgon" u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja su promptno reagirala. Ona traže da slovenska vlada u zamjenu za Pyrosa ponudi Španjolskoj mlađeg medvjeda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio ondje gdje je Pyros stao, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Nitko, međutim, ne može reći da Pyros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medvjed u Pirenejima prije njegova dolaska važio za skoro izumrlu vrstu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo