oštećenje organa / Čestice čađe otkrivene u fetusima u razvoju - u jetrima, plućima, mozgu... 'Ovo je vrlo zabrinjavajuće'

Image
Foto: Shutterstock

Čestice ugljičnog onečišćenja zraka koje majka udahne mogu prijeći u posteljicu i zatim se translocirati u organe fetusa tijekom trudnoće

6.10.2022.
16:11
Shutterstock
VOYO logo

Čestice zagađenja iz zraka mogu dospjeti u organe fetusa dok se razvijaju u maternici što može dovesti do oštećenja organa, pokazalo je najnovije istraživanje.

Znanstvenici u Belgiji pronašli su dokaz čestica crnog ugljika - također poznatih kao čestice čađe - u krvi u pupkovini. To pokazuje da mogu proći kroz placentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagađenje zraka povezano je s "prijevremenim porodom, malom težinom beba i poremećajima u razvoju mozga", rekli su znanstvenici, navodi Sky News.

Čestice zagađenja se mogu vidjeti već tijekom prvog tromjesečja trudnoće, upozorili su stručnjaci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njihovu studiju bilo je uključeno 60 majki i njihovih beba u Škotskoj. Također su analizirali uzorke tkiva 36 fetusa koji su pobačeni između 7. i 20. tjedna trudnoće.

Čestice čađe bile su prisutne kod svih majki i novorođenčadi i to u jetrima, plućima i mozgu pobačenih fetusa. Svi analizirani uzorci tkiva sadržavali su čestice crnog ugljika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni ugljik samo je jedna od brojnih čestica i plinova koje nastaju izgaranjem dizela, ugljena i drugih goriva iz biomase. Broj pronađenih čestica ovisio je o količini onečišćenja zraka kojoj je majka bila izložena tijekom trudnoće.

Rečeno je da je to prvi put da su nanočestice crnog ugljika pronađene u fetusima u razvoju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Anđeli umrli od majčine ruke /

Stravična čedomorstva u Hrvatskoj: Mrtve bebe držale u zamrzivaču, nosile na posao, godinama skrivale u kući...

Image
Anđeli umrli od majčine ruke /

Stravična čedomorstva u Hrvatskoj: Mrtve bebe držale u zamrzivaču, nosile na posao, godinama skrivale u kući...

U časopisu Lancet Planetary Health, autori studije napisali su: "Otkrili smo da čestice ugljičnog onečišćenja zraka koje majka udahne mogu prijeći u posteljicu i zatim se translocirati u organe fetusa tijekom trudnoće. Ova su otkrića posebno zabrinjavajuća."

Profesor Tim Nawrot sa Sveučilišta Hasselt rekao je: "Znamo da je izloženost onečišćenom zraku tijekom trudnoće i dojenčadi povezana s mrtvorođenjem, prijevremenim porodom, malom težinom beba i poremećajima u razvoju mozga, s posljedicama koje traju cijeli život."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Paul Fowler sa Sveučilišta u Aberdeenu dodao je: "Svi smo se brinuli da ako nanočestice dospijevaju u fetus, onda mogu izravno utjecati na njegov razvoj u maternici. Ono što smo prvi put dokazali je da nanočestice onečišćenja zraka crnim ugljikom ne samo da dospijevaju u placentu u prvom i drugom tromjesečju, već nakon toga pronalaze put do organa fetusa u razvoju, uključujući jetru i pluća."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo