opasan trenutak u povijesti / Chomsky, Fukuyama, Žižek, Putinov Rasputin: Što veliki umovi misle o ratu u Ukrajini?

Putinov kraj najavljuje i Francis Fukuyama, američki politički filozof, tvrdi da Rusija ide prema potpunom porazu

12.4.2022.
23:04
VOYO logo

Približavamo se najopasnijem trenutku u ljudskoj povijesti. Eto to o ovome trenutku misli Noam Chomsky, jedan od najpametnijih ljudi na svijetu, što god tko o njemu mislio. Ne raspredaju samo o kategoričkim imperativima, banalnosti zla i otvorenom društvu. Dok bombe padaju na Ukrajinu - oni imaju što za reći. A oni su jedni od najvećih umova današnjice. 

''Prijetnja nuklearnim oružjem je pretjerana. Teško mi je zamisliti da Putin iskoristi to oružje. On bi prvi izgubio, da rat eskalira na taj način'', izjavio je filozof Francis Fukuyama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putinov kraj najavljuje i Francis Fukuyama, američki politički filozof. Tvrdi - Rusija ide prema potpunom porazu, Vijeće sigurnosti UN-a pokazalo se beskorisnim, a Zapad se zavarava jer vjeruju u mirovne sporazume. 

''I čak i da je sposoban osvojiti Kijev, ne mislim da bi ikada mogao kontrolirati Ukrajinu'', rekao je Fukuyama.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Jedan dio pozadine ovog sukoba vezuje se uz odluke Amerike, prvenstveno odluku Georgea W. Busha 2008. godine, koju je kasnije potvrdio i Obama, a to je da pozovu Ukrajinu da pristupi NATO-u. Nijedan ruski lider ne bi to prihvatio'', kazao je filozof Noam Chomsky. 

Tako misli 93-godišnji Noam Chomsky. Prstom upire prema Amerikancima iako to nije ispravno u ovoj situaciji - govori nam profesor Hrvoje Cvijanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Pozicija je to koja pokazuje sljedeće - za sve je odgovoran američki imperijalizam. Da nije američkog imperijalizma ne bi danas gledali ono što gledamo. Međutim, to je potpuno pogrešan pristup iz razloga što trebamo pustiti taj američki imperijalizam sa strane. To što se događalo s Amerikancima, to je za drugi tip analize. Ovdje imamo situaciju gdje se ne možemo stalno vraćati u nazad i govoriti amo gledati što je SAD radio u Iraku ili negdje drugdje i onda ovo sve pokušati pravdati na ovaj ili onaj način'', rekao je Hrvoje Cvijanović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. 

Image
Opasniji i od ISIS-a /

Američki filozof Chomsky Republikance smatra najopasnijom organizacijom na svijetu

Image
Opasniji i od ISIS-a /

Američki filozof Chomsky Republikance smatra najopasnijom organizacijom na svijetu

Najpoznatiji slovenski filozof o ratu govori na ovaj način, Smatra da ne moramo tražiti pozadinu sukoba. Putin ubija civila a to mu se nije smjelo dopustiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ne moramo tražiti pozadinu, Putin ubija civile, mi mu to nismo smjeli dozvoliti'', izjavio je slovenski filozof Slavoj Žižek

''Ovo nije rat u Ukrajini. Ratujemo protiv Zapada i stvaramo nešto novo'', kazao je ruski filozof Aleksandar Dugin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže tako Putinov Rasputin, dvorski filozof, Aleksandar Dugin. Od početka rata dao je jedan intervju, do sada je podržavao svaki rat Rusije u Čečeniji, a navodno od svih intelektualaca Putin njega sluša najviše. Jednom je čak rekao "Mi imamo svoju specijalnu, rusku istinu."

''Jadan onaj kojim se bave veliki intelektualci i filozofi. Mi smo to sami prošli i bili smo onda silno zahvalni kada bi nas spomenuo Piketty, međutim to na opća kretanja nema nikakvog utjecaja. Pogotovo zato što mislim da se u tom smislu ugled tih intelektualaca ofucao'', rekao je Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ofucao se Žižek, ofucao se Fukuyama, ali ako Raspudića pitate - ne i Dugin.

''Fukuyama je ispalio nešto što je zvučalo zgodno i ,a to je kraj povijesti '89, propast komunizma, pad Berlinskog zida, i ta teza je zvučala zgodno, povijest je završila. Ovaj liberalno kapitalistički model će se proširiti cijelim svijetom i to je to, ali stvarnost ga je potpuno demantirala. Toliko o Fukuyami. Ono što smo naučili u našem ratu je da treba slušati malo sve strane. Pogledajte malo što piše Dugin s ruske strane, dovoljno smo zasuti s onime što treba misliti s naše - Zapadne strane'', smatra Raspudić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali možda najvažniji današnji umovi, oni koji su stvorili Simpsone - i koji su predvidjeli svašta - od Donalda Trumpa preko ebole do pametnih satova - invaziju Ukrajine nisu previdjeli, koliko god vas internet u to pokušao uvjeriti.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo