red se mora znati / ČiČiČi Cipelići. Pogledajte urnebesni prilog Direkta o cipelama državnog tajnika Uhlira

Uz pet pari svojih cipela Uhlir je napisao kako su uredno očišćene i složene cipele dio građanske kulture

28.9.2021.
7:00
VOYO logo

Fotografije razbacanih i neuredno složenih cipela, šlapa i tenisica, bile su glavna tema golemog broja objava na društvenim mrežama. Dogodile su se kao reakcija na fotografiju savršeno ulaštenih i uredno posloženih cipela koju je objavio pomoćnik ministra graditeljstva Željko Uhlir.

Naime, uz pet pari svojih cipela g. Uhlir napisao je kako su uredno očišćene i složene cipele dio građanske kulture te kako je kroz građanski odgoj i obrazovanje potrebno kod mladih razviti red, rad i disciplinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako otprilike izgledaju nedjeljne večeri Željka Uhlira - barem ako je vjerovati njegovoj Facebook objavi. Poredao je pet pari uredno složenih i ulaštenih cipela pa poručio: sređivanje obuće dio je građanskog odgoja. Kad ne slaže cipele po Fejsu, Uhlir je pomoćnik ministra graditeljstva. A na račun njegovih cipelica, internet se dobro nasmijao. 

Ovo je reklama za vraćanje služenja vojnog roka, a ne građanskog odgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog čak ni Maca Papučarica ne posjećuje.

Državni tajnik Al Bundy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A mi smo provjerili krije li se neki Al Bundy i među građanima. 

"Laštite li vi svoje cipele? Što to znači točno?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzmem četku, uzmem kremu i namažem, poslije zglancam. I koliko dugo to već radite? Pa 40 godina već."

"Ne glancate ih? Ne. Ostavim ih sa strane i to je to."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građanski odgoj još uvijek nije zaživio

"Važno je to zbog kiše i vlage. Čuvamo noge, čuvamo cipele."

"Posebno laštiš cipele za ispite? Da, da budu posebno lijepe." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ispite, za šetnju u grad, za vjenčanje. Cipele moraju sjajiti tako da vidimo svoj odraz u njima -  kaže nam postolar u čijoj se radnji lašti već 100 godina. 

"Za fino laštenje cipele., kao što sam vidio na slici koju imate potrebna je krema mekana, ne nešto voskano i tvrdo. Jedna pamučna krpica i najlonska čarapa. To bi bila kratka varijanta za dobro ulaštenu cipelu. I dobijete krasan lijepi sjaj", poručuje postolar Bruno Budiselić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijepi sjaj održava se jednom tjedno. Postolar Bruno kaže nam, da za ovako dobro ulaštene cipele, treba sigurno sat vremena glancanja po cipeli. 

"Ljudi nekad nemaju vremena pa donesu nama da to profesionalno sredimo. A ima ovako i gospodin sa slike, on je to stvarno dobro napravio", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo je mladih koji lašte prije spavanja. Trebaju li o tome učiti u školama, i kakve veze red, rad i disciplina imaju s građanskim odgojem - pitali smo Nikolu Baketu koji je analizirao stanje, ideje i prakse građanskog odgoja. 

"Uzrečica red rad i disciplina pripada nekim drugim vremenima, jer to je parafraza Lava Trockog tako da sa građanskim odgojem i obrazovanjem nema nikakve veze. Cipele u građanskom obrazovanju trebaju biti samo alat za odlazak na prosvjed ili na izborno mjesto ili neku drugu građansku akciju tako da nije bitno hoće li te cipele biti ulaštene ili će to biti tenisice", poručuje Nikola Baketa s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali kako građanski odgoj još uvijek nije zaživio u velikoj većini hrvatskih škola, a i neće tako skoro još ima vremena da se laštenje ubaci u kurikulum - a profesor može biti i državni tajnik Uhlir.

"Jako dobro to izgleda. Mogli bi ga i zaposliti ako hoće", poručuje Budiselić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo