S knjigom iznad oblaka / 'Čitaj dok čekaš ili dok letiš!' slogan je nove knjižnice na aerodromu u Zagrebu sa stotinama knjiga

Ovaj dio Europe još nije vidio ovakvo što, prikupili su već knjige na hrvatskom, engleskom, talijanskom, njemačkom... herbejskom, kineskom, finskom

26.5.2022.
20:30
VOYO logo

Čitaj dok čekaš ili dok letiš! Pod tim motom otvorena je leteća knjižnica u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman. Uz dobru knjigu, potpuno besplatno, putnici od sada mogu skratiti vrijeme čekanja prije ukrcaja u avion, a i putovanje brže prođe.

Ni prijava ni članarina nisu potrebne, a kako bi knjiga bilo što više pročitano, štivo možete donirati. Donna Diana Prćić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni boravak s policama punih knjiga. Od sada je i to dio prostora međunarodnih odlazaka Zračne Luke Franjo Tuđman.

Dok čeka let za London, poslužila se Britanka Ruth Holland:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova knjiga je o Irskoj odakle je moj partner koji sada pije kavu. Uzela sam i National Geographic. Jako je dobro!"

Znatiželjni su putnici, ali od danas pravilo glasi - trebaš, jednu, uzmi jednu. Imaš jednu, ostavi jednu knjigu. Ujedinile su se Knjižnice grada Zagreba s Gradskom knjižnicom Velika Gorica, a idejni začetnici su dvojac bibliotekara. Jedna koautorica projekta je Nika Matković Mikulčić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na putovanje u Južnoafričku republiku na aerodromu u Capetownu vidjeli smo jednu sličnu ovakvu knjižnicu i odmah smo se sjetili kako bi bilo dobro da napravimo nešto slično u Zračnoj luci Zagreb."

U tzv. letećoj knjižnici je oko 700 naslova. Od ljubića, krimića do stručne literature i dječjih priča. Većinom je sve na hrvatskom i engleskom jeziku, ali ima literature i na talijanskom, španjolskom, njemačkom i francuskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikulčić dodaje: "U utorak kad smo postavljali police, iz Zračne luke su nam donijeli punu vrećicu knjiga koje su ostavljali po avionima. Bili smo sretni jer među njima je bila jedna na hebrejskom, kineskom, finskom i to je to bogatstvo koje mi želimo ovdje ponuditi."

Glasnogovornica Međunarodne luke Zagreb Lidia Capković Martinek:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U širem prostoru ovom djelu Europe nema ovakvog primjera na aerodromima. Nama je to bilo u inicijalnom smislu želja da poboljšamo iskustvo putovanja našim putnicima i dodatnu uslugu."

I to potpuno besplatno. Samo dobra volja, dobra knjiga i bon voyage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo