Tradicija ne može nestati / Covid-19 će ukrasti Božić, ali nešto možete spasiti: Bit je u voljenim osobama, ne u blještavilu

Image
Foto: Screenshot, RTL

Ako nas je 2020. nešto naučila to je da pomognemo drugima

31.10.2020.
16:00
Screenshot, RTL
VOYO logo

Budući da se već opasno bliži Advent, predbožićno i blagdansko razdoblje te Božić, valjalo bi se pripremiti na činjenicu da ćemo ga vrlo vjerojatno provesti pod određenim mjerama, restrikcijama i upozorenjima koje nitko nije u stanju pratiti.

Image
Dobro se informirajte! /

Ovo trebate znati ako putujete: Sve o mjerama pri ulasku i prolasku kroz druge zemlje

Image
Dobro se informirajte! /

Ovo trebate znati ako putujete: Sve o mjerama pri ulasku i prolasku kroz druge zemlje

Situacija koja ne obećava Božić okružen voljenim ljudima bez maski na licu i bez dezinficijensa umjesto božićnih kolača, nije samo kod nas - cijeli svijet je u (ne)potpunom lockdownu, s rigoroznim mjerama i s tisućama oboljelih dnevno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raste i broj preminulih, pripremaju se "rezervne bolnice", liječnici padaju s nogu od umora, nedostaje radne snage u zdravstvu, kolonama za testiranje nema kraja.

Uz proglašeni ili neproglašeni lockdown, mnogima najveća radost i najdraži blagdan, Božić, neće biti onakav kakvog ga inače zamišljamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na što sve (vrlo vjerojatno) možemo zaboraviti? 

Adventa će biti, kažu iz Uprave Grada Zagreba, ali ne onakvog kakvog ga pamtimo. Logičnim slijedom, isti će biti "mini verzija" i u ostalim gradovima u Hrvatskoj. Neće biti na stotine kućica s raznoraznim miomirisima koji se mogu osjetiti do krajeva grada, neće biti na tisuće posjetitelja koji se dive božićnim dekoracijama i lampicama koje osvjetljavaju grad, neće biti klizanja bez mjera i restrikcija, a ništa neće biti ni od turista koji su nekoliko godina zaredom zagrebački Advent proglasili najčarobnijim i koji su još jednom dokazali da smo "najjači" u turizmu. A što to nosi državi - to znamo. 

Božićne praznike mnogi će provesti u toplini svog doma - i samo u toplini svog doma. Nažalost, vjerojatno možemo zaboraviti na putovanja, druženja s dragim ljudima, "feštanje" na Badnjak, a Božić ćemo provesti s nama najmilijima, najužim krugom ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo, kao i sada, zaboraviti na druženje u zatvorenom. Prepuni ugostiteljski objekti, koji nerijetko naprave sve da stvore atmosferu Božića, ove godine neće biti opcija. Ukoliko ćemo se htjeti iole zabaviti i podružiti, morat ćemo to "obaviti" na hladnoći, na dva metra udaljenosti, pod maskama.

Iako još nije propisano, vjerojatno će i crkve diljem zemlje imati prilagođene mjere što se tiče misnih slavlja, no to će ovisiti o tome kakva će situacija biti do Božića. Uzeći sve ovo u obzir, sve će biti pod restrikcijama i bez svog silnog blještavila, mnogih osmijeha na ulicama gradova, bez božićnog drvca na svakom koraku i bez brojnih mirisa fritula i kuhanog vina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali...

Bit Božića je u druženju s najdražima

Božić kakvog ga pamtimo možemo zaboraviti, ali pokloni, lampice i klizanje ga ionako ne čine. Stoga, umjesto da jadikujemo zbog Adventa i putovanja, bilo bi dobro da na umu imamo kako ovaj blagdan možemo spasiti. Ovo je nekoliko savjeta i pozitivnih stvari oko "novog normalnog" Božića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • brojni korisnici društvenih mreža savjetuju da odgodimo Božić po engleskoj izreci "Božić u srpnju", što uopće nije loša ideja za još neobičniju 2021.
  • smanjit ćemo troškove, a sav novac koji ćemo (eventualno) imati "viška" možemo KONAČNO dati onima kojima je najpotrebnije - ako nas je nešto naučila 2020. , nakon pandemije, potresa i poplava, to je da trebamo pomagati drugima 
  • druženja koja bi inače imali uživo prenesite online - ako nastava i posao mogu biti virtualni, zašto ne bi i ovo?
  • oprezno posjetite one voljene, ali "zaboravljene" tijekom godine - bake, djedove, roditelje... (uz oprez, maske i sve što dobro znamo)
  • odmoritese - ova godina bila je sve samo ne jednostavna, tako da, umjesto suludog shoppigiranja, pripremanja 101 jela i čišćenja, predahnite

Kad sve saberemo, možda je Covid-19 ukrao Božić kakvog ga znamo, ali nije i tradiciju. Tko zna, možda ćemo ovaj balgdan i njegovu čar ubuduće više cijeniti. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo