Pljačka stoljeća / Čovjek-pauk: u Francuskoj počelo suđenje hrvatskom majstoru u krađi umjetnina

Image
Foto: AP

U samo jednoj noći ukrao je pet slikarskih remek-djela u vrijednosti od 100 milijuna eura koja ni dan danas nisu pronađena

2.2.2017.
14:34
AP
VOYO logo

Zovu ga "čovjek-pauk" ili Spiderman zbog iznimnih penjačkih sposobnosti koje je koristio kako bi se popeo na zgrade muzeja koje pljačka. Vjeran Tomić, 49-godišnji francuski državljanin hrvatskog porijekla, glavni je osumnječenik za krađu pet umjetnina u samo jednoj noći.

20. svibnja 2010. godine, iz Muzeja moderne umjetnosti u Parizu nestalo je pet remek djela slikarskih majstora, od Picassa do Matissea. Ukupna vrijednost plijena kreće se oko 100 milijuna eura, a do dan danas, sedam godina kasnije, slike još uvijek nisu pronađene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju u Parizu, koje je započelo 30. siječnja a nastavlja se 3.veljače, Tomić je sve priznao, te je ispričao kako je izveo krađu. Nekoliko je noći prije krađe došao "obraditi" prozor muzeja, a tijekom noći između 19. i 20. siječnja uspio je skinuti jedan prozor od pleksiglasa. Alarmni sustav muzeja nije dobro funkcionirao, a čuvari, naviknuti na noći bez uzbuđenja, nisu pomno pratili situaciju na nadzornim kamerama. 

Vjeran Tomić došao je po dvije slike, međutim, kako je već bio u Muzeju, odlučio se....počastiti. Matisse, Picasso i Bracque bili su u blizini, pa ih je Tomić, po svom priznanju "uzeo sebi za zadovoljstvo, i nije znao što s njima napraviti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri glavna aktera pljačke stoljeća

Vjeran Tomić se nakon toga bez ikakvih problema udaljio s mjesta zločina, s pet vrijednih slika u prtljažniku svog Renaulta Scenica. Jean-Michel Corvez, osoba koju je Tomić predstavio kao "naručitelja", rekao je tijekom suđenja da "ih nije mogao sve uzeti, pa su čak diskutirali o tome da ih se vrati". Ipak, na kraju ih je uzeo, ali je Tomiću (kojega je znao pod nadimkom "Joe"), isplatio tek 40 000 eura, samo za jedno platno. Njega je želio prodati "nekome Saudijcu", ali kada je ta prodaja propala, okrenuo se trećem protagonistu ove pljačkaške afere: Yonathanu Birnu, stručnjaku za satove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas Birn za sebe kaže da "ne zna kako se uvukao u takav posao". No, kada je 2010. vidio Modiglianijevu sliku, "zaboravio je sve oko sebe, želio ju je imati". Sliku je prvo sakrio u podrum, zatim u bankovni sef. Ubrzo je prihvatio pomoći drugoj dvojici tako što je sakrio i ostala četiri platna. 

Ali, 2011. godine, nakon što je jednom slučajno završio na policiji uspaničario se i napravio nešto zbog čega se danas strašno kaje, uvjerava. "Bacio sam slike u smeće", rekao je pred sudom, uvjeravajući sve prisutne da se nikada zbog ničega nije toliko kajao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeran Tomić reagirao bi drugačije, kazao je. Slike ne bi uništio, koliko god bio uspaničaren. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo