ima rijetka antitijela / 'Čovjek sa zlatnom rukom' svojom krvlju spasio živote dva milijuna beba

Image
Foto: YouTube screenshot

Krv Australca Jamesa Harrisona ima rijetka antitijela pa se njegova plazma koristi za izradu anti-D imunoglobulina koji zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće

12.6.2015.
11:53
YouTube screenshot
VOYO logo

Australac James Harrison davao je plazmu svaka tri tjedna punih 60 godina i zahvaljujući jedinstvenim antitijelima u svojoj krvlju spasio živote dva milijuna beba koje su mogle podleći hemolitičkoj bolesti novorođenčadi, objavio je CNN u priči o tom nesvakidašnjem pothvatu.

Harrison (78) u svojoj krvi ima rijetka antitijela koja su korištena za izradu injekcija anti-D imunoglobulina koji sprječava imunosni sustav majki s Rh negativnom krvnom grupom da napada njihovu nerođenu Rh pozitivnu djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad mu je bilo 14 godina Harrison je bio podvrgnut teškoj operaciji pluća i spasila ga je transfuzija krvi. Stoga je i sam postao davatelj čim je postao dovoljno star. U to vrijeme, tisuće beba umirale su svake godine od hemolitičke bolesti novorođenčadi.

Liječnici su ubrzo otkrili da Harrisonova krv ima rijetka antitijela za koja se znalo da sprečavaju da majke s Rh negativnom krvnom grupom razviju antitijela protiv svoje Rh pozitivne djece i 60-ih godina prošlog stoljeća počeli su koristiti njegovu plazmu za izradu anti-D imunoglobulina koji danas rutinski zaustavljaju razvoj hemolitičke bolesti i omogućuju sigurno iznošenje trudnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je otkrila donatora s tim antitijelima i to je u to doba bilo revolucionarno", rekla je CNN-u Jemma Falkenmire iz australskog zavoda za transfuziju krvi. Koliko su ta antitijela rijetka, govori i podatak da je od tada u cijeloj Australiji pronađeno još samo pedesetak odgovarajućih donatora.

"Svaka doza krvi je dragocjena, ali Jamesova je posebna. Svaka anti-D injekcija proizvedena u Australiji potiče od Jamesa", dodala je Falkenmire. "A pošto je više od 17 posto žena u Australiji izloženo riziku, James je spasio mnogo života".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čovjek sa zlatnom rukom", kako ga zovu, plazmu daje i danas. I priznaje da ne može podnijeti pogled na krv. "Nikad, nikad nisam gledao kako mi igla ulazi u ruku", rekao je CNN-u. "Gledam u strop, gledam sestre, ali nikad nisam gledao iglu. Ne mogu to podnijeti".

Tog junaka to nije omelo da proslavi svoju tisućitu donaciju prije četiri godine. Tada je rekao medijima: "To je jedini rekord za koji stvarno želim da bude oboren".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo