Mladi inovator / Danas osvaja zlatne medalje, a do nedavno nije mogao ni govoriti: 'Nisam vjerovao da ću dobiti nešto'

Profesor Marušić koji mentorira mlade inovatore rekao je kako mu je raditi s Nemanjom bio najveći izazov do sad

8.11.2019.
23:00
VOYO logo

Sjajan uspjeh hrvatskih inovatora: na jednom od najstarijih međunarodnih sajmova inovacija, onom u njemačkom Nürnbergu. Prije nekoliko dana osvojili su 16 medalja - 10 zlatnih, 4 srebrne i 2 brončane! 

Zlatno odličje pripalo je i Nemanji Mariću, učeniku Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mini CNC stroj težak 3 kilograma služi za graviranje drva, stakla, plastike, aluminija i zlata. Spojen je s laptopom na kojem se priprema što će uređaj ispisati poput, primjerice, znakova za sreću na kineskom jeziku.

"Trebalo mi je oko 4 do 5 dana da ga sastavim jer je bilo dosta sitnih dijelova i sve to, za programiranje treba oko sat, dva i više, ovisi o crtežu, kako hoćete", rekao je učenik Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu Nemanja Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A njegov završni rad bio je dvostruko nagrađen. Zlatnu medalju i posebno priznanje njemačke asocijacije inovatora dobio je prije nekoliko dana u Nurnbergu na najstarijem sajmu inovacija u Europi. Zlatom se okitio i u svibnju na zagrebačkoj izložbi INOVA MLADI.

"Na sajmu je bilo super, odlična atmosfera. Bilo je dosta ljudi koji su se natjecali, a kad sam dobio medalju, bilo mi je čudno na početku, nisam vjerovao da ću dobiti nešto", rekao je Nemanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio prošlogodišnji zlatni uspjeh učenika iz istih klupa

A u Njemačkoj se ponovio lanjski zlatni uspjeh učenika iz istih klupa. Dorijan Crnoja tada je briljirao s narukvicom za punjenje mobitela bez električne energije. I Nemanju i Dorijana, ali i stotine darovite djece, već 20 godina mentorira profesor Marušić. 

"Meni je najveće zadovoljstvo kada mladi ljudi, moji učenici uspiju, to mi jedino pruža zadovoljstvo da mogu iza njih stati, da ih mogu gurati, da im mogu mogući da uspiju i kad oni budu uspješni poduzetnici", rekao je profesor u Strojarskoj tehničkoj školi Faust Vrančić u Zagrebu, Mladen Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ovaj mu je put, kaže, bio najveći izazov. Naime, Nemanja do 5. razreda uopće nije govorio i imao je problema u razvoju, no snagom volje sve se promijenilo nakon upisa u Strojarsku tehničku školu.

"Pomagao sam mu da ide naprijed i osmišljavali smo strategije i taktike za natjecanja i takav učenik kad se pojavi privuče moju pozornost i ja posvećujem dužnu pažnju", kazao je profesor Marušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponude za mladog inovatora već pljušte. Jedna je stigla iz Splita i to za graviranje stakla. Njegovi planovi su ostati u Hrvatskoj, otvoriti obrt i pokazati da se i ovdje itekako može uspjeti. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo