ON MISLI OZBILJNO / Disneyland kraj Zagreba? Iranac bi gradio ogromni zabavni park: 'Ovdje nema konkurencije, vaša zemlja mora imati nešto takvo prije ili kasnije'

Hrvatski reformator iz Teherana ima ideju, ima novaca, ima ulagače, sad mu još samo treba zemlja i amen Ministarstva gospodarstva

17.2.2022.
7:00
VOYO logo

A kako poboljšati sliku Zagreba, za to ideju ima jedan Iranac. Hesam Qaydi želi napraviti veliki tematski zabavni park, u kojem će se gosti voziti rollercoasterom, ali i automobilima Mate Rimca, i na zabavan način učiti o Hrvatskoj. Dakle, ne baš Disneyland, ali recimo Croland.

Hrvatska može bolje, a to bolje donosi Hesam Qaydi. Iranac koji u Zagrebu želi otvoriti hrvatsku inačicu Disneylanda - Croland.

Na pitanje zašto baš Hrvatska, a ne primjerice Italija ili Austrija, Hesam Qaydi kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što ovdje nema konkurencije. Ako zabavni park želite graditi blizu Rima, najveća konkurencija vam je upravo Rim. Ljudi provedu šest, sedam sati u gradu i dalje imaju što za vidjeti i raditi. A u Zagrebu? Odete u muzej, gotovi ste u sat vremena. Zagreb ima prekrasan centar grada, ali nije dovoljno veliko da zadrži turiste da prenoće ovdje", smatra Iranac.

Image
nosač aviona H. S. Truman /

VIDEO Kamere RTL-a snimile moćnu američku grdosiju iznutra: Visok je kao zgrada od 24 kata, a na njega stane 90 aviona

Image
nosač aviona H. S. Truman /

VIDEO Kamere RTL-a snimile moćnu američku grdosiju iznutra: Visok je kao zgrada od 24 kata, a na njega stane 90 aviona


Tržište je spremno za Croland, a spreman je i Hesam. Ideju, novac i ulagače iz Irana ima. Inspiracija mu je španjolski mega park u Valenciji koji bi se uskoro trebao početi graditi. A njegov, hrvatski bio bi toliko velik da bi vam trebalo pet sati da obiđete sve, vrtuljke, vožnje, aqua parkove, rollercoastere, slobodne padove i dvorce. Mogli bi provozati Rimčev auto, baš kao što Španjolci voze Ferrari.

"Napravili su Ferrari verziju parka i omogućili brže vožnje s Ferrari automobilima. Zašto bi mi išli s Ferrarijem kada imamo Rimca. Imaju najbrži električni automobil i to bi bila odlična tema za park kada bi se htjeli priključiti", kaže Qaydi.

A otkud Hesam u ovoj priči? Iranski student stigao je iz Teherana 2014. zaljubio se i završio ekonomiju i ostao. Njegova ideja još uvijek je samo to - ideja. Ključni dio su naravno, ulagači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da bi za gradnju angažirao hrvatske dizajnere i arhitekte.

"Za zabavni park vam treba puno zemlje. Kada smo počinjali spominjali smo da nam treba 40 hektara. Zato što cijeli ovaj ovdje prostor nije vam dovoljan za izgradnju jednog vlaka smrti", objašnjava Qaydi.

I zato ga ne bi gradili ovdje na Maksimiru, nego na potezu između Jastrebarskog i Lučkog. Prema njegovoj računici zarada na ulaznicama iznosila bi oko pet milijuna kuna jer bi godišnje imao osam milijuna posjetitelja. Da bi uopće počeo naplaćivati ulaznice treba dozvolu Ministarstva gospodarstva da dovede investitore iz Irana i da dobije zemlju na kojoj može graditi.


"Ovo je nešto što vaša zemlja mora imati, prije ili kasnije. Ako ja ne izgradim ovaj park, netko drugi će. Zato što je ovo tržište profitabilno. Imate turiste, resurse, povijest, sve što ide jedno uz drugo," smatra Qaydi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideju razrađuje već šest godina. Nada se da će se i Hrvatima svidjeti - pa smo mi Hrvate pitali što kažu na ovu ideju.

Vedran iz Zagreba razmišlja na ovaj način: "Ako će otvoriti nova radna mjesta i ako je to izvan Zagreba onda je mi je to okej."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Treba nam radi razonode, zašto ne. -Biste li vi išli u njega? Da, bi", kaže Čakovčanka  Nada.

"Mnogi bi išli i trebalo bi nekaj onak veliko, svjetsko napraviti", smatra Marija iz Zagreba.

Svjetske metropole je preskočio, umjesto Danske odabrao je Zagreb - jer ionako postoji mit da su Hrvati iz Irana.

Na pitanje koja mu je bila prva riječ koju je naučio na Hrvatskom, kratko i jasno odgovara: "Je*ote. -I mislili ste da je to "bok? Mislio sam da se tako pozdravljate ovdje."

Više se tako ne pozdravlja, Hrvatski natuca, voli ajvar, ćevape, hobotnicu i ljude.

"Ovaj novčanik sam izgubio pet puta do sada. Jako sam zaboravljiv i izgubim ga. Svaki put me netko nazvao kako bi mi javili da su mi pronašli novčanik. I nikada nisu dirali novac", oduševljeno govori Qaydi.

Hesam iz Zagreba ne ide. Naša zemlja za njega je investicijski i obiteljski raj. Dovoljno smo mali, a veliki, a možemo biti i veći smatra Hesam i baš zato se nada da će otvoriti prvi hrvatski Disneyland.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo