Novo otkriće / Divljač kuhana na - geotermalnom izvoru? Naši preci kuhali su hranu i puno prije otkrića vatre

Image
Foto: Shutterstock

Znakovi nekadašnjih termalnih izvora bili su u neposrednoj blizini naselja pračovjeka

19.9.2020.
16:50
Shutterstock
VOYO logo

Mogućnost da si skuhamo hranu učinilo je razliku između nas i životinja. Prženje životinjskog mesa i proteina na vatri omogućilo nam je da dobijemo više nutrijenata i energije iz hrane što nam je davalo nužne tvari za razvitak mozga. 

Kuhanje na 80 stupnjeva 

Ipak, nova studija nalaže da nismo morali ovladati vatrom kako bismo dobili potrebne nutrijente, prenosi IFLScience

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, naši preci mogli su koristiti izvore vruće vode da bi skuhali meso. 

Najnovije arheološko otkriće pronašlo je dokaze o postojanju izvora vruće vode nedaleko od mjesta gdje je boravio pračovjek prije 1,8 milijuna godina što je bilo mnogo prije nego što su uspjeli ovladati vatrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Značajan genski uvoz' /

Ipak nisu samo Skandinavci: Novo otkriće pokazalo da bi Vikinzi mogli biti i iz južne Europe i Azije

Image
'Značajan genski uvoz' /

Ipak nisu samo Skandinavci: Novo otkriće pokazalo da bi Vikinzi mogli biti i iz južne Europe i Azije

Riječ je o poznatom nalazištu Olduvai Gorge, dolini na sjeveru Tanzanije. Arheolozi s poznatog američkog sveučilišta MIT te sa španjolskog Sveučilišta Alcala tvrde da nije slučajnost što se čovjek odlučio naseliti upravo na ovom području. 

Njihovo otkriće nalaže da je ono nekada bilo bogato izvorima tople vode koji su mogli zagrijati vodu na preko 80 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da su ti termalni izvori bili u neposrednoj blizini naselja pračovjeka u kojima su ranije pronađeni kameni alati i životinjske kosti. 

Bakterija koja voli toplinu

S obzirom na to da se ta nalazišta vremenski poklapaju s prisutnošću pračovjeka, postoji velika mogućnost da su se izvori vruće vode koristili za kuhanje hrane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova ideja po prvi puta se pojavila 2016. tijekom arheološke ekspedicije u spomenutom tanzanijskom nalazištu Olduvai Gorge kada su istraživači sakupljali sediment iz sloja kamena izloženog na površini te dugačkog tri kilometara koji je nastao prije 1,7 milijuna godina. 

Začudo, taj pješčani geološki sloj bio je značajno drugačiji od tamnog glinenog sloja koji se nalazi točno ispod njega, a koji je star 1,8 milijuna godina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se podudara s promjenom u okolišu koja se dogodila na istoku Afrike kada se u ovom dijelu svijeta izmijenio sastav tla, od vlažnog do suhog i bogatijeg zelenilom. 

Pronađeni su i znakovi lipida koje proizvodi specifična vrsta bakterija, a koje su znanstvenici otkrili i u termalnim izvorima u nacionalnom parku Yellowstone. Ovo je snažan dokaza za to da su izvori na području Tanzanije polagano isparavali u vrijeme kada se pračovjek naselio u tom području.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Roger Summons s MIT-a kazao je da se te bakterije ne mogu razmnožavati ako temperatura nije iznad 80 stupnjeva.

"Neki od uzoraka iz pješčanog sloja u Olduvai Gorgeu imali su jednaku nakupinu bakterijskih lipida što nedvojbeno indicira postojanje vode visoke temperature", objasnio je Summons. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nategnuta teorija?

Ako je ondje postojala hidrotermalna aktivnost, nepoznato je kako se izumrla vrsta njome koristila prije 1,8 milijuna godina. 

Ipak, znanstvenici tvrde da njihovo otkriće daje uvid u to da je pračovjek potencijalno koristio izvore vruće vode za pripremanje hrane. Još uvijek ostaje upitno kako je pračovjek otkrio potencijal ovih izvora, kako su točno pripremali hranu te jesu li, osim mesa, kuhali i korijenje i gomolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji puno neslaganja oko točnog razdoblja kada je čovjek otkrio vatru, ali dokazi koje je privatio najveći broj znanstvenika ukazuju da su naši preci počeli koristiti vatru prije milijun godina. 

Iako bi ova teorija o korištenju izvora vruće vode za kuhanje prije 1,7 milijuna godina mogla biti nategnuta, dokazi za postojanje tih izvora u blizini naselja pračovjeka povećavaju mogućnost da su oni imali pristup kuhanoj hrani i prije nego što su uspjeli ovladati vatrom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo