MODERNO DOBA / Djeca više ne žele biti astronauti, sad žele biti YouTube zvijezde: 'Djeca su naše ogledalo'

'To zapravo pokazuje neko stanje našeg društva, ili zapadnog društva'

18.8.2019.
20:06
VOYO logo

Što bi želio biti kad narasteš? Svi smo u djetinjstvu bili suočeni s tim pitanjem i rijetko pogodili svoje aktualno zanimanje. No, najnovije istraživanje nad tri tisuće djece iz SAD-a, Britanije i Kine pokazuje da se lista želja itekako promijenila.  

Jer, recimo zanimanje na vrhu liste donedavno nije niti postojalo. Tehnologija se razvija, a time i zanimanja, a što hrvatska djeca žele postati istražila je - Ida Hamer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generacija Z, onih rođenih između 1996. i 2011. godine, ne poznaje život bez tehnologije. Kao top zanimanje biraju takozvani Vlogging. Neki od njih još uvijek žele biti učitelji, ali i profesionalni sportaši i muzičari. Mnogi su nekoć maštali o tome da postanu astronauti, ali to je zanimanje sada na zadnjem mjestu. 

"Djeca su ogledalo onoga što se događa oko nas, tako da trenutno vidimo da neke vrijednosti koje se cijene su drugačije od vrijednosti koje su se cijenila prije nekoliko desetaka godina", kazala je psihologinja Swea Jelić Tuščić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpopularnija hrvatska "jutjuberica", Nika Ilčić, ima tek 18 godina i gotovo 300 tisuća pratitelja. Obožava raditi to što radi, no za djecu ima drugu poruku.

"Uvijek vide gotov proizvod, uvijek vide savršen video, savršenu sliku, sav taj šatro luksuz, putovanja i sve,ali nikada ne vide taj behind the scenes koji može biti i malo deprimirajući, a ne takav glamurozan kakav se čini", govori nam Nika Ilčić, "jutjuberica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitav život okruženi tehnologijom, ni mlade u Hrvatskoj ne zaobilazi slično razmišljanje.

"Kad ih pitamo čime bi se voljeli baviti onda jako često dobivamo odgovor da bi htjeli biti jutjuberi ili bi htjeli izmišljati igrice ili zarađivati za život igranjem igrica", naglašava Tuščić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, ima i djece koja još uvijek žele vrijeme provoditi na otvorenom i baviti se "konkretnim" poslovima kao što su liječnici, umjetnici, učitelji i učiteljice...

Također, zanimljivo je da su odgovori koje daju djeca uvelike ovisili o tome iz koje zemlje dijete dolazi. Djeci iz Kine tako je najatraktivnije zanimanje astronaut, jer 96 posto ih tvrdi da će ljudi s vremenom ovako i onako živjeti na nekom drugom planetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo