Zaštita djece / Do 2022. godine auti će morati imati novi sustav: Već ih ugrađuju General Motors, Nissan, Hyundai...

Image
Foto: Shutterstock

U razvoju su napredni sustavi s radarskim senzorima u interijeru koji prepoznaju i otkucaje srca

21.8.2019.
8:23
Shutterstock
VOYO logo

Sve je više slučajeva u svijetu, ali i kod nas, u kojima roditelji ostave djecu u automobilima u ljetnim mjesecima na visokim temperaturama.

Nerijetko takav nemar završava tragično, dehidracijom i smrću djeteta, a europski i američki zakonodavci pokušavaju zaustaviti naviku nekih roditelja, piše HAK Revija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najavama Euro NCAP-a i Europa će dobiti sličnu regulativu.

Kako piše HAK Revija, Euro NCAP od 2022. godine neće davati automobilima pet zvjezdica na svojim testovima ako neće imati sustav za upozorenje da su roditelji ostavili dijete ili djecu na stražnjim sjedalima i izašli iz automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

General Motors i Nissan ugrađuju u SAD-u u svoja vozila jednostavne sustave koji prepoznaju da je dijete na stražnjem sjedalu (tako što se, nakon gašenja motora, ne otvaraju stražnja vrata) i aktivirat će sirenu ako ga ostavite u autu. Hyundai ima sličan sustav koji koristi senzore. Oni mogu detektirati pokrete na stražnjem sjedalu. Vozaču se šalju uzastopne tekstualne poruke na pametni telefon, ali i vizualne i auditivne poruke.

No, u razvoju su mnogo napredniji sustavi s radarskim senzorima u interijeru koji prepoznaju i otkucaje srca. Razvijaju ih izraelske tvrtke poput Eyesighta i Guardian Optical Technologies. U svakom slučaju, dobit ćemo još jedan važan dio opreme automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo