Ambiciozan projekt / Dobre vijesti! Europski parlament predlaže tri puta veći proračun za Erasmus

Image
Foto: AP Images

Europski parlament je u četvrtak usvojio prijedlog Uredbe o uspostavi programa „Erasmus”

28.3.2019.
15:40
AP Images
VOYO logo

Komisija želi udvostručiti, a Europski parlament utrostručiti sredstva i proširiti područje djelovanja programa Erasmus plus u novom VFO-u 2021.-2027. kojim će se financirati aktivnosti do 12 milijuna mladih i odraslih.

Europski parlament je u četvrtak usvojio prijedlog Uredbe o uspostavi programa „Erasmus”: programa Unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport u kojemu eurozastupnici pozivaju na veća proračunska sredstva, uspješniju provedbu projekata i širenje područja djelovanja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predlaže se usmjeravanje programa osobama s manjim mogućnostima, s mjerama koje uključuju veće financijske potpore za mobilnost, ​​jezično osposobljavanje, administrativnu podršku i mogućnosti e-učenja.

"Nije riječ samo o priznavanju kvalifikacija i diploma u cijeloj EU nego i o razmjeni znanja i najnovijih spoznaja kako bi oni manje razvijeni, koji zaostaju u razvoju, mogli postizati razvojne skokove, a ne stalno korak po korak učiti ispočetka i sporo napredovati ponavljajući iskustva drugih. Zato moramo biti ambiciozni i u dodjeli sredstava, i zato tražimo tri puta veći proračun za Erasmus“, istaknula je u četvrtak u raspravi hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (HDZ/EPP), ujedno i ambasadorica EP-a za program Erasmus+. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija predlaže dvostruko veća sredstva u odnosu na trenutno sedmogodišnje razdoblje, dok Europski parlament taj iznos želi utrostručiti, na 41,1 milijardu eura. Napominju da se tri puta većim sredstvima u programe obrazovanja, osposobljavanja i mobilnosti može uključiti do 12 milijuna ljudi. 

Ciljevi novog programa Erasmus+ usmjeravaju se na borbu protiv klimatskih promjena, teme poput energije iz obnovljivih izvora, ekološkog inženjerstva, umjetne inteligencije ili dizajna. Poseban naglasak stavit će se na cjeloživotno obrazovanje odraslih i učenje stranih jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po prvi put će se novim programom omogućiti razmjena mladih sportaša i sportskih trenera, a veća sredstva će se trebati usmjeriti i na strukovno obrazovanje u pograničnim područjima, dok je hrvatska eurozastupnica Dubravka Šuica (HDZ/EPP) u raspravi izdvojila zanimljivost o dosadašnjem učinku programa Erasmus+.

"Erasmus + jedan je od najboljih i najuspješnijih programa Europske unije. Posebno me razveselio jedan podatak, a to je da se milijun novih beba rodilo temeljem projekta Erasmus+. Mislim da ne smijemo zaboraviti ni demografske razloge zašto podržavamo ovaj projekt", rekla je Šuica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novom programskom razdoblju, program Erasmus+ igrat će ključnu ulogu u stvaranju europskog područja obrazovanja do 2025. i promicanju europskog identiteta politikama povezanim s mladima, obrazovanjem i kulturom.

"Naš je cilj učiniti novi Erasmus + program lakšim i inkluzivnijim, pristupačnijim i pravednijim za sve skupine mladih i odraslih, bez obzira na njihovu ekonomsku situaciju i druge okolnosti", rekao je na raspravi izvjestitelj iz Odbora za kulturu i obrazovanje, slovenski eurozastupnik Milan Zver (EPP). 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru programa Erasmus+ prošle godine je pokrenut pilot projekt Interrail. Oko 30 tisuća mladih dobilo je priliku proputovati Europom, a u novom razdoblju će taj broj porasti s obzirom na uspješnost programa. Aktivnosti će se nastaviti u sklopu inicijative DiscoverEU, s predloženim proračunom od 700 milijuna eura. 

O konačnom tekstu će s Vijećem pregovarati zastupnici novog saziva Europskog parlamenta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo