Malo pozitive / Dodijeljena nagrada 'Zagrepčanka godine' poznatoj dramskoj umjetnici

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Svojom predanošću i ljubavlju prema pozivu kojem se potpuno posvetila uvelike je pridonijela afirmaciji žena u kulturi i društvu

19.3.2020.
15:54
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Nagradu "Zagrepčanka godine" ove godine dobiva Marija Sekelez, dramska umjetnica, glumica, redateljica i humanitarka jer je uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu, odlučili su u četvrtak zastupnici zagrebačke Gradske skupštine.

Marija Sekelez nagradu će primiti na Dan grada Zagreba, 31. svibnja. U obrazloženju se ističe da je svojom predanošću i ljubavlju prema pozivu kojem se potpuno posvetila uvelike pridonijela afirmaciji žena u kulturi i cjelokupnom društvu i postigla prepoznatljive rezultate u predstavljanju važnosti stvaranja i života žena koje mijenjaju svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sekelez je vrhunce kazališne umjetnosti realizirala u samostalno ostvarenim predstavama, donoseći maestralne portrete žena poput američke plesačice Isadore Duncan (Al Weiner, Isadora ili prva bosonoga plesačica) te operne dive Marije Callas (Terrence McNally, Majstorska klasa Marije Callas), uloge koja je vrhunac njezine glumačke karijere.

Iznimnom snagom ostvaruje likove Zagrepčanki kao što su Zagorka i barunica Castelli te je vrlo uspješno realizirala suptilnu monodramu "Duga u crnini" posvećenu Marini Cvetajevoj. Također je izvanredno monodramski portretirala dvije naše najveće pjesnikinje: Vesnu Parun i Vesnu Krmpotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2000. do 2016. kao ravnateljica Gradskog kazališta "Žar ptica" iznimnim organizacijskim sposobnostima i profesionalnim radom stvorila je vrhunsko profesionalno kazalište za djecu i mlade u kojem su žene kao redateljice, glumice, kostimografkinje i scenografkinje postizale izvrsne rezultate.

Marija Sekelez popularizirala je kazalište i među djevojačkom publikom i afirmirala snagu iznimnih djevojčica u predstavama: "Dnevnik Pauline P.", "Duga", "Ronja, razbojnička kći", "Lažeš, Melita", "Heidi", "Tonkica Palonkica"… 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo