istraživanje / Dovodi do najviše svađa: Parovi imaju bolje odnose kada oba partnera obavljaju jedan kućanski posao

Image
Foto: Shutterstock

Nova studija je ispitivala niz različitih kućanskih poslova i otkrila da je za žene u heteroseksualnim vezama najvažnije podijeliti odgovornost u jednom kućanskom poslu.

27.2.2021.
11:00
Shutterstock
VOYO logo

Tanjuri prekriveni umacima i mrvicama svakodnevno se polako nakupljaju. Na kraju dugog radnog dana, kuhanja, čišćenja i, za mnoge, pregovaranja s malom djecom, par se mora suočiti s velikim pitanjem: Tko će prati posuđe?

Izvještaj Vijeća suvremenih obitelji (CCF), neprofitne organizacije koja proučava obiteljsku dinamiku, sugerira da odgovor na to pitanje može imati značajan utjecaj na zdravlje i dugovječnost veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
sudbonosno da /

Sve više mladih parova odlučuje se na brak: Provjerili smo je li riječ o trendu, koroni ili utjecaju Crkve

Image
sudbonosno da /

Sve više mladih parova odlučuje se na brak: Provjerili smo je li riječ o trendu, koroni ili utjecaju Crkve

Žene koje same peru posuđe prijavljuju više sukoba u vezi

Nova studija je ispitivala niz različitih kućanskih poslova - uključujući kupovinu, pranje rublja i čišćenje kuće i otkrila da je za žene u heteroseksualnim vezama važnije podijeliti odgovornost za pranje posuđa nego bilo koji drugi posao.

Žene koje operu veliku većinu posuđa same prijavljuju više sukoba u odnosima, manje zadovoljstva u vezi i lošiji seks, nego žene s partnerima koji pomažu. Žene su sretnije u podjeli dužnosti pranja posuđa nego u dijeljenju bilo kojeg drugog kućanskog zadatka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Docent za obiteljske i potrošačke studije i vodeći autor studije, Dan Carlson, objašnjava da za razliku od nekih drugih poslova poput kuhanja ili vrtlarenja za dobro pranje posuđa se ne dobivaju komplimenti. Dodaje: „Što se tu ima reći? 'Oh, pribor za jelo je tako ... blistav?'"

Najnepopularniji kućanski poslovi, kaže Carlson, također su najčešće oni koji su povezani sa ženama. Tradicionalno, žene preuzimaju potpunu odgovornost za poslove koji uključuju čišćenje nekoga drugoga: pranje rublja, čišćenje WC-a, pranje posuđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se muškarci često povezuju s košnjom travnjaka, iznošenjem smeća, pranjem automobila. Točnije sa zadacima koji ne zahtijevaju dolazak u kontakt s tuđom svakodnevnom prljavštinom.

Muškarci provode četiri sata tjedno obavljajući kućanske poslove 

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća muškarci su preuzeli veći udio u kućanskim poslovima. Danas u prosjeku obavljaju četiri sata kućanskih poslova svaki tjedan, u usporedbi s dva 1965. Pranje posuđa zapravo je jedan od zadataka u čijem će se obavljanju partneri najvjerojatnije izmjenjivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 1999. i 2006. udio parova koji dijele poslove pranja posuđa porasla je sa 16 na 29 posto, prema izvješću CCF-a.

Čini se da parovi koji dijele odgovornosti za pranje posuđa imaju bolje odnose. Prema Carlsonu, to je zato što par može timski prati posuđe. Više od mnogih drugih kućanskih poslova, pranje posuđa može se podijeliti na različite uloge: Ti operi, ja ću osušiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo