u hrvatskoj sve više proizvođača / DRONEfest okupio više od 300 sudionika i predstavio novosti iz svijeta dronova

Druga konferencija DRONEfest okupila je u četvrtak više od 300 sudionika i desetak distributera i proizvođača dronova, koji se sve više primjenjuju u poslovanju, posebno u poljoprivredi

30.3.2017.
13:23
VOYO logo

IZVOR SNIMKE: (Borna Filic/PIXSELL)

Druga konferencija DRONEfest okupila je u četvrtak više od 300 sudionika i desetak distributera i proizvođača dronova, koji se sve više primjenjuju u poslovanju, posebno u poljoprivredi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj registriranih operatora dronova u Hrvatskoj u godinu je dana, unatoč nedovoljno definiranoj zakonskoj regulativi, porastao na 340.

Organizator DRONEfesta je softverska IN2 grupa te tvrtka Eventa1 u suradnji s brojnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor konferencije Tihomir Šašić iz IN2 kaže da će zbog velikog interesa publike ona ove godine trajati dan duže nego prva, odnosno i u petak, 31. ožujka, a održava se u većem prostoru nego lani, u Plaza Event Centru.

Osim predavačke zone u kojoj će se održati 30-ak predavanja stručnjaka i predstavljanja modela dronova i softverskih rješenja za njihovu primjenu iz osam zemalja, tu je i fly zona u kojoj se uživo može vidjeti kako dronovi lete i što mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjući kako IN2 dosta ulaže u razvoj rješenja za bespilotne letjelice-dronove te kako su praktički već sada spremni za razdoblje kada će se njima moći komercijalno poslovati, Šasić je naglasio da je u zadnjih godina dana vidljiv velik napredak u proizvodnji, promociji i primjeni dronova u Hrvatskoj i globalno. No još uvijek se čeka zakonska regulativa na razini EU-a koja će omogućiti njihovo komercijalno korištenje, koje se očekuje, prema procjenama, za četiri do pet godina.

U Hrvatskoj sve više i proizvođača dronova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj, ali i šire, u fazi smo u kojoj korisnici testiraju razne faze i scenarije koji pokazuju prednosti bespilotnih letjelica. Uz softverska rješenja zadnjih godinu dana u Hrvatskoj se pojavilo dosta proizvođača dronova koji se žele probiti na globalno tržište, za razliku od prije kada su se dronovi većinom uvozili", kazao je Šašić.

Dodao je da IN2 još ne izvozi svoja rješenja, ali ima spremnu platformu digitalnog poslovanja za razdoblje kada komercijalno zaživi na razini EU-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada, Hrvatskoj korištenje dronova odobrava Agencija za civilno zrakoplovstvo.

Dragan Bilać iz Hrvatske kontrole zračne plovidbe upozorio je kako je najvažnije da dronovi i njihova primjena budu pod kontrolom te da se svi koji u tome sudjeluju odgovorno ponašanju pridržavajući se zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjena 'taxi drona' u Dubaiju i na Jadranu s projektom FER-NATO

Katarina Šiber Makar iz IN2 istaknula je kako će se prva prava poslovna primjena dogoditi ovo ljeto u Dubaiju sa prvim taksi uslugama temeljenim na dronovima, dok je asistent i suradnik na projektu zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Tomislav Haus najavio korištenje velikog drona (raspon krila oko dva metra) na benzinski pogon iduće godine na Jadranu, za lociranje i vađenje bespilotnih podmornica u znanstvene svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za dva-tri mjeseca mogao bi se održati prvi testni let tog drona koji će moći ponijeti težinu do 50 kilograma i kojeg smo proizveli na FER-u u sklopu projekta koji je sufinancirao NATO, ali nije predviđen za vojne nego znanstvene i istraživačke svrhe civilnog tipa. Cilj tog projekta na kojemu radimo godinu i pol dana je udružiti robotičke i podvodne sustave radi izrade bespilotne letjelice koja može uhvatiti bespilotnu ronilicu na obali, prenijeti ju na pučinu kako bi obavila neki posao i nakon toga je izvaditi iz mora", objasnio je Haus.

Prijedlog regulative za tržište dronova u EU-u već ove godine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O regulativi koja se već neko vrijeme očekuje na razini EU-a, koja će definirati uvjete primjene i tržište dronova u EU-u, na konferenciji je govorio hrvatski eurozastupnik Davor Škrlec ističući da je Europska komisija prepoznala važnost i potencijal tržišta dronova.

"EK je postavila ambiciozni plan da do 2019. prostor EU-a do visine od 150 metara postane operativan za dronove i da sadašnja segmentirana regulativa po zemljama-članicama postane jedinstvena za EU, jer se jedino tako može osigurati jedinstveno tržište EU-a koje će pridonijeti puno jeftinijem razvoju tehnologije i upješnijem razvoju usluga temljenih na dronovima", rekao je Škrlec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je upravo tu niša koju bi Hrvatska trebala iskoristiti zbog snage svoje IT industrije, startupova i poduzetništva, jer time može biti konkurentna na cijelom tržištu EU-a.

Iznio je predviđanja po kojima bi EU 2020. imala 25 postotni udjel u ukupnom tržištu dronova što najbolje pokazuje koliko je to važno tržište na kojem i Hrvatska može tražiti priliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski parlament podržava EK u tim nastojanjima te će ove godine, u kojoj se očekuje da će EK iznijeti zakonodavni prijedlog, vrlo brzo odraditi svoj posao i da bi 2019., na kraju mandata ovog sastava EU parlamenta, prostor za dronove i stvarno zaživio", poručio je Škrlec.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo