Ne dajte se prevariti / Društvene medije preplavile reklame za sredstvo koje ženama obećava čvrsto tijelo "poput Kardashianki"

Image
Foto: Instagram

Poznat kao "apetamin", preparat se reklamira kao sredstvo za dobivanje čvrstih oblina.

25.4.2021.
8:00
Instagram
VOYO logo

Riječ je o nadomjestku prehrani kojega po Instagramu ima na sve strane, objašnjava IFL Science, a cilja na osjećaj nesigurnosti, da bi na kraju priče nemali broj onih koji su svemu tome povjerovali – završavali u Hitnoj.

Portal IFL Science u članku upozorava na sredstvo za povećanje apetita, takvo koje korisnicama (jer reklame su upućene ženama) obećava da će pomoću njega dobiti zaobljena tijela "poput Kardashianki".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan opasan sastojak

"Često ga na Instagramu i na YouTubeu reklamiraju influencerice koje svojim pratiteljicama tvrde da su, koristeći ga, došle do željenog oblika tijela. Međutim, to sredstvo nije odobreno niti u SAD-u niti u Velikoj Britaniji, što znači da ne postoje jamstva da u sebi sadrži one sastojke koji se navode na pakiranju", piše dalje IFL Science.

Posljedično, apetamin je protuzakonito prodavati, premda ga se na internetu može posvuda pronaći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o preparatu tvrtke iz Indije TIL Healthcare, koja ga prodaje kao "stimulator apetita", te na deklaraciji navodi da u sebi sadrži ciproheptadin lizin i i vitaminski kompels. Lizin, sam po sebi, nije problematičan, riječ je o jednoj od esencijalnih aminokiselina. Vitamini su sporni još i manje.

Ciproheptadin je, međutim, antihistaminik koji se inače koristi za olakšanje simptoma pri alergijama, poput suznih očiju, nosa koji curi, kihanja i tome slično. Istina jest da postoje naznake da ciproheptadin doista utječe na dobivanje na tjelesnoj masi, ali nije sasvim jasno kojim mehanizmima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je, pak, to da ova sirupasta tvar nije tek još jedno bezopasno sredstvo koje prevaranti prodaju kao lijek.

Novi dokumentarac na BBC 3 "Dangerous Curves: Get Thicc, Get Sick?" temeljito analizira sve veću popularnost apetamina. Mnoštvo žena koje su koristile apetamin navodile su da su iskusile jako neugodne popratne pojave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drhtanje, mučnine, kolapsiranje i buđenje u Hitnoj 

Većina žena kazala je da je glavna popratna pojava bila postanost, do te mjere da je jedna od njih kazala da su je "oči boljele dok je nastojala ostati budna". Druge su govorile o neobičnom drhtanju, tresavici i mučnini. Jedna je pak navela da je u nekoliko navrata kolapsirala uzevši apetamin, te da je na kraju završila u bolnici. 

Unatoč očitim opasnostima i unatoč tome što sredstvo nije odobreno kao dodatak prehrani, mnoge žene i dalje posežu za njim, računajući da će tako postići idealan oblik tijela, figuru pješčanog sada, po uzoru na Kylie Jenner i Cardi B

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentarcu niz žena progovara o pritisku kojem podliježu kako bi došle do zapravo nerealno očekivanog izgleda njihovih tijela. Nerealna očekivanja tjelesnog izgleda nisu nešto novo, objašnjava dokumentarac, u ovom ili onom obliku takvi ideali promovirali su se desetljećima. No, s pojavom društvenih mreža taj se pritisak višestruko povećao i stvorio plodno tlo za pojave poput apetamina.

U konačnici, ne da sredstvo do danas nije odobreno, nego je britanska regulatorna agencija MHRA tragom iznesenog u dokumentarcu krenula u ispitivanje sigurnosti tog preraparata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo