zarazio ih čovjek / Dva lava iz zagrebačkog Zoološkog vrta zaražena koronavirusom! Imali su kliničke znakove bolesti

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije

24.11.2021.
15:30
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Kod dva lava iz zagrebačkog Zoološkog vrta potvrđena je danas zaraza covidom, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Lavovima su uzeti uzorci izmeta i brisa nosa, a pozitivne životinje uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID-19 oboljelom osobom. Ovo je prva potvrda bolesti u bilo koje vrste životinja u zoološkom vrtu u Hrvatskoj od početka pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada, navode u Ministarstvu, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude te se stoga rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim.

Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude, i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima te brigu o istim povjere drugoj osobi do ozdravljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice. Životinje vlasnika  zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, pri rukovanju i njezi životinja potrebno provoditi osnovne higijenske mjere uključujući pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama, hranom za životinje, kao i izbjegavanje ljubljenja, lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo